Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Delice ilçe sinde modern bağcılık yüz güldürüyor.

Delice ilçe sinde modern bağcılık yüz güldürüyor.

Tarih 29 Ağustos 2013, 10:14 Editör PINAR YILMAZ

Delice ilçe sinde modern bağcılık yüz güldürüyor.

Delice ilçe sinde modern bağcılık yüz güldürüyor.

Kırıkkale de bağcılık Delice, Sulakyurt ve Balışeyh ilçeleri ile Hasandede beldesinde yoğunlaşmakta ve toplamda 2850 işletmede 13 bin dekar bağ tesisi bulunmaktadır. Bu bağlarda genellikle Delice beyazı, Sunguroğlu, Hasandede beyazı ve siyahı gibi yerli çeşitler ile Alphonse lavelle, İtalia gibi yabancı çeşitler yetiştirilmektedir. Bölgemizde geçmişten gelen bir bağcılık kültürü mevcuttur. Özellikle Hasandede beldemizin yerli üzüm çeşidi bölgede büyük bir öneme sahiptir. Üzüm yetiştiriciliği küçük alanlarda aile işletmesi şeklinde yapılmaktadır. İlimizde ortalama bağ alanları 10 dekarın altındadır. Delice ilçemizde bağ yetiştiriciliği yapan çiftçilerimiz 5200 sayılı kanuna göre tarımsal üretici birliğini de kurmuşlardır. Birlik ilçede bağcılığı geliştirmek adına çalışmalar yürütmektedir. Birlik başkanı Doğan Biçici Emekli bir öğretmen olup kış aylarında halk eğitim müdürlüğü vasıtasıyla bağcılık eğitimi düzenlemektedir. Bu kurslarda çiftçiler modern bağcılık konusunda teorik ve uygulamalı olarak bilgilendirilmektedir. Ayrıca birlik İlce Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün organizasyonu ve Delice Belediyesi’nin katkılarıyla Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsüne teknik bir seyahat düzenleyerek üyelerin hem enstitüde hem de Manisa bölgesinde örnek bağ tesislerini gezerek bağcılık hakkında bilgi ve becerilerini geliştirmesini sağlamışlardır. Birlik bu günlerde ilçede modern bağcılığın gelişmesini sağlamak üzere Delice İlçe Müdürlüğü teknik elemanları ile birlikte bir proje hazırlayarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunacaklardır.

İlimizde üzüm hasadı başlamış olup çiftçiler ürettikleri üzümleri ilçede bulunan Delice Park köylü pazarı yerinde veya kendi imkanlarıyla yol kenarlarında pazarlamaya çalışmaktadırlar. Ankara Samsun otoyolu üzerinde bulunan ilçede vasıtalar mola vererek sadece üzüm değil bölgede yetişen bamya, domates, salatalık ve diğer sebzeleri de taze olarak alıp yollarına devam etmektedirler. Şu an için üzüm perakende tüketime ancak yetmektedir. Perakende olarak kilogramı 2 - 3 TL arasında alıcı bulmaktadır. Birlik üzümün değişik çeşitlerini de yetiştirerek katma değer oluşturmak pekmez vs şeklinde değerlendirmek amacıyla soğuk hava deposu ve işleme tesislerini kurarak yetiştiriciliğin sanayisini de bölgede kurmak istemektedir.

Delice ilçesinde Hacıobası ve Alcılı köylerde ilçe müdürlüğü teknik elemanlarıyla bir gezi yapan İl Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş; bu sene üzüm rekoltesinin sevindirici olduğunu, genel olarak çiftçinin üretimden ve pazarlamadan memnun olduğunu ancak bölgede halen eski tip yer bağlarının geniş yer tutması sebebiyle il genelinde istenen düzeyde verim alınamadığını bu sebepten dolayı bunların modern sistem bağlara çevrilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu amaçla çalışmalar yürüterek Kırıkkale’de bağcılığı arzu edilen seviyeye çıkaracaklarını söylemiştir.

Bu haber 3648 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Delice

Çongar Köyünde Pilav Şenliği

Çongar Köyünde Pilav Şenliği Çongar Köyünde Pilav Şenliği

Delice de Bilinçli Gübre Kullanımı Konulu Toplantı

Delice de  Bilinçli Gübre Kullanımı  Konulu Toplantı Delice de Bilinçli Gübre Kullanımı Konulu Toplantı Düzenlendi.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi