Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Meralara yapılan sıvat ve suluklar hizmete girdi

Meralara yapılan sıvat ve suluklar hizmete girdi

Tarih 28 Ağustos 2014, 12:42 Editör PINAR YILMAZ

Meralara yapılan sıvat ve suluklar hizmete girdi

Meralara yapılan sıvat ve suluklar hizmete girdi

 

Meralarımızda otlayan hayvanların su ihtiyacını karşılamak üzere; Çelebi-Merkez, Çelebi-Karaağaç, Karakeçili-Akkoşan, Keskin-Köprüköy, Keskin Hacıaliobası, Sulakyurt-Akkuyu ve Balışeyh-Kenanbeyobasında olmak üzere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce toplam 7 adet Sıvat(İçme Suyu Tesisi) yapılmıştır. Toplam da 14 bin TL kaynak kullanılmıştır.

 

Balışeyh Kenanbeyobası merasında yapılan suluk ve sıvatları İl Müdürü Recep Kırbaş, İlçe Müdürü Oğuzhan Guni,Kenanbeyobası köyü muhtarı Cahit Pehlivanlı ve ilçe müdürlüğünde bulunan Mühendisler ile birlikte yerinde incelediler.

 

İl Müdürü Recep Kırbaş; İlimizde halen 75.000 adet büyükbaş, 105.000 adet küçükbaş hayvan bulunmaktadır. İlimizde 48.500 hektar alan meranın tahdit çalışmaları tamamlanmıştır. İhtiyaca binaen ve ödenekler ölçüsünde bu çalışmalara devam edileceğini ifade ederek ayrıca iki adet mera ıslah projesi hazırlayarak 2015 yılında uygulanmak üzere Bakanlığa teklifin yapıldığını söyledi.

 

            Su, hayvanların vücudunda değişik işlevlerin yerine getirilmesinde kullanılan temel bir ihtiyaçtır. Genel olarak sığırlar günde 2-4 kez, koyunlar 1-2 kez su içerler. Su hayvanların verimini doğrudan etkiler. Özellikle süt ineklerinde, süt verimini doğrudan etkilemektedir. Düzenli olarak su ihtiyacını karşılayamayan hayvanlarda, canlı ağırlık artışında azalma görülür. Gerekli su ihtiyacı karşılanmadığı zaman, hayvanların canlı ağırlığında düşme görülebilir.

           

İki adet mera ıslah projesi hazırlanarak programa alınmak üzere Bakanlığa teklifi yapıldı.

Öte yandan mera tespit ve tahdit çalışmalarımız devam etmektedir. Şu an itibari ile İlimizde halen 69 bin hektar mera alanı bulunmakta olup bu alanların tespit çalışması %98 oranında, tahdit çalışmaları da % 93 oranında tamamlanmıştır.

Meralarımızın ıslahına yönelik olarak Bakanlığımıza 2 adet mera ıslah projesi sunmuş bulunuyoruz. Bunlardan ilki Keskin İlçemiz Cinali Köyünde uygulanacaktır. Bu köyümüzde toplam 4568 dekar mera alanı mevcuttur. Daha önce işgali durumda olan, yoğun otlatma sonucunda zayıf hale gelen meralar planlanan Mera Islah Projesi kapsamında çeşitli uygulamalarla meradan devamlı ve maksimum hayvansal yem elde etmeyi hedefliyoruz.

Bakanlıkça onaylandığı takdirde 2015 yılında uygulanmaya başlayacak olan Cinali Köyü Islah Projesi kapsamında 300 dekar alanda suni mera tesisi ve geriye kalan diğer mera alanlarında ise münavebeli otlatma sistemi uygulanarak otlatma kapasitesini artırmayı, zayıf durumda olan merayı iyi mera vasfına ulaştırmayı hedefliyoruz.

İkinci ıslah projemiz ise yine Keskin İlçemizde Yoncalı köyünde yapılacaktır. Bu köyümüzde 4940 dekar mera alanına sahiptir. Daha önce işgali durumda olup mera vasfı tamamen bozulmuş olan 1108 dekar alanda suni mera tesis edilecek olup, yabancı otla mücadele etmek ve temiz bir tohum yatağı elde etmek için arpa ile ön bitki uygulaması yapılacak sonrasında suni mera tesis edilecektir.50 dekar alanda yağmurlama sulama sistemi kurulacak olup bu projenin başarısını arttıracaktır. Ayrıca yaklaşık 3000 dekar alanda ise gübreleme uygulaması yaparak meraların otlatma kapasitesini maksimuma çıkarmayı hedefliyoruz.

                                                                                                                          Recep KIRBAŞ

                                                                                                                              İl Müdürü

 

Bu haber 987 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi