Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Bozkırın Tezenesi nin 2. Ölüm yıldönümü

Bozkırın Tezenesi nin 2. Ölüm yıldönümü

Tarih 28 Eylül 2014, 16:14 Editör PINAR YILMAZ

Bozkırın Tezenesi nin 2. Ölüm yıldönümü, o hiç unutulmadı

Bozkırın Tezenesi nin 2. Ölüm yıldönümü, o hiç unutulmadı

Türk Halk Müziği’nin efsane sesi Neşet Ertaş’ın bugün ölüm yıl dönümü. 2 sene önce kronik rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan ve yaşamını yitiren ünlü sanatçıyı sevenleri unutmadı.

Unutulamayacak efsane ozan

Neşet Ertaş,1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde Abdallar (Kırtıllar) Köyünde doğmuştur. Kırtıllar nüfusunun tamamı abdallardan ibaret olan bir aşiret köyüdür. Köyün çevrede “abdallar” adıyla anılması da bundan olsa gerek. Babası saz ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne hanımdır. 7 kardeşi olan Neşet Ertaş ailenin ikinci çocuğudur. Çocukluğunda 8 yıl Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Keskin, Yerköy, Kayseri, Yozgat ve köylerini gezdiler. Bu yüzden okula gidemedi. Babası Muharrem Ertaş Orta Anadolu Abdal Müziği geleneğinin gelmiş geçmiş en büyük ustalarındandır.

Çocuk yaşta hayatın tikenli yollarına atıldı

14 yaşında çalışmak için gittiği İstanbul’da ekmeğini kazanmak için her işi yaptı. Çocuk yaşta hayatın tikenli yollarına atıldı

 Her işi yaparken de sesini ve sazını duyanların telkiniyle 1957 yılında Şençalar Plak tarafından ilk plağı yapıldı. “Neden garip garip ötersin bülbül” türküsü plak olunca Neşet Ertaş efsanesi başladı. Neşet Ertaş bu arada Beyoğlu’nda da bir gazinoda da sahne aldı.

Doktor Mehmet Ali altın nasıl doğdu

Plak üzerine plak yapan Neşet Ertaş konserleriyle de bir çok şehri 6-7 defa gezdi. Beste ve plaklarıyla çok meşhur oldu. 1978 yılında İzmir de bir programda perdeleri saran koluna felç indi.Türkiye deki ilk müdahalenin Hemşerisi Doktor Mehmet ALİ NİN MÜDAHALESİ VE ERKEN TANISI İLE TEDAVİYE BAŞLANDI ADETA ONUN EN ÇOK İHTİYACI OLDUĞU parmakları felç GEÇİRİYORDU. BİR TV PROGRAMINDA DEDİĞİ GİBİ DÜNYAYA BİR KERE DAHA GELSEM YİNE SAZ ÇALARIM DEDİĞİ GİBİ ONUN YAPABİLECEĞİ TEK MESLEK BU İDİ. AMA DURUMU İYİ DEĞİLDİ Çareyi 1979′da Almanya’da bulunan kardeşinin yanına giDEREK,Tedavisini orada yaptırdı. 3 çocuğunu da yanına aldırdı. İYİ GİTMEKTE OLUP TAM SAĞLIĞINA KAVUŞUNCA Mesleğine Almanya’da tekrar başladı.

 Türklerin bulunduğu yerlerde gazino ve düğün salonlarında çalıp söylemeye başladı. Yoğun yöresel özellikleri ve baskın mahallilik unsurları ile donanmış bu müziği yöresinin dışına çıkarmış, ülke genelinde ve hatta yurt dışında bilinmesini ve tanınmasını sağlamıştır.

Neşet Ertaş, kendisine ait türkülerin son kıtalarında “GARİP” mahlasını kullanmaktadır. Sanatçı şimdiye kadar sazı ile hiçbir sanatçıya eşlik etmedi, sadece tek olarak çalıp söylemeyi tercih etti.

 

Kendi öz ana dili ile hayatını analtmıştı

Bozkırın Tezenesi 1996 yılında yapılan bir röportajda hayatını şöyle özetliyordu; Babam Kırşehir’den çıkmış, Keskin’e gelmiş. Anamınan evlenmiş. Çiçekdağı’nın Gırtıllar eski adıyla Abdallar Köyü denilen küçük bir köy, 20 haneli bir yere gelmiş. Ben o Abdallar yeni adıyla Gırtıllar Köyü’nde dünyaya gelmişim. 5-6 yaşımda babam beni yanına aldı. Gittiği yerlere beni de götürürdü. Bazı türkü söyletirdi. Babam saz çalardı, bana da Kemanı verdi. Gülik’de sekiz yıl, Yozgat, Kayseri, Niğde, Nevşehir, Kırıkkale, Keskin, Yerköy köyleriyle beraber gezdik. Düğün çalardık. Babamı bilenler, çağırırlardı. Geçimimiz verilen bahşişlerden olurdu. 14 yaşımda aldım sazımı, İstanbul’a gittim. Aç kaldım, karın tokluğuna iş bulamadım. Günlerce iş aradım bulamadım. Şençalar Plak diye bir yazı okudum. Sazımı aldım gittim. Behiye Aksoy’un ilk plağını dinliyorlardı. Beni dinlediler. Kabul ettiler. Kadri Şençalar benimle çok yakından ilgilendi. Plak okuttular. Beni Beyoğlu Saz’a götürdü. Bana program aldı Kadri Şençalar. Böylece sahne hayatım başlamış oldu. İki yıl İstanbul’da kaldım. Ordan Ankara’ya geldim. Ankara’da bir gazinoya başladım. Orada Leyla isimli bir kızla tanıştım. Hemen evlendim. İki kız, bir oğlumuz oldu. Mutlu olamadık. Askere gittim geldim. Daha sonra ayrıldık. 7 yıl bir arada kalmıştık. Aralıksız plaklar okuyordum. Türkiye’yi vilayet, kaza, nahiye altı-yedi kere konserlerimle gezdim. 1979′da bildiğiniz gibi Almanya’ya geldim. Çocuklarım anasındalardı. Onlar da yanıma geldiler. Oğlum evlendi. Hanımı ve kendisi üniversitedeler. Kızımın evi alındı. Eşi ve kendisi üniversitedeler. Ben okula gidemediğim için çocuklarımın okumalarından mutluluk duyuyorum. Ben de burada müzisyen olarak kalıyorum. Aciz becerimle soru merakınızı giderebildimse mutluluk duyarım, efendim”

 

Bu haber 1761 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi