Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
MADDE BAĞIMLILIĞI

MADDE BAĞIMLILIĞI

Tarih 16 Ekim 2014, 11:10 Editör PINAR YILMAZ

İl sağlık Müdürü Dr. Mustafa UZUN Madde bağımlılığı konusunda, sunum yaptı.

MADDE BAĞIMLILIĞI

Kırıkkale İl Genel Meclis üyelerine madde bağımlılığı konusuyla ilgili davete giden İl sağlık Müdürü Dr. Mustafa UZUN Madde bağımlılığı konusunda, bilgilendirici sunum yaptı.

Uyuşturucu madde bağımlılığı, toplumumuzu yakından ilgilendiren önemli bir sağlık sorunudur. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de, maalesef halledilmesi gereken hastalıklardan biridir. Bu amaç doğrultusunda, gerek Devletimizin tüm kademeleri, gerekse sosyal sorumluluk taşıyan her vatandaşımızın görevinin olduğu aşikardır.

 

Bir maddenin belirgin bir etkiye elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen madde almaya devam etmesi,  bırakma isteğine rağmen bırakamaması, aynı etkiyi elde etmesi için giderek madde miktarının artırılması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamaması durumu bir bağımlılıktır ve hastalıktır. Madde bağımlılığı bedensel ruhsal zararlara neden olmaktadır. Sağlık müdürlüğümüz koordinasyonunda Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanemizde bu tür madde bağımlısı olan kişi yada kişilerin, aileleri tarafından tedavi edilmek istediklerine dair dilekçelerinin alınarak, akabinde bu birimlerimizde görevli arkadaşlarımızca anlaşmalı olduğumuz, buradaki sağlık personeli ve araçlarla birlikte İstanbul AMATEM merkezine tedavi edilmek üzere gönderilmektedir. 2012 yılından günümüze kadar 54 madde bağımlısı vatandaşımızın İstanbul AMATEM merkezinde tedavisi gerçekleştirilmiştir.

 

 Sağlık Müdürlüğümüz olarak, toplumu ilgilendiren bu sosyal sorunun her kademesinde aktif olarak yer almak istediğimizi beyan etmek istiyoruz. Bu anlamda gerek İl Emniyet Müdürlüğümüz, gerekse Aile ve Sosyal İl Müdürlüğümüzce Sekretaryası sürdürülen bu konuyla ilgili program ve projelerde paydaş olarak yer almış bulunmaktayız. Bununla birlikte Ankara AMATEM başhekimliği yetkilileri ile 6 ay boyunca görüşmelerimiz devam etmekte olup, bilgi alışverişinde bulunmaktayız. Bunun ürünü olarak,  bu tür madde bağımlısı olan gençlerimizi ikili ilişkilerimizi kullanarak kurumsal bazda Ankara AMATEM merkezine göndererek tedavi ettirmekteyiz. Tabi ki tedavileri bittikten sonra işimiz bitmiyor. Asıl önemli kısım bu kişilerin rehabilitasyonu dediğimiz AMATEM merkezinde tedavisinden sonraki aşamayı çok önemsiyoruz. Bu aşamada ise, yine diğer kurumlarımızla birlikte Halk Sağlığı Müdürlüğümüz, Emniyet Müdürlüğümüz, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğümüz, Gençlik ve Spor Müdürlüğümüz, Müftülüğümüz ile birlikte hareket ederek gençlerimizin yanında olmaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde Ankara AMATEM direktörü Başhekim Doç. Dr. Tuncer Akay’ı ilimize davet ettik. En kısa zamanda, madde bağımlılığı ve dikkat etmemiz gerekenler hususunda; Ak Parti kadın kolları, il Emniyet Müdürlüğü ve Müdürlüğümüzce, Kültür Merkezi toplantı salonunda ailelere yönelik bir panel organizasyonu düzenlenecektir. Ayrıca biz Sağlık Müdürlüğü olarak, Madde bağımlılığı programı kapsamında, önceden madde bağımlısı olup, tedavi almış kardeşlerimiz ile birlikte, gönüllülük esasına dayanan iletişime geçtik. Bu kardeşlerimizde eskiden iletişimde olduğu ve şu anda da halen madde bağımlısı olan arkadaşlarını bizimle tanıştırıp, buluşturma imkanı sağlıyor. Bizde bağımlı olanları tedaviye ikna ederek Ankara AMATEM merkezine gönderme şeklinde bir program oluşturduk. Son 3 aydır da uyguladığımız programda da başarılı olduğumuza inanıyoruz. AMATEM’den döndükten sonrada yine bu kardeşlerimizin takibini yapıyoruz. Zaman zaman da Sağlık Müdürlüğümüze çeşitli etkinliklere davet ederek bu arkadaşlarımızla devamlı yakın temas içindeyiz.

 

Tüm toplumu ilgilendiren bu sorunda, biz istiyoruz ki tüm sivil toplum kuruluşları, tüm kamu kurum ve kuruluşları yer alsın. Geçtiğimiz günlerde 7 Bakanlığın ve radyo televizyon üst kurulunun  içinde olduğu bir komisyon tarafından hazırlanan eylem planı yakın bir zamanda bizlere de tebliğ edilecek. Bahsetmiş olduğum çalışmaların üzerine, oluşturulacak olan eylem planı ile daha güçlü bir şekilde bu mücadeleyi hep birlikte vereceğiz.

 

Sözlerime burada son verirken, bu tür organizasyonların ve etkinliklerin arttırılmasını temenni eder inşallah bir gün hiçbir şekilde madde bağımlısının olmayacağı bir gençlik ve sağlıklı bir toplum dileklerimle hepinize teşekkür eder, saygılar sunarım.

 

 

 

 

Bu haber 1174 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi