Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Dünya Gıda Günü Kutlu Olsun

Dünya Gıda Günü Kutlu Olsun

Tarih 17 Ekim 2014, 14:00 Editör PINAR YILMAZ

Dünya Gıda Günü Kutlu Olsun.

Dünya Gıda Günü Kutlu Olsun.

Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse

 

16 Ekim 2014 Dünya Gıda Günü ana teması aile çiftçiliğinin önemsenmesi olarak benimsenmiştir. Birleşmiş Milletler 2014 yılını Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı olarak ilan etmiştir.Aile çiftçiliği aile temelli tüm tarımsal faaliyetleri kapsar ve kırsal kalkınmanın hemen her alanıyla bağlantılıdır. Aile çiftçiliği bir aile tarafından yönetilen ve işletilen, kadınlar ve erkekler dahil olmak üzere, ağırlıklı olarak ailesel işgücüne dayalı tarım, ormancılık, balıkçılık, meracılık ve su ürünlerine yönelik üretim faaliyetlerini kapsar.

 

Aile çiftçiliği geleneksel gıda ürünlerinin korunmasına yardımcı olurken aynı zamanda dengeli beslenmeye, dünyada tarımsal çeşitliliğin korunmasına ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına da katkıda bulunur.

 

Aile çiftçiliği, özellikle sosyal korumaya ve toplumun refahına yönelik politikalarla desteklendiğinde yerel ekonomilerin canlanması için bir fırsat sunar.

 

Aile çiftçiliği gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin

unsurlarından biridir.

 

Dünyada 500 milyonun üzerinde aile çiftliği vardır.

 

 İnsan Sağlığı Güvenilir Gıda Sistemlerine Bağlıdır,

 

Günümüzde yetersiz beslenmenin topluma maliyeti çok yüksektir ve yetersiz beslenme çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır.

 

Dünyada yaklaşık 2 milyar insan sağlıklı olmak için gerekli olan vitamin ve mineralleri alamamaktadır.

İnsanların yaklaşık olarak 1,4 milyarı aşırı kiloludur. Bu insanların yaklaşık 1/3 obezdir ve kroner kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı veya diğer sağlık sorunları yaşamaktadır.

 

İyi Beslenme sağlıklı diyete bağlıdır.

Sağlıklı diyet için eğitim, sağlık, hijyen ve diğer faktörlerin yanı sıra güvenilir gıda sistemlerine ihtiyaç vardır.

Güvenilir gıda sistemleri uygun politikalarla, teşviklerle ve yönetimle mümkün olmaktadır.

 

Gıda sistemi tarımsal ürünlerin üretilmesini, işlenmesini ve tüketicilere sunulması sağlayan çevre, insan, kuruluş ve süreçlerden oluşmaktadır.

 

Gıda işletmelerinin, mevzuata uygun olarak kayıt altına alınmaları, teknik ve hijyenik şartlara uygun olarak üretim yapmaları toplumun güvenilir ve yeterli miktarda gıdaya erişimi açısından önem arz etmektedir.  Bunun için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

 

Risk esaslı denetim ve kontroller, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin güvenilir şekilde piyasaya arzının sağlanması yanında, gıda işyerlerinin teknik ve hijyenik şartlarının daha da iyileştirilmesi yönünde sürdürülmektedir.

 

Tarımsal araştırma geliştirme çalışmalarında öncelik, meyveler, sebzeler, baklagiller ve hayvansal kaynaklı gıdalar gibi besin değeri yoğun gıdalara verilmelidir. Örneğin, bu konudaki ağırlıklı çalışmalar, entegre tarım sistemleriyle küçük ölçekli çiftçilerin ürünlerini çeşitlendirmeye yönelik müdahalelere doğru yönlendirilmelidir.    Bu konuda umut vaat eden başka bir çalışma alanı da temel gıda maddelerinin mikro besin içeriğinin artırılması amaçlanmaktadır.

 

Üretici örgütleri ve Kooperatiflerin; tarım, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılıkla uğraşan küçük üreticilerin ihtiyaç duyduğu bilgi, araç ve hizmetlere ulaşmalarını sağlayarak gıda güvencesine katkıda bulunduklarını dünyadaki çeşitli başarı hikayelerini göstermiştir. Böylece üreticiler gıda üretimini artırır, mallarını pazarlar ve iş fırsatları yaratır, kendi hayat standartlarını iyileştirir ve dünyada gıda güvencesini geliştirirler.

 

Güçlü Kooperatifler ve diğer üretici örgütleri, üyelerine çeşitli hizmetler sunarak zorlukları aşabilirler. Bu hizmetler doğal kaynaklara, bilgiye, iletişime,  girdi  ve  ürün piyasalarına, teknolojiye ve eğitime erişim kadar çeşitlilik gösterir. Ayrıca üyelerinin karar alım süreçlerine  katılımlarını da kolaylaştırır.

Kamuoyunun bilgisine duyurulur.

Bu haber 1113 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi