Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YAPILAN ŞİDDET

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YAPILAN ŞİDDET

Tarih 27 Ocak 2015, 01:05 Editör PINAR YILMAZ

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YAPILAN ŞİDDET BİLANÇOSU

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YAPILAN ŞİDDET BİLANÇOSU

İlimizde 2014 yılında sağlık çalışanlarımıza yönelik yapılan şiddet bilançosu.

28.04.2012 tarihli ve 28277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Esasları Hakkında Yönetmelik” ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün "Çalışan Güvenliğinin Sağlanması" konulu 14.05.2012 tarih ve 2012/23 sayılı genelge kapsamında Bakanlık tarafından Beyaz Kod (Sağlık hizmeti sunulan kurumlarda sağlık çalışanlarının sözlü/fiziksel şiddete maruz kalmaları sonucunda ki hukuki süreç) uygulaması kapsamında 2014 yılı içresinde ilimizde 35 tane beyaz kod bildirimi yapılmıştır.

 

       

 

        Adli makamlara intikal ettirilen bildirimlerin 8 tanesi soruşturma aşamasında, 20 tanesi kovuşturma aşamasında olup, 3 tane beyaz kod bildirimi mahkemece karara bağlanmıştır. Kovuşturma sonucu karara çıkan davaların mahkeme kararları şu şekildedir.

 

        Mevzuu olan bu 3 olayda saldırgan tutum sergilen kişilere; yetkili mahkemeler 365 gün adli para cezası ve 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına hükmetti.

 

        Özellikle bizi en çok üzen ve yaralayan sağlıkta hizmete ulaşımın bu kadar kolaylaştığı bir süreçte sağlıkta şiddetin de gündeme gelmesi açıkçası bizi yoruyor, üzüyor ve yer yer de rencide oluyoruz. Bu anlamda özellikle 75 milyon ülke insanımızdan en zor anında kendi can sağlığını, eşinin, çocuklarının sağlığını teslim ettikleri hekimlerimize ve sağlık çalışanlarına sahip çıkmaları adına toplumsal bir bilince, duyarlılığa ihtiyacımız var. Vatandaşların şiddet ortamına bilinçli bir bakış açısıyla bile bir duruş sergilemeleri durumunda, bu yöndeki olayların önüne geçebileceğimize inanıyorum.  Bu kapsamda gerekli yasal düzenlemeler yapılmış olup, bu düzenlemelere yenilerinin de eklenmesi düşünülmektedir. İnanıyorum ki hekime ve sağlık çalışanına şiddeti normal bir sokak kavgası gibi algılamak, değil bir can sağlığına, halk sağlığına hizmet veren ve buradaki bir aksamanın bedelini onlarca yüzlerce vatandaşımızın bedel olarak çektiği bir değerlendirme olarak görüp, hukuki süreçlerin de hem daha çok caydırıcı hem de daha dinamik olmasını sağlamak için çalışmalar bulunmaktadır.

 

        Sağlık hizmeti sunulması esnasında hasta veya hasta yakınlarının karşılaşabileceği sorunları çözmek amacıyla, tüm İl Sağlık Müdürlüklerimizde ve tüm hastanelerimizde hasta hakları birimi kurulmuştur. Burada görev yapan personel tıpkı hasta temsilcisi gibi çalışıp karşılaşılan sorunları çözme, çözemediği noktaları ise bildirme yetkisine sahiptir. Bu sebepten dolayı, bizler hasta/ hasta yakınlarımıza karşılaştıkları güçlükler karşısında şiddet uygulamalarını değil, hasta haklarına başvurarak sorunu çözme amacı taşımalarını beklemekteyiz. Zira şiddet uygulayarak sağlanabilecek hiçbir çözüm yoktur.

 

        Özverili çalışmalarından dolayı tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim.

 

 

 

                                                                       Dr.Mustafa UZUN

 

                                                                       İl Sağlık Müdürü

 

Bu haber 1218 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi