Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
AK PARTİ  M.v.RAMAZAN CAN IN Meclis teki KONUŞMASI

AK PARTİ M.v.RAMAZAN CAN IN Meclis teki KONUŞMASI

Tarih 24 Şubat 2015, 11:19 Editör PINAR YILMAZ

HDP GURUP ÖNERİSİ ALEYHİNDE AK PARTİ KIRIKKALE MİLLETVEKİLİ AV.RAMAZAN CAN IN KONUŞMASI


 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

 

 

Halkların Demokratik Partisi Grup önerisi

 

 

Öneri:

Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminin “Genel Görüşme ve Meclis araştırmasına Dair Ön Görüşmeler” kısmında yer alan (10/236) ana dilde eğitimyasağının tüm boyutlarıyla araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesiamacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergeleri.

 

21.02.2015 HDP GURUP ÖNERİSİ ALEYHİNDE AK PARTİ KIRIKKALE MİLLETVEKİLİ  AV.RAMAZAN CAN IN KONUŞMASI

 

RAMAZAN CAN (Kırıkkale) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

1982 Anayasası hazırlanırken 42’nci maddede “Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.” hükmünü içeren dokuzuncu fıkra, aslında Danışma Meclisi tasarısında yer almazken Millî Güvenlik Konseyince eklenmiştir. Gerekçesinde “Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak dillerle ilgili yeni bir fıkra eklenmiştir.” ibaresine yer verilmiştir. Anayasa Mahkemesi, 42’nci maddeye ilişkin 2002/146 sayılı Kararı’nda farklı dil ve lehçelerde kursların açılmasıyla ilgili olarak 42’nci maddeye aykırılık olmadığını belirtmiştir. Bu nedenle, Anayasa’yla ilgili maddede “Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında okutulamaz ve öğretilemez.” denmekte. İkinci cümlede “Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir.” denmekte. Metin, ana dil olarak Türkçenin okutulması ve öğretilmesiyle ilgili olup ana dildeki eğitimle ilgili değildir. “Bir dilin okutulup öğretilmesi” ile “o dilde eğitim” veya “o dil ile eğitim” aynı kavramlar değildir. Anayasa 2 farklı kavramı birlikte kullanmıştır. Neticede, ana dil olarak Türkçenin okutulması ve öğretilmesi zorunluluğuna halel gelmeksizin geleneksel olarak kullanılan dil ve lehçelerle eğitim ve öğretimin anayasal güvenceye tabi olduğu şeklinde yorumlanabilir. Bu durumda, Kürtçe, birinci cümledeki açık hüküm nedeniyle ana dil olarak öğretilmezken eğitim dili olabilecektir. Eğitim dili ile ana dil aynı değildir. Yasal ana adil “Türkçeyi okutup öğretmek şartıyla, Kürtçe, Arapça, Çerkezce vesaire dillerinde eğitim kurumları açılabilecektir.” şeklinde de yorumlanabilir. Ana diller yabancı dil olmadığı için ikinci cümledeki sınırlamalara da tabi değildir. Anayasa 5, insanın maddi, manevi varlığının gelişimi; Anayasa 2, insan haklarına saygılı hukuk devleti; Anayasa 10, ayrımcılık yasağı birlikte değerlendirilmeli…

Bu nedenle, AK PARTİ hükûmetleri, Anayasa’yı bu şekilde yorumlayarak 2003 yılında yaptığımız düzenlemelerle farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesiyle ilgili özel kurs imkânları sağlamıştır. Yine, daha sonra üniversitelerde farklı dil ve lehçelerle ilgili birimlerin açılması sağlanmıştır. Farklı dil lehçelerin okullarda seçmeli ders olarak okutulması sağlanmıştır. Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim imkânı sağlanmıştır.

2293 sayılı Kanun’la Türkçe dışındaki dillerde eğitim-öğretim konusu da düzenlenmişken, bu kanundaki yeni düzenlemeyle Özel Eğitim Kurumları Kanunu’na tabi olarak farklı dil ve lehçelerde özel öğretim kurumu açılması imkânı da getirilmiştir. Bu kurumlarda eğitim ve öğretimin yapılacağı dil ve lehçeler, Bakanlar Kurulunca tespit ediliyor ve ilgili yönetmelik de Millî Eğitim Bakanlığınca çıkartılıyor.

Yine, dönemimizde farklı dil ve lehçelerde üniversitelerde bölümler açılmış ve enstitüler kurulmuştur.

AK PARTİ döneminden önce, hatırlarsanız, anası yavrucağıyla cezaevinde aynı dille hasbihâl edemezken, hasret gideremezken bu bir insanlık ayıbıydı, bu ayıp da AK PARTİ Hükûmetlerince giderilmiştir.

Gündem bellidir, iç güvenlik yasasında ilerleme kaydetmek istiyoruz. Bu nedenle grup önerisini Genel Kurulun taktirlerine sunuyor, tekrar hepinizi saygıyla selamlıyorum. 

 

Bu haber 1173 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi