Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Tarihi çeşnigir köprüsü yine sular altında

Tarihi çeşnigir köprüsü yine sular altında

Tarih 25 Şubat 2015, 00:46 Editör PINAR YILMAZ

Tarihi çeşnigir köprüsü yine sular altında kaldı

Tarihi çeşnigir köprüsü sular altında kaldı

Keskin Köprüköy yakınında Kızılırmak nehri üzerinde bulunan kültür varlıkları kapsamına alınan tarihi Çeşnigir köprüsü sular altında kaldı.

Edinilen bilgiye göre aşırı kar yağışı ile eriyen karların etkisi ve Kızılırmak üzerinde bulunan keskin ilçesi Köprüköyü ile karakeçili ilçesi arasında bunan 13 . yüzyılda Selçuklu yapımı tarihi taş köprü çeşnigir köprüsü sular altında kaldı.Deniz seviyesine göre alınan ölçümlerde Kapulukaya barajı doluluk oranı maksimum 724 olurken şimdiki seviye 723,60 ölçümü ile yüzde 92 doluluk oranı bulunmakta olduğu öğrenildi.Kapulukaya barajından önce üst kısmında Kızılırmak üzerinde bulunan santrallerden,kesik köprü, hirfanlı,yamula ve obruk barajlarının suyu bırakması ile Kırıkkale Bahşılı sınırlarında bulunan Kapulukaya baraj gölü doluluk oranının artmasına neden olmuştur.

Keskin’den ve Ankara dan günübirlik pikniğe gelen insanların tepkisi ise bu tarihi köprünün restoresi için trilyonlarca paralar harcandı ve şimdi korunmuyor.diyerek tepkilerini dile getirdiler.

 

Köprünün tarihçesi ,

Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesi ile Keskin ilçe’sine bağlı Köprüköy beldesi arasında, Kızılırmak Nehri üzerinde Büyük Selçuklu Devleti zamanında yapılan tarihi bir köprüdür.

Köprünün yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte mimarisinin anlaşıldığı üzere 13. yüzyıla ait bir eser olduğu tahmin edilmektedir. 1402 yılında Timur ve ordularının Ankara Muharebesi’ne giderken bu köprü üzerinden geçtikleri rivayet edilmektedir.

Mısır Seferi'ne giden Yavuz Sultan Selim köprüyü Mimar Sinan'a tekrar yaptırtmıştır. 1989 yılına kadar araç trafiğine açık olan köprü Kapulukaya Barajı'nın yapımından sonra, su seviyesinin yükselmesi sebebiyle kullanılamaz duruma gelmiş ve araç trafiğine kapatılmıştır.

Cumhuriyet Dönemi'nde çeşitli tarihlerde onarım gören köprü, son olarak 2010 yılında Kara Yolları 4. Bölge Müdürlüğü'nün çalışmaları sonucunda restore edilmiştir.

Köprü şuanda araç trafiğine kapatılarak sadece halkın ziyaretine açılmıştır.

Kesme taştan inşa edilen tarihi köprü 110 metre uzunluğunda 6 metre genişliğinde olup 18.60 metre orta açıklığığa sahiptir. Yapının nehre sağlam oturabilmesi için orta kısımda bariz bir eğim vardır Köprüde suyun akışını sağlamak için 3 tanesi yukarıda ve 9 tanesi de aşağıda olmak üzere 12 adet göz bulunmaktadır. Yapı, Selçuklu mimarisini gözlemleme olanağı sunması sebebiyle önemli bir yere sahiptir.

 

Bu haber 2872 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi