Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Yağışlar Hububat Üretiminde Verimi Olumlu Yönde Etkileyecek

Yağışlar Hububat Üretiminde Verimi Olumlu Yönde Etkileyecek

Tarih 27 Şubat 2015, 01:08 Editör PINAR YILMAZ

Yağışlar Hububat Üretiminde Verim ve Kaliteyi Olumlu Yönde Etkilemesi Beklenmektedir.

Yağışlar Hububat Üretiminde Verim ve Kaliteyi Olumlu Yönde Etkilemesi Beklenmektedir.

Kırıkkale de halen 170 bin hektar alanda hububat üretimi yapılmaktadır. Yıllık ortalama 385 mm yağış alan ilimiz özellikle sonbahar döneminde gelen yağmurlarla geçen yıl 505 mm yağış almıştır. 2013 yılının Ekim ayından 2014 yılının Şubat ayına  kadar düşen yağışlar 128 mm iken bu yıl aynı dönemde 203 mm yağış düşmüştür. Bu yağışlarla birlikte buğday ve arpanın başaklanma ve dane doldurma dönemi olan nisan ve mayıs aylarında da yağışların istenen şekilde olması halinde verim ve kalitenin çok iyi olacağı tahmin edilmektedir. Son dönemde gelen yağışlar ilimizde yaygın olarak üretimi yapılan hububatı olumlu yönde etkilemiştir. Yağmur yağışlarıyla birlikte kar yağışları da toprağı yorgan gibi örterek don riskini azaltmakta, soğuklama ihtiyacını gidermekte, bitki gelişimine olumlu etki yapmakta ve yer altı su rezervini arttırmaktadır.

Gübreleme doğru zamanda ve uygun miktarda yapılması gerekmektedir.

Çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken diğer bir husus da bu dönemde doğru gübreleme yapmaları gerekliliğidir. Bu amaçla mutlaka toprak analizi yaptırıp, toprağın ve bitkinin isteği ne ise ona göre gübre kullanılmalıdır. Fosforun toprakta çözülmesi geç olduğundan, fosforlu gübrelerin tamamının ekimle birlikte verilmesi uygundur. Azotlu gübrelerin ise gerek buharlaşma gerek yıkanma sonucu çok çabuk etkisini yitirmesi sebebi ile bitkinin ihtiyacı olan dönemlerde parça parça verilmesi gerekmektedir. Buna göre azotlu gübrelerin 1/3 ünü ekimle birlikte, 1/3 ünü sapa kalkma döneminde yani havaların açacağı bugünlerde, kalan 1/3 ünü de protein miktarını artırması sebebiyle başaklanma ve dane doldurma döneminin hemen önünde verilmelidir. Diğer besin elementleri yeterli seviyede olsa dahi çinko noksanlığı görülen yerlerde, bitki bu besin elementlerinden yeterince yararlanamayacağı için mutlaka toprak analizi yaptırıp çinko noksanlığının da olup olmadığına bakılmalıdır.

Toprak mahsulleri Ofisi ilimizde üreticilerin süne zararı düşük ve protein oranı yüksek ürünlerini kendi ofislerine  getirmeleri halinde % 7’ye kadar ilave prim vereceklerini duyurmuştur.

Süne zararı hububat yetiştiriciliğinde önemli bir zararlı sorunudur. Hem gübreleme hem süne mücadelesi ve hem de diğer teknik konularda il ve ilçe müdürlüklerinden mücadele için bilgi alınması çiftçilerimizin menfaatine olacaktır.  26.02.2015

                                                       

Bu haber 971 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi