Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Balışeyh  Kilevli Köyünde Çekirge Mücadelesi

Balışeyh Kilevli Köyünde Çekirge Mücadelesi

Tarih 24 Nisan 2015, 00:14 Editör PINAR YILMAZ

Balışeyh İlçesi Kilevli Köyünde Çekirge Mücadelesi Yapıldı

Balışeyh İlçesi Kilevli Köyünde Çekirge Mücadelesi Yapıldı

Hava şartlarının uygun seyretmesiyle birlikte ve yağmur sonrası kışlaklarda toplu çekirge çıkışlarının olduğu tespit edilmiş olup,  Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Balışeyh İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüteknik elemanları tarafından yapılan Balışeyh ilçesi Kilevli köyünde yapılan kışlaklardaki çekirge çıkışlarını kontrol ve takip edilerek mücadele çalışmalarına başlanmıştır.

       Kilevli köyünde devlet yardımlı çekirge mücadelesi kapsamında 500 da garsiyat(mera, ormanlık ve hazine arazileri) alanlarında köy muhtarlığı ve Balışeyh ilçe belediyesi tarafından temin edilen iki adet traktör ile kimyasal mücadele çalışmaları yapılmaya başlamıştır.

Konu ile ilgili olarak, Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elamanlarından konu uzmanlarıDr.SaitERTÜRK ve Dr. Mustafa ALKAN yaptığı  teknik açıklamada ise sonbaharda dişi çekirgelerin yumurta borusuyla toprağa kümeler halinde bıraktıkları 80-100 adet yumurtadan 10-11 gün gibi kısa sürede çıkan yavruların topluluk halinde gezerek önlerine çıkan her türlü yeşil bitkiyle beslenip kısa sürede ergin döneme geçtikleri, ömürleri yaklaşık 4 ay olan çekirgelerin ölene kadar 5 gömlek değiştirdikleri ve bir dişinin ortalama 400 civarında yumurta bıraktığı belirterek,  Çekirgeler özellikle tarım arazilerinde yetiştirilen buğday, arpa... vb. birçok ürünü yemek suretiyle zarar yaptığını ve ölü organizmalarıyla da bitkilerde hastalığa neden olduğunu vurgulayarak, garsiyat(Mera, ormanlık alanlar ve hazine arazileri) alanlarında çekirgelerle toplu haldeyken mücadele yapılması gerektiğini aksi takdirde bu alanlarda gelişimini tamamlayan çekirgelerin uçar hale geldikten sonra tarım arazilerine inebileceklerini ve yeşil bitkilerin tamamında zarara yol açacağını belirten belirtmiştir.

Ayrıca konu ile ilgili olarak bilgi veren Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Jale ÖDEMİŞ; Çekirge nimflerinin ilk çıktığı alanlar devletin hüküm ve tasarrufunda olan garsiyat (orman, mera, yaylak ve kışlak gibi) alanlarıdır. Bu alanlarda çekirge mücadelesi devlet yardımı şeklinde yapılmakta olup, kimyasal mücadelede kullanılan bitki koruma ürünleri (BKÜ) ilaçlar devlet tarafından karşılanmakta olup, işçilik ve ekipman desteğinin ise yerel yöneticiler ve çiftçiler tarafından karşılanmakta olduğunu belirtmiştir.

 

Bu haber 1886 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi