Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Üniversitenin fare kulaklı misafirleri

Üniversitenin fare kulaklı misafirleri

Tarih 17 Ağustos 2016, 09:20 Editör PINAR YILMAZ

Üniversitenin fare kulaklı misafirleri
TÜRKİYE DE 38 TÜRÜ BULUNUYOR

Üniversitenin fare kulaklı misafirleri
TÜRKİYE´DE 38 TÜRÜ BULUNUYOR

Üniversitenin fare kulaklı misafirleri

Kırıkkale Üniversitesi kampüs alanının ilk inşası sırasında yapılan ancak kullanılmayan 300 metre uzunluğundaki kapalı kanal, yaklaşık 15 yıldır yaz aylarında böcekle beslenen fare kulaklı yarasaların akınına uğruyor. Buradaki böcek popülasyonu ile beslenen yarasalar kışın buradan ayrılıyor. Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) yerleşkesinde, merkezi kalorifer tesisatı için oluşturulan ancak kullanılmayan 300 metre uzunluğundaki kapalı kanal, yaklaşık 15 yıldır yaz aylarında böcekle beslenen fare kulaklı yarasaları konuk ediyor.

15 YILDIR TAKİP EDİLİYOR

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak tarafından keşfedilen yarasalar, 12 yıldır "Kırıkkale Memeli Familyası Bilimsel Çalışmaları"na kaynak oluşturuyor. Fare kulaklı yarasalar üzerinde kan değerleri çalışılması yaptıklarını söyleyen Albayrak, bunun bilinmesinin önem taşıdığını belirtti.

TÜRKİYE´DE 38 TÜRÜ BULUNUYOR 

Türkiye´de 38 yarasa türü bulunduğuna, bunlardan birinin meyve, diğerlerinin böcekle beslendiğine dikkati çeken Albayrak, "Orta Anadolu´da çoğunlukla böcekçi yarasalar var. Kırıkkale´de de birkaç yarasa türü var. Böcekçi fare kulaklı yarasalar, tünek yeri olarak merkezi kalorifer tesisatı için yapılan kapalı kanalı tercih ediyor. Burada binden fazla yarasa olduğunu düşünürsek ortalama her gece 7,5 kilogram böcek yeniyor. Bu sayı ve yenilen böcek miktarı çok önemlidir. Çünkü yarasalar burada olmasa, kimyasallar kullanılsa buna para da yetmez. Bu yarasalar adeta bir nimettir. Bu popülasyonların korunması gerekir.” diye konuştu.(pusula)


Bu haber 812 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi