Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Nadas alanı baklagile bırakılmalı

Nadas alanı baklagile bırakılmalı

Tarih 20 Ocak 2017, 02:09 Editör PINAR YILMAZ

Nadas alanı baklagile bırakılmalı

 

Nadas alanı baklagile bırakılmalı

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, nadas alanlarının baklagil üretimi için kullanılması gerektiğini söyledi. Alanları nadasa bırakacak kadar tarım konusunda zengin olmadığımızı belirten Öztürk, “Baklagillerde üretim açığımız var. Münavebeyle nadas alanlarının önemli bir bölümünde baklagil tarımı yapılabilir” dedi.

PROTEİN KAYNAĞIDIR

Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, baklagillerin sağlıklı ve dengeli beslenmedeki yeri ve öneminin son yıllarda fark edildiğini ve üretim ve tüketiminin yaygınlaşmaya başladığını belirtti. Baklagillerin günlük alınması gereken proteinler içinde en önemli bitkisel protein kaynağı olduğunu vurgulayan Öztürk, “Dünyada 85,6 milyon hektar alanda 77,5 milyon ton baklagil üretiliyor. Türkiye, baklagillerde çok büyük bir potansiyele sahiptir” dedi.

 

PRİM ARTIŞI ÖNEMLİ

Baklagillerde üretim alanlarının artırılması gerektiğine dikkati çeken Öztürk, şu bilgileri verdi:“1990 yılında toplam 20 milyon dekar alanda baklagil ekim yapılıyordu. Bu rakam günümüzde 8 milyon dekara geriledi. Ekim alanları yüzde 60 azaldı. Üretimde düşüşler oldu. 1990 yılına kadar dünyanın en büyük yeşil mercimek ihracatçısı olan ülkemiz, Kanada ve ABD’nin, üretimlerini artırması, yüksek verimliliği yakalamaları ve uyguladıkları desteklerle düşük fiyatla dünya piyasalarına hâkim olması üzerine, bu alanda rekabet üstünlüğünü kaybetti.”

 

30 KURUŞA ÇIKARILMASI ÖNEMLİDİR

“Yeniden rekabet üstünlüğüne kavuşmak için baklagil ekim alanları artırılmalıdır. Bu açıdan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın Havza Bazlı Destekleme modelini hayata geçirmesi, 2008 yılında kilogramda 10 kuruş olan prim desteğinin 2015’de yüzde 100 artırılarak 20 kuruşa, 2016’da yüzde 50 artışla 30 kuruşa çıkarılması önemlidir.”

 

KURUDA NOHUT-MERCİMEK, SULUDA FASULYE

Devletin su kısıtı olan bölgelerde prim desteğini yüzde 50 fazlasıyla ödediğini vurgulayan Öztürk,  “Ülkemiz su zengini değildir. Suyu çok tasarruflu kullanmak zorundayız. Halen, sulanabilir olmasına karşın 2,27 milyon hektar alanı sulama altyapı yatırımlarını tamamlayamadığımız için sulayamıyoruz. Baklagillerden nohut ve mercimek kuruda da üretilebiliyor. Sulama yatırımlarımızı tamamlayamadığımız için sulayamadığımız veya ekonomik ve teknik olarak sulama yapılamayacak alanları nadasa bırakıyoruz.”

 

EKİM NÖBETİNE ALINMALIDIR

“Nadasa bırakılan alan 4,1 milyon hektarla Hollanda büyüklüğünde bir alandır. Bu alanları nadasa bırakacak kadar zengin değiliz. Baklagillerde üretim açığımız var. Münavebeyle nadas alanlarının önemli bir bölümünde baklagillerin tarımı yapılabilir. Biyolojik gübre işlevi gören baklagiller, toprağı azot bakımından zenginleştiriyor, tarımda verimi artırıyor. Toprak verimliliğinin artırılması ve korunması yönünden önemli katkılar sağlayan baklagillerin ekim nöbetine alınması teşvik edilmeli, kurak ve yarı kurak alanlarda nohut ve mercimeğin, sulu alanlarda ise fasulyenin ekim nöbetine alınması sağlanmalıdır.”

 

Bu haber 827 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi