Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Emekliler Artık Sendikalı

Emekliler Artık Sendikalı

Tarih 23 Ocak 2017, 13:03 Editör PINAR YILMAZ

Emekliler Artık Sendikalı

Emekliler Artık Sendikalı

Tüm Emekliler Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Doğan, Danıştay 10. dairesinin emeklilerin sendika kurabileceğini onayladığını açıkladı. Doğan açıklamasında “Buradan Bir kez daha tüm emeklilere sesleniyoruz, sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı  temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerde “herkese” tanınmış, temel bir insan hakkıdır. Sizleri bu hakkınıza sahip çıkmaya ve örgütlü mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz” dedi. 

1995 YILINDA KURULDU

22 yıldır verilen mücadelenin zaferi olduğuna işaret eden Tüm Emekliler Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Doğan yaptığı konuşmada şunları söyledi “Haberlerde, Danıştay 10. Dairesinin Emeklilerin Sendika kurabileceklerine ilişkin, Ankara 7. İdare Mahkemesi kararını onadığı ve emeklilere sendika kurma yolunun açıldığı belirtilmektedir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz, emeklilerin sendika kurma hakkı Türkiye’nin imzaladığı ve taraf olduğu temel Hak ve Özgürlüklere ilişkin Uluslararası sözleşmelerde tanınmış bir hak olup, Anayasanın 90. maddesinin teminatı altındadır. Bu nedenle belirtilen karar bu hakkın kullanımının iç hukukta kabulü anlamına gelen gecikmiş bir karardır. Zira emeklilerin sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkının ülkemizde kullanımı 1995 yılında sendikamızın kurulmasıyla başlamış olup, İdari ve hukuki birçok engele rağmen 22 yıldır kesintisiz olarak kullanılmaktadır” 

YILMADAN DEVAM

“Başka bir sendika için verilmiş bir karar olsa da, bu karar 12 Temmuz 1995 tarihinde DİSK’in onur veren katkılarıyla kurulan ve DİSK’e bağlı 22 sendikadan biri olarak, önüne çıkarılan tüm engellere ve 2007 yılında verilmiş olan kapatma kararına inat, sendika kurma hakkının, Temel Hak ve Özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeler ile Anayasanın 90. maddesinde “herkese” dolayısıyla, emeklilere de tanındığını savunarak, 22 yıldır yılmadan verdiğimiz mücadelenin kazanımıdır. Bilindiği üzere, 1995 yılında kurulan sendikamıza karşı açılan kapatma davaları tarafımızdan kazanılmış ise de, zorlama bir şekilde 2007 yılında, Anayasanın 51. maddesinde emekliler kelimesinin geçmemiş olması gerekçe gösterilerek, sendikamız hakkında kapatma kararı verilmiş ve bu karara ilişkin dosya, 2008 yılında tarafımızdan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gönderilmişti. Böylece iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine, hukuk mücadelemiz uluslararası hukuk’a taşınmış ve. AİHM ikinci Dairesinde ele alınan dosyamız şuanda karar aşamasındadır” 

HAKKINIZA SAHİP ÇIKIN

“Gerek bu dosyanın olumlu seyri, gerekse sendika olarak, içerde verdiğimiz mücadele, yeni sendikalar kurulmasını sağlamıştır. Açılan dava, 2016 yılında Ankara 7. İdare Mahkemesinde kabul edilerek lehte sonuçlanmıştır. Ankara Valiliğinin kararı temyiz etmiş ve daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğünün, emekliler ile çiftçilerin kurdukları sendikaların evraklarının alınmaması için, 81 il valiliğine gönderdiği genelgenin iptali için açtığımız davada, lehimizde karar vermiş olan, Danıştay 10. Dairesi yerel mahkemenin kararını onamıştır. Evet bu karar, EMEKLİ-SEN kadrolarının yıllardır, sahip çıktıkları ve ülkemizde kullanılması uğrunda mücadele ettikleri sendika hakkının kullanılmasının yolunu açan önemli bir karardır. Umarız ülkeyi yönetenler, Türkiye’nin AİHM’de mahkum olmasını beklemeden, temel insan haklarından biri olan sendika hakkının emekliler tarafından kullanmasını sağlayacak olan yasal düzenlemeyi biran önce yaparlar. Bu karar, aynı zamanda, önüne çıkarılan tüm engellere ve kapatma kararına inat,  mücadele de yılmayanların eseridir. Buradan Bir kez daha tüm emeklilere sesleniyoruz, sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı  temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerde “herkese” tanınmış, temel bir insan hakkıdır. Sizleri bu hakkınıza sahip çıkmaya ve örgütlü mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz” dedi. (KALE HBR)

Bu haber 1027 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi