Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Kapulukaya Barajı Oltacıya Yasaklanıyor

Kapulukaya Barajı Oltacıya Yasaklanıyor

Tarih 30 Haziran 2017, 09:57 Editör PINAR YILMAZ

Kapulukaya Barajı nı bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ticari av faaliyetlerine kapalı bir havza olarak görmek istiyoruz

Kapulukaya Barajı Oltacıya Yasaklanıyor

Kızılırmak üzerinde, içme, kullanma, sanayi suyu temini ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1979 - 1989 yılları arasında inşa edilmiş olan Kapulukaya Barajı’nın su ürünleri istihsali için kiraya verileceği haberleri üzerine sivil toplum kuruluşları harekete geçti.

 

BİR HAYLİ ÜZDÜ

Ülkemizin birçok bölgesinden Kırıkkale’de bulunan Kapulukaya Barajı’na kamp, piknik, doğa yürüyüşü, doğa fotoğrafçılığı, olta balıkçılığı ile kuş gözlemciliği için ziyarete gelen ve sayıları on binlerle ifade edilen birçok kesim kiralamanın yapılmaması için girişimlerde bulunuyor.Özellikle sportif olta balıkçıları bu durumdan bir hayli endişeli.Su Ürünleri Kanununa göre, kiraya verilen havzalarda olta balıkçılığının sadece hafta sonları ve kendilerine ayrılan bölümlerde yapılmasına müsaade edilmesi ülkemizin birçok bölgesinden gelerek Kapulukaya Baraj’ını tercih eden ve kamp kurarak birkaç günlerini geçiren sportif olta balıkçılarını bir hayli üzdü.

 

GÖREV OLARAK BİLGİLENDİRİLDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz ve Daire Başkanlarını ziyaret eden Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Kapulukaya Barajı’nın ticari amaçlı kooperatife kiraya verilerek olta ile balık avcılığının engellenmesi müdürlüğe her konuda güvenen sportif olta balıkçılığı camiasına yapılabilecek en son şey olmalıdır dediler.Ülkemizin birçok ilinde sürdürülebilir balıkçılık, doğa ve çevre konularında faaliyet gösteren derneklerin birleşimi ile kurulmuş olan Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu (ASOF)’ nun Yönetim Kurulu Başkanı M. Serkan İnanç Bakanlık ziyareti sonrasında asla Kapulukaya Barajı’nı ticari bir saha olarak görmek istemediklerine değindi ve sözlerine şöyle devam etti;Üye derneklerimiz ve bu derneklerimizin binlerce üyesi, Türkiye’nin dört bir yanında Amatör Olta Balıkçılığının gelişmesi için Bakanlık ile her zaman işbirliği içinde olmuştur. Kaçak balık avcılığı ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri her zaman Bakanlık ile paylaşmayı bir görev olarak bilmişlerdir.

 

FAALİYETLERDE BULUNULDU

Tüm bu paylaşımlara, güvene ve koruma kontroldeki mücadeleye rağmen maalesef Kırıkkale iline bağlı Kapulukaya Barajı’nın su ürünleri istihsali amacıyla ticari olarak faaliyet gösteren bir kooperatife kiralanacağı bilgisini almış bulunmaktayız. Gelişen sürece ve Bakanlık ile yaptığımız görüşmelere baktığımızda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Kapulukaya Barajı sahasında stok tespit çalışmasının yapılması da an meselesidir. On beş yirmi güne kadar bitecek olan çalışmalar sonrasında baraj çok cüzi bir fiyatla kiraya verilecek ve suyundaki balık üç beş ayda tüketilecektir.  Bilinmesini isteriz ki, ülkemizin olta ile balık avı yapılabilen en verimli ve güvenli bölgelerinden birisi Kapulukaya Barajı’dır. Hafta içi ve hafta sonu aileleri ile birlikte bölgeye gidenler, bir an olsun doğa ile başbaşa kalabilmekte ve sürüdürülebilir bir olta balıkçılığı için faaliyetlerde bulunabilmektedirler.

 

GÜVENLİK ZAFİYETİ OLUŞTURUYOR

Bu faaliyetler ve etkinlikler ile federasyon ve derneklerimizin o bölgede 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ kurallarına uyarak yaptığı Geleneksel Turna Balığı Yakalama Yarışmalarıyla Kapulukaya Barajı daha da önemli bir havza olmaya başlamıştır. Bölge insanı, bireysel yapılan olta balıkçılığı faaliyetleri ile federasyon ve dernekler tarafından yapılan etkinlikler sayesinde istihdam sağlarken, Türkiye’nin dört bir yanından gelen olta balıkçıları barajın daha da iyi olması için Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve kolluk kuvvetleriyle birlikte hız kesmeden kaçak avcılarla mücadele etmekten geri kalmamaktadırlar. Dolayısıyla ticari amaçlı kooperatife kiraya verilerek olta ile balık avlayanların engellenip, Kapulukaya Barajı’ndan uzaklaştırılmaları, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne her konuda güvenen doğa aşığı sportif olta balıkçılarına yapılabilecek en son şey olmalıdır. Ayrıca bilinmesini isteriz ki, ülkemizde sportif olta balıkçılığının yapılabildiği en önemli merkezlerden birisi olan Kapulukaya Barajı’nın kiraya verilmesi, ticari avcılık için gölü kiralayanlar ile olta balıkçıları arasında ciddi bir kutuplaşma, ayrımcılık ve güvenlik zafiyeti oluşturacaktır.

 

BİTİRME NOKTASINA GETİRECEKTİR

Başkentimiz Ankara’ ya yakınlığı ve tabi ki Kırıkkale il merkezine olan çok kısa mesafesi sebebiyle önemli kamp merkezlerinden birisi olma özelliğini de taşıyan Kapulukaya Barajı’nın kiraya verilmesi, karavan ve kamping faaliyetinde bulunanlar, aileleri ile birlikte çadır kurarak hafta içi ya da hafta sonunu su kıyısında geçirmek isteyen on binlerce vatandaşı rahatsız edecek, barajı kiralayanlar ile vatandaşlar arasında ciddi sorunların yaşanmasına sebep olacaktır.  Alınacak yanlış bir karar ile bölgenin ticari avcılığa açılacak olmasının düşünülmesi bile tüm camiayı olumsuz etkileyecek ve bölgede olta balıkçığını bitirme noktasına getirecektir. Hiç bir dönemde kiraya verilmeyen bu bölge için yapılan tüm etüt ve fizibilite çalışmalarının iptal edilmesi, kiralama işlemlerinin bir daha görüşülmemek üzere gündemden düşürülmesi tüm camia için bir bayram havası yaratacaktır. Kapulukaya Barajı’nı bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ticari av faaliyetlerine kapalı bir havza olarak görmek istiyoruz.(KALE HB)

 

Bu haber 3012 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi