Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Ahilik Asırlık kültürr

Ahilik Asırlık kültürr

Tarih 19 Eylül 2017, 12:58 Editör PINAR YILMAZ

Kırıkkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikler başladı.

 Ahilik Asırlık kültür

Kırıkkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikler başladı.

HAKTANKAÇMAZ VE SAYGILI’YA ZİYARET

Ahilik Kültürü’nün yaşatılması amacıyla her yıl düzenlenen etkinlikler öncesinde Esnaf Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner

ve birliğe bağlı oda başkanları Atatürk Anıtına çelenk sundular. Daha sonra Başkan Köstekli, Müdür Çetiner ve birliğe bağlı oda başkanları Vali Dr. Mehmet İlker Haktankaçmaz ile Belediye Başkanı Mehmet Saygılı’yı ziyaret ettiler.

AHİLİK TEŞKİLAT DEĞİL SİSTEMDİR

Esnafın bayramı olarak bilinen Ahi Evran kutlama programı her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Köstekli, “Ahilik, 800 yıldan beri kendini koruyabilmiş ve büyüyerek gelmiş bir teşkilat. Ahilik, tek başına bir teşkilat değil, bir sistemdir. Bunun içerisinde yardımlaşma, dayanışma, dürüstlük vardır” dedi.

HALKA YARARLI OLMAYA ÇALIŞIR

Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu dile getiren Köstekli, “Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan kişi mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta arar. Belli bir süre, bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar” şeklinde konuştu.

YILLARDIR YAŞATILAN GELENEK

Vali Dr. Mehmet İlker Haktankaçmaz, “Bu adetleri yaşatmak gerekli, mesleki eğitim kurumlarımızın, halk eğitim kurumlarımızın bünyesinde yapılan çalışmalarla usta çırak ilişkisini sürdürmeliyiz. Ustada sadece usta değildir, bir babadır, atadır, çırak da bir usta için evlatla eş değerdir. Esnaflar, neredeyse ülkemizin en büyük kesimin oluşturur. Orta direk tabirinin ete, kemiğe bürünmüş hali esnaftır, toplumun bel kemiğidir. Vatan savunmasına sıra geldiği zamanda en önde o vardır, istihdamında en büyük kaynaklarından biridir. Esnaflıkta adetler, gelenekler çok hızlı değişmez, ölmemesi lazım. Esnaflık gelenekleri değişiyorsa toplumda değişiyor demektir. Bu tür etkinlikler, geleneklerimizi, adetlerimizi hatırlamamız bakımından, kendi aramızdaki ve esnaf kardeşlerimiz arasındaki birlik ve beraberliği sağlaması açısından önemli” dedi.

(Kaynak .il gz-AG.Editör HA)


 

Bu haber 661 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi. Bahşılı İmam Hatip Ortaokulunda 18 Mart Çanakkale Zaferini anma programı düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI 8 Mart Dünya Kadınlar Günü RESİM SERGİSİ YAPILDI
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi