Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Erozyonla mücadele edilmeli

Erozyonla mücadele edilmeli

Tarih 15 Kasım 2017, 11:52 Editör PINAR YILMAZ

Erozyonla mücadele edilmeli

Erozyonla mücadele edilmeli Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizde tarım arazilerinin yüzde 59’unun, meraların yüzde 64’ünün erozyonun yıkıcı etkisi altında olduğunu bildirdi. KURAKLIĞA KARŞI HASSASİYET Bayraktar, Erozyonla Mücadele Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, toprağı koruyan bitki örtüsünün çeşitli sebeplerle tahribata uğramasının erozyonun en önemli nedeni olduğunu belirtti. Arazi eğimi, toprak yapısı, yıllık yağış miktarı, iklim, bitki örtüsü, toprak ve bitkiye yapılan çeşitli müdahalelerin erozyonun şiddetini belirlediği bilgisini veren Bayraktar, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topografya ve toprak şartlarının, arazi ve toprak bozulumuna ve kuraklığa karşı hassasiyeti artırdığına dikkati çekti. EĞİMLİ ARAZİ ARTIRIYOR Türkiye’nin eğimli bir arazi yapısına, ülke topraklarının yüzde 46’sının yüzde 40’dan fazla eğime sahip olduğunu, bunun da erozyonu artırdığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Tarım arazilerimizin yüzde 59’u, meralarımızın yüzde 64’ü, orman arazilerinin yüzde 54’ü çeşitli şiddette erozyona maruz kalıyor. Tarım alanlarının 14 milyon hektarında, meraların ise 9,35 milyon hektarında erozyon görülüyor.” ÇİFTÇİMİZ BULUNUYOR Erozyona maruz kalan tarım ve mera alanlarının büyüklüğü İngiltere boyutlarına yaklaşıyor. Küresel ısınma da olumsuz etkileriyle topraklarımız üzerindeki baskıyı her geçen gün artırıyor. Geçmişe göre daha sık, uzun süreli ve şiddetli kuraklıklar, ani ve normallerin çok üzerinde yağışlara bağlı sel ve su baskınları, aşırı atmosfer olaylarıyla karşılaşıyoruz. Çiftçilerimiz de doğal afetlerle sürekli bir şekilde mücadele etmek durumunda kalıyor. Üst üste yaşanan doğal afetler yüzünden mağdur olan çok sayıda çiftçimiz bulunuyor” dedi. TAHRİBATI ARTIRMAKTA “Erozyonla mücadelede en önemli konunun bitki örtüsünün korunması ve artırılması olduğunu, bundan dolayı ormanların, meraların zarar görmemesi, bu alanların yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi: “22,3 milyon hektar olan orman varlığımızın yüzde 43’ü bozuk orman alanlarıdır. Bu alanlar iyileştirilmelidir. Ormanlar, toprak üstünde gövde, dal ve yapraklarının yardımıyla, toprak altında da köklerinin tutucu gücüyle erozyonu önler. Ormanlar aşırı ve yanlış kullanılmamalıdır. Orman yangınları, tarla açılması, sanayileşme ile birlikte çevre ve hava kirlenmesi sonucunda asit yağmurlarının yol açtığı problemler, orman alanlarında tahribatı artırmaktadır.

Bu haber 1081 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi