Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Selçuklu Dönemine Ait Çeşnigir Köprüsü  sular altında

Selçuklu Dönemine Ait Çeşnigir Köprüsü sular altında

Tarih 18 Eylül 2018, 17:59 Editör PINAR YILMAZ

Selçuklu Dönemine Ait Çeşnigir Köprüsü Tadilat gördüğü halde Yine sular altında kalarak tehlikeli duruma getirildi

Selçuklu Dönemine Ait "Çeşnigir Köprüsü" Yine sular altında kaldı Selçuklu dönemine ait "Çeşnigir Köprüsü" asırlardır ayakta duruyor Kırıkkale'de 13. yüzyılda kesme taştan yapılan köprü, geçirdiği birçok doğal afete rağmen ayakta duruyor. Atatürk barajı yapılırken sağlaştırma adına üzerine tren rayları ile beton dökülerek güçlendirildiği zannedilen köprünün aslında ağırlığı artırarak kemer taşlarının düşmesine neden olmuş ve yine Anadolu Ajansının haberi üzerine kırıkkale basınında da sürekli yayınlanarak harekete geçilmiş ve o zamanlar belediyelik olan köprüköy belediyesinin girişimleri üzerine onarım ve tadilat yapılmıştır. işte bu fotoğrafla kamuoyuna duyurulmuştur. Selçuklu dönemine ait 13. yüzyılda halkın imece usulüyle yaptığı Çeşnigir Köprüsü, tanıklık ettiği birçok doğal afete rağmen yıllara meydan okuyor. Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesi ile Köprüköy arasında Kızılırmak Nehri üzerinde yapılmış tarihi bir köprüdür. Selçuklu döneminde yapılan Çeşnigir Köprüsü, yazılı kaynaklara göre 13. yüzyıla ait bir eser olduğu biliniyor. 1402 yılında Ankara Savaşı'nın yapılacağı alana ilerleyen Timur ordularının bu köprüyü kullandığı rivayet edilmektedir. Çeşnigir Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Han'ın Mısır Seferi sırasında Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır. Köprü, bölgedeki Kapulukaya Barajı'nın faaliyete geçmesinden önce geçiş güzergahı olarak kullanılırdı. Köprünün ayak kısımları suyun içinde kalması nedeniyle araç ve yaya geçişi yapılamıyor. 18,60 metre orta açıklığa sahip köprünün 3 adedi suyun yükselmesi halinde akışı sağlamak ve köprünün ağırlığını hafifletmek amacıyla yukarıda, 9 adedi de aşağıda olmak üzere 12 göze sahiptir. Kayalık arazide sağlam temeller üzerine oluşturulmuştur. Köprüyü ziyarete gelen ziyaretçiler bir taraftan tarihle iç içe olmanın yanı sıra güzel bir doğa manzarasını da doyasıya seyretmiş oluyor. Balık tutan, doğa ve tarihle hatıra fotoğrafı çektirmek isteyen ziyaretçiler ise Çeşnigir Köprüsü'nü tercih ediyor. essiz bir manzara ve otantik yapısı ile göz doldururken,yine sular altında kalması akıl alır şey değil. harika manzarası,ipekyolu güzergahı,tarihte savaşlara şahitlik etmiş,ertuğrul gazide bu köpüryü kullanmış. buda eski tarihten devlet arşivinden bulunan resimleri. BÜTÜN FOTOĞRAFLAR TARİHE VE ESERLERİMİZE ÖNEM VEREN ARAŞTIRMACI,ÇEVRECİ DOĞA SEVDALI AHMET YAMAN TARAFINDAN ÇEKİLMİŞTİR.

Bu haber 1562 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı Bahsılının ilk kadın muhtarı çetin mazbatasını alarak görevine basladı

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.

BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI. BAHSILI BELEDİYE BAKANLIĞINI KAZANAN BİSKİN MAZBATASINI ALDI.
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi