Kırıkkale ye Demir-Çelik Fabrikası Kurulumu Hızlandı


Açıklama: Kırıkkale ye Demir-Çelik Fabrikası Kurulumu Hızlandı
Kategori: Bahşılı
Eklenme Tarihi: 18 Temmuz 2013
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 03:10
Site: Haberci71.com - Kırıkkale Haberleri
URL: http://www.haberci71.com/haber_detay.asp?haberID=10028


Kırıkkale’ye Demir-Çelik Fabrikası Kurulumu Hızlandı

 

Kırıkkale yeni bir fabrikaya kavuşuyor. Uzun yıllardır MKEK ve TÜPRAŞ haricinde fabrika boyutunda bir yatırıma sahip olamayan Kırıkkale için yeni bir dönem başlıyor. 4’lü konsorsiyumla yapılacak demir çelik fabrikası Eylül ayı sonunda faaliyete geçecek

 

200 KİŞİ ÇALIŞACAK

Yıllardır devlet yatırımları ile ayakta kalmaya çalışan son yıllarda ise özel sektörün az da olsa ilgisini çekmeye başlayan Kırıkkale için umut verici gelişmeler yaşanıyor.  Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Beşir Atalay’ın girişimleri ile büyük mesafe katedilen silah organize sanayi bölgesi ile yeniden şaha kalkması beklenen Kırıkkale’ye demir çelik fabrikası  kuruluyor.

OrhanTan  ise,Teneke, Özçelik İnşaat, Çağdaş Gıda ve Rus Kökenli bir işadamı tarafından kurulan ortaklıkla rafineri yolu üzerine yapımı devam eden fabrika 200 kişiye istihdam olanağı sağlayacağını ileterek şöyle devam etti. 

 

50 MİLYAR TL’LİK YATIRIM

Konsorsiyum adına görüşlerini aldığımız Orhan Tan, Teneke Ofset ve Ambalaj Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı olarak, ‘’ 50 milyar TL’lik bir sermaye ile  yapılan demir çelik fabrikasının Eylül ayı sonu itibariyle faaliyete geçeceğini ifade etti. Tan “Burada hurdayı 1700 derecede eriterek kütük haline getirip ondan sonra da inşaat demiri yapacağız. İlerleyen süreçte vasıflı çelik de üretebileceğiz. Fabrikanın kurulduğu alan 42 dönüm. 22 dönümünü Bahşılı Belediyesi’nden, 20 dönümünü de vatandaştan satın aldık” bilgisini verdi. 

 

TEŞVİK BÖLGESİ 

Kırıkkale’yi tercih nedenlerinin sorduğumuz Tan “Öncelikle Kırıkkale’nin teşvik bölgesinde olmasından dolayı bölgede arazi araştırmasına girdik. Eski Ticaret Odası Başkanı Cemalettin Akdoğan Bey Keskin OSB’de 55 dönümlük bir arazinin olduğunu, burayı bize verebileceklerini belirterek Keskin OSB’ye yatırım yapmamızı istedi. Ancak Kırıkkale’ye demir çelik sektöründe teşvik verilmemesi nedeniyle bizde yatırımı Gerede’ye yönlendiriyorduk. MKEK eski Genel Müdür Yardımcısı ve yakın dostum olan Mehmet Pehlivanlı ısrarla Kırıkkale’ye yatırım yapmamızı istedi.”

 

42 DÖNÜMLÜK ALAN

“Bununla birlikte Bahşılı Belediye Başkanı Halil İbrahim Bişkin Bey’de ilçe sınırları içerisine yapılacak bir yatırımda her türlü kolaylığı sağlayacağını belirterek bizi bu bölgeye çektiler.  Sonuç olarak bizde rafineri yolu üzerinde ki 42 dönümlük alanda Nisan 2013 itibariyle inşaat çalışmamıza başladık. Allah kısmet ederse Eylül ayı sonu itibariyle faaliyete geçeriz. Şu anda inşaat çalışması devam ediyor. Tam kapasite ile çalışırsa 200 kişiye istihdam sağlayacağız. Tabi bu arz talep meselesi. Piyasada talep çok olursa bizde ki üretim de çok olur” dedi. 

 

 

80 BİN TON ÜRETİM 

2013 yılında yıllık 80 ila 100 bin ton arasında üretim hedeflediklerini kaydeden Tan, sonra ki yıllarda ise 180 ila 200 bin ton üretim yapma hedefinde olduklarını kaydetti. Ham maddeleri olan hurda alımı noktasında MKEK Hurdalık Müdürlüğü’nden istifade edebileceklerini ve bunun da kendilerinin Kırıkkale’ye gelmelerinde bir tercih sebebi olduğunu ifade eden Tan “Ancak hurdalık da ki malzeme bize yetmez. Piyasadan da alacağız. Kayseri, Çorum,  Kırşehir, Kırıkkale gibi çevre illerden hurda alımı yapacağız” şeklinde konuştu. Kırıkkale’yi Ankara’ya yakın olmasının yatırım için cazib bir bölge haline getirdiğine dikkat çeken Tan “Temelli’ye yatırım yapsak 50 km. Kırıkkale’de 70 km. Üstelik Kırıkkale’de vasıflı işçi bulmamızda daha kolay. MKEK’den genç yaşta emekli olan çok sayıda vasıflı işçi bulabiliriz. Bu anlamda Kırıkkale geleceği açık olan bir il” değerlendirmesinde bulundu. Tan, iki ayrı fabrika olarak üretim yapacaklarını, birinde 130 mm’ye 130 mm eninde  6-12 metre boyunda kare demir kütükler üreteceklerini, diğerinde ise bu kütükleri hattanelerden geçirerek inşaat demiri haline getireceklerini söyledi.  Tan Teneke (Orhan Tan) , İmaj İnşaat (Ahmet Pelit) ve Özçelik İnşaat (Özkan Özçelik) ortaklığı olarak Ankara’da önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Tan; 324 yataklı Hilton Garden Oteli, Ata Sanayi Sitesi, Sarayköy’de konut inşaatları, Or-An’da One Tower gibi büyük yatırımlara imza attıklarını, demir çelik fabrikasında ise Tan Teneke ile birlikte Özçelik İnşaat, Çağdaş Marketler Zinciri ve Rus Kökenli Ahıska Türkü bir işadamı ile ortaklık kurduklarını sözlerine ekledi.