GÜNÜMÜZDE AHİLİK


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 14 Ocak 2014
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 22:57
Site: Haberci71.com - Kırıkkale Haberleri
URL: http://www.haberci71.com/yazar.asp?yaziID=10937


 

GÜNÜMÜZDE AHİLİK

Ahilik, Anadolu’dan Orta Asya ülkelerine kadar uzanan topraklarda,  daha çok esnaf  ve  sanat  erbabını  bir  çatı  altında   toplayan ve onlara her türlü desteği veren bir teşkilatın  adıdır.

Ahilik sistemi İslami çalışma ahlakıdır.Kendini feda etmek, karşılıksız vermek, yardımda bulunmak günümüz insanının muhtaç olduğu değerlerdir. Ahilik çalışmalarında maksat, bu sistemi topluma dikte etmek yerine, dünyada böyle bir alternatif sistemin var olduğunu anlatmaktır. Ahilik siteminin günümüz insanının karşı karşıya olduğu ekolojik, ekonomik ve etik krize bir cevap mahiyetindedir.

Ahilik sadece ticaret ve sorumluluk olmayıp aynı zamanda bir yaşam biçimidir.Ahilik Sistemi Selçuklu ve Osmanlı imparatorluğunun bel kemiğini oluşturmuştur. Ahi Evran, Mevlana Celalettin-i Rumi, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli gibi mimarlar toplumun gidişatına ve geleceğine şekil vermişlerdir. Ahilik sistemi bir eğitim modeli geliştirerek bireyleri esnaflıktan liderliğe yükseltmiştir.Ahilik aynı zamanda Anadolu’da kadın hareketlerini geliştirerek kadınların yönetici olmalarını teşvik etmiştir.

Devletin her şeyi üstlenmemesi gerekir.Günümüz bireyinin dominant sistem tarafından bencil ve materyalist bir hal almaktadır.Bireyin manevi ve sosyal yönü  ihmal edilmemelidir.Günümüzde Ahilik Sistemi ile Sosyal Sorumluluk ve Girişimcilik arasında bir ahenk kurmak istenmektedir. Örneğin uzun süre işsiz kalanların girişimciler tarafından tekrar iş dünyasına, topluma kazandırılması hedeflenmektedir. Ahilik sisteminin tanıtılması, yaygınlaştırılmasını temenni ediyoruz.

Esnaf-sanatkârlarımız hatırnazdır, kadir kıymet bilir, kendilerine yapılan iyiliği, yardımı asla unutmazlar. Esnaf-sanatkârlarımızın da bu şevkle Ülkemizin ekonomisine, sosyal hayatına verecekleri katkının artacağına olan inancımız tamdır.

13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre gibi pek çok Türk büyüğü birbirlerinden etkilenerek toplumun ekonomik,  sosyal,  siyasal ve kültürel yapısına etki etmişlerdir.

Ahiliğin merkezi Kırşehir ilimiz olsa da Kırıkkale bulunduğu bölgede Hasandede gibi,  son derece önemli bir manevi şahsiyetlerin bulunduğu Üretim amaçlı kurulmuş bir sanayi ve tarım şehrimizdir.

         Ahilik, sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren günümüzde de hala geçerliliğini koruyan,  bugünün şartlarında bile bir çok ülkede sağlanamamış adaletli,  verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür.

Ahilikte iş ve meslek ahlakı, kabul edilmesi mecburi kurallar haline gelmiştir.

•        Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak,

•        Hak ettiğinden fazlasını istememek,

•        Kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde  "hırs" ve  "tamah”dan uzaklaşmak,

•        Kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak,

•        Sanatını mutlaka bir üstad’dan öğrenmek ve

•        Birliğin, beraberliğin korunması için dayanışma içerisinde bulunmak

Ahiliğin mutlaka uyulması şart olan ahlak kaideleridir.

Ahiler yeniliğe açık insanlar olup, halka sanat, meslek ve genel bilgiler öğretmek için  var güçleri  ile  çalışmaktadırlar.  Bu bakımdan Ahiliğin eğitimcilere ışık tutacak önemli özellikleri vardır.

Ahilik, esnaf ve sanatkârın mesleki bir teşkilatı olmasının yanında toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamak gibi fonksiyonları olmuştur.

         Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunması ile mümkündür. Türklerin Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır, Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı göstermeleridir.

Bu anlayışa göre din,  dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmıştır.  Bir toplumda sosyal tabakalaşma olabilir.Kimi zengin, kimi fakir olabilir; fakat ikisi arasındaki fark  fazla  olmamalıdır.  Ahilik zenginliğe karşı değildir.  Çalışmak  ve  üretmek,  alın teri ile kazanmak Ahilikte bir ahlak kuralıdır.  Bunun  için  herkesin  mutlaka  bir  mesleği ve işi olmalıdır. Ahilik, halkın sırtından geçinenlere, bir köşeye çekilip miskin miskin oturanlara karşıdır.

Özetle Ahilik, din, dil, ırk farkı gözetmeden herkesi eşit gören; böylece, milli bütünlüğün ekonomik temellerini kuran sosyal bir modeldir.

Onun içindir ki Ahilik akılcılıktır, çağdaşlıktır, diyoruz ve Türk esnaf ve sanatkârı olarak böylesi köklü ve görkemli geçmişimizle gurur duyuyoruz.

Ahiliğin ahlak ve çalışmaya ait prensipleri kısaca Ahilik felsefesi, dünyamızda ilerleyen toplumların modeli olacaktır.  Bu görüş bir kehanet değildir.

Ahilik Kardeşliktir. Türkiye'de her zamankinden daha fazla kardeşliğe, beraberliğe,üretme ve çalışmaya ihtiyaç vardır.

Bugün nasıl ki kalkınmış birçok ülkede Ahilik prensiplerinin izlerini görüyorsak,  yarın da ilerlemiş toplumların yükselmesinde Ahilik ilkelerinin,  önemli rol oynadığı görülecektir.

Mahmut KESKİN - AHİLİK KÜLTÜR DERNEK BAŞKANI