MERHABA


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2009
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 18:10
Site: Haberci71.com - Kırıkkale Haberleri
URL: http://www.haberci71.com/yazar.asp?yaziID=1379


Merhaba
 Yahşihan’da Eğitim ve yoksulluğun çözüm yollarını arıyoruz;
 Günümüzde yoksulluk sadece kişinin beslenmesi, barınması gibi yaşamını idame ettirmek için gerekli olan temel ihtiyaçlarını karşılama durumu ile bağlantılı olarak algılanmaktan çıkmıştır.Küreselleşmenin de etkileri ile birlikte yoksulluk, tek tek toplumun sorunu olmaktan çıkmış, dünyadaki pek çok toplumu etkileyen ciddi bir sorun olmaya başlamıştır. Yapılan bir çok araştırmanında göstermiştir ki; yoksul kişiler insani gelişmeden de mahrum kalmışlardır. İnsani gelişme, insanların hak ettikleri bir yaşam için karar ve seçeneklerini arttıran kendilerine verilmiş veya yaratılmış olanaklardır. Gerek iyi gerekse kötü her türlü değişiklikten etkilenen insanların, ülkelerinin zengin olduğu, ihtiyaç ve seçeneklerin sonsuz olduğu ve zaman içinde değişebileceği göz önünde bulundurulduğunda, insani gelişmenin, insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yaratılan ortamlar olduğunu söyleyebiliriz. İnsanların, seçeneklerini arttırabilmeleri ve büyüyebilmeleri için ve insanın kendini veya çevresini geliştirecek seçeneklere ve haklara sahip olabilmesi için yeteneklerini geliştirmesi gerekir. Uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olmak, temiz su ve yiyecek gibi basit ihtiyaçları karşılayabilmek, sosyal, ekonomik ve siyasi etkinliklere katılmak, bilgiye daha fazla ulaşabilme imkânı, daha güvenli bir hayata sahip olmak ve diğer tüm siyasi ve kültürel haklar insani gelişmenin temelleridir.
Hem dünyada hem de ülkemizdeki ciddi sorunlardan biriside yoksulluktur.
Yoksulluğun mikro nedenleri arasında düşük eğitim düzeyi gösterilebilir. Eğitimli bir nesil için her konuşmacı mutlaka Milli Eğitim bakanlığının hangi siyasi görüş ve partiden olursa olsun ülkemizin kanayan bir yarası olarak görmekte ve acımasızca eleştirmektedir. Oysa çoğumuz bu kanayan yaraya ya duyarsızca sadece eleştirip geçiyoruz yada sadece yüzeysel olarak çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bizimde 15.000 bin nüfuslu bir ilçe için aciz hane önerimiz Eğitim Kooperatifidir.
´´En iyi eğitimli kişi, yaşadığı hayatı en iyi anlayandır ( Hellen Keller )``dan yola çıkarsak bizde İlçemizde kanayan bir yara olan eğitim eksikliği için bir model oluşturmaya çalışıyoruz. Bu modelin oluşumu ve gelişmelerine daha sonraki sayılarımızda gireceğiz. Sözlerimi ulu önder Atatürk ten  bir sözle bitirmek istiyorum.
´´Milli eğitim işlerinde kesinlikle zafere ulaşmak lazımdır. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu şekilde olur. Bu zaferin sağlanması için hepimizin tek vücut ve tek düşünce olarak bir program üzerinde çalışması lazımdır. Bence, bu programın iki esaslı noktası vardır:
(a) Sosyal hayatımızın ihtiyaçlarına uygun olması
(b) Çağın gereklerine uymasıdır.``
( Mustafa Kemal Atatürk )