KESKİN SULU MAĞARA TURİZME AÇILIYOR


Açıklama: KESKİN SULU MAĞARA TURİZME AÇILIYOR
Kategori: Keskin
Eklenme Tarihi: 08 Mart 2013
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 14:58
Site: Haberci71.com - Kırıkkale Haberleri
URL: http://www.haberci71.com/haber_detay.asp?haberID=9331


KESKİN SULU MAĞARA TURİZME AÇILIYOR

Restorasyonu Keskin Belediyesi’nin girişimleri ile yaptırılan Sulu Mağara açılışa hazır duruma getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mağara için onay vermesi bekleniyor.

 

TURİZME KAZANDIRILDI

 Uzun yıllar kapalı kalan, maden, yerleşim ve ibadethane olarak kullanılan Sulu Mağara restore edildi. Keskin Belediye Başkanı Bayram Sakallı’nın çabaları ile gündeme gelen ve restore edilen Sulu Mağa hizmet vermeyi bekliyor. Mağarada tüm çalışmalar tamamlandı. Mağaranın turizme açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığ’nın onayı bekleniyor. Belediye Başkanı Bayram Sakallı, bu konuda gerekli girişimleri başlattıklarını ve onay beklediklerini söyledi.

MAĞARANIN ÖZELLİKLERİ

 Mağara ile ilgili şu bilgiler yer alıyor: Mağara Kırıkkale ili, Keskin ilçesi, Arzu Bayırı mevkiinde yer almaktadır. Yatay olarak gelişmiş, yarı doğal-yarı yapay, düden konumlu fosil bir mağaradır. Büyük bir bölümü maden ocağı olarak açılan Sulu Mağara’nın doğal bölümü birbirine bağlı üç kattan meydana gelen Pliyosen rölyef sistemine aittir. Toplam uzunluğu 285 m’dir. Üç kattan oluşan yapay galerilerde kurşun işletmesi yapılmıştır.

 TAŞ DUVARLAR VAR

 Gerek doğal gerekse yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler Erken Hıristiyanlık döneminde yapılmış taş duvarlarla örtülüdür. Hidrolojik olarak vadoz zonda yer alan Sulu Mağara yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular dışında bütünüyle kurudur. Bu suları toplamak için eski dönemlerde derinliği 2 m’yi bulan havuzlar yapılmıştır. Mağara kuru ve sıcak bir havaya sahiptir. Mağara turizm amaçlı değerlendirilebilir.

YAPIMI TAMAMLANDI

 Kırıkkale Valiliği, İl Özel İdaresi'nce yapım işi ve çevre düzenlenmesi yapılarak ziyarete hazır hale getirilmiştir. Sulu Mağara'nın Ören yeri statüsüne alınması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devri için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Bakanlığımız Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğünce görevlendirilen personelin kiraya verilip verilemeyeceği araştırılmıştır ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanınca da mağara yerinde görülmüş olup Bakanlığımıza tahsisinin yapılması ve ören yeri açılışı beklenmektedir.”