Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

ŞÜPHESİZ MEŞRU

Fazlı GÜVENTÜRK

15 Eylül 2010, 12:58

Fazlı GÜVENTÜRK

ŞÜPHESİZ MEŞRU

            Bazıları için hem kafa hem vücut olarak yorucu olan ama bazıları için yoruculuğun ötesinde yıpratıcı derecede orucu olan referandum sürecl nihayet sonuçlandı.

            Evet oyları siyasi tahminleri gerçekçi yapıp, abartmadan yani olumlu veya olumsuz yönde etkileyici bir amaç gütmeyen insanlar ve anket kuruluşları tarafından beklediği oranda çıktı. Yüzde elli sekizlik bir oranda evet çıkması ve katılımın yetmiş yedilik bir oranda olması ülke demokrasisi açısından bu referandumu tartışmalı hale getirenlerin heveslerini kursaklarında bırakmıştır.

            Benim güzide ülkem bundan önce beş kez referanduma gitmiş. Bu altıncı olmuş. 82 anayasası hariç (ki bunun nasıl şartlar altında yapıldığını birçoğumuz hatırlar) katılım oranı hep aynı seviyelerde olmuş. Kimi bir kaç puan az, kimi birkaç puan fazla olmuş. Bu durumda boykot etme hevesinde olanlar ve onların boykotundan medet umarak bu oylamanın meşruluğunu gündeme taşıma gayretinde olanların emelleri nihayetlendi.

            İkinci konu ise; oy oranlarının yakın olmasını gündemde tutarak gereksiz ve komik bir yaklaşımla bu referandumu gayri meşru hale getirme gayretleri de suya düştü. Gerçi daha ilk açıklamada bir parti lideri bunu kullandı. Yani ülkenin yüzde elli sekizi onayladı ama kır ikisi de karşı dedi. İşte bu bizim demokrasi kültürümüzün zayıf olduğunu gösterdiği gibi aynı zamanda özümseme veya hazım sorunu yaşadığımız da gösteriyor.

            Bu güne kadar yapılan oylamada oranlar yine indili çıktılı olmuş. Yine 82 anayasası oylamasını dışında tutmak lazım onun özel bir durumu var. Bundan önceki referandum oylamasında evet yüzde elli bir hayır kırk dokuzdu. Ne yani şimdi uygulanmadı mı? Veya gayri meşru çocuk muamelesi görerek cam avlusuna mı bırakıldı o sonuç.

            Bu tür yaklaşımlarla ülkem insanın kafasını karıştırmak kimseye yarar sağlamaz. Bunun oranı moranı yok. Batı demokrasisi dediğimiz ve herkesin örnek olarak gördüğü demokrasilerde bu böyle değimlidir. Yani bir fark olsa bile demokrasi işlemiyor mu? Bunu kabullenmek demokrat olmanın bir gereğidir.

            Bence şimdi yetmez ama evet diyenlerin veya daha özgürlükçü olsun amacıyla hayır oyu kullananların her kesim ile bir araya gelerek ve tabi olarak bu anayasaya destek olanları da aralarına alarak yeni ve kapsamalı bir değişikliğe ön ayak olması gerekir. Belki bir yıllık bir çalışma süresi ile genel seçimden hemen sonra bu değişikliğin yapılması için şimdiden lokomotif görevi üstlenmeliler. Ama bu meşru olamayan yaklaşımları bir kenara koymalılar.

            Şimdi bu iş bitti. Düzenleme kimseyi rencide etmeden yapılmalı. İktidar partisi yeni düzenlemeyi öyle bir yapmalı ki kimse “bunların kafalarının ardında şu var” demeden en azından değişikliklere destek olmalı.

            Başbakan güzel bir sonuç konuşması yaptı. Konuşmasında evet diyenlerde hayır diyenlerde demokrasinin gereğini yaparak vatandaş olduklarını ortaya koymuştur dedi. Bu durumda hem ortalığı toz duman koyan hem de sandığa gitmeyip boykot eden düşüncelerin konuşmaya pekte hakları olmadığını vurguladı. Boykot hak ama sen bunu şahsi yaparsın. Tutup zorla ve baskı altında herkese uygularsan bunun adı demokratik hak olmak yerine anti demokrat ve baskıcı yaklaşım olur ki bunu siyasette yeri yoktur. Olmamalı.

            Bir önceki yazımda belirttiğim gibi. Artık önümüze bakmalıyız. Gereksiz ve yalan yanlış düşünceleri ortaya atarak kafaları bulandırıp, gayri meşru anayasa havası vermeden nasıl uygulanacağını takip edelim.

            Selam ve dua ile…

           

Bu haber 3480 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi