Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

BİR FOTOĞRAF SEVDALISINI ANLATMAK

07 Ekim 2010, 19:59

YAZDIĞI MANŞETTE  BİR FOTOĞRAF SEVDALISINI ANLATTI

GERÇEK GAZETESİ BİR SEVDAYI GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI

 

Gerçek Gazetesi Yazı işleri müdürü Süleyman Yılmaz her Zaman takdir edilen,sevilen bir gazeteci olarak , her zaman ilginç konuları ve araştırmaları ile tanınan bir araştırmacı olarak, Bir Fotoğraf sevdalısı aynı zamanda Gazeteciyi,daha doğrusu Bir fotoğraf tutkununu kendi gözüyle  bakın nasıl anlattı. 

 

FOTOĞRAF VE RESMİN YANSIMASI

“ O BENİM FOTOĞRAFÇI ABİM..”

Bir abim var, fotoğraflarla resimler arasındaki farkı ayırt edebilen.

Fotoğraf makinesiyle fotoğraf çekmeyi çok seven.Onunla olan sohbetlerimde fotoğraf ve resim arasındaki ince nüansları tek tek ayrıntısına kadar anlatan ve bilen bir yapıya sahip.

Resimden daha çok tam bir fotoğraf tutkunu. Fotoğraftaki gerçekle, resimdeki gerçeğin farklı olduğunu savunan bir yapıya sahip.Fotoğraf makinesiyle tam bir dosttur, aralarında bir aşk vardır.

Ne fotoğraf makinesi ona ihanet eder, ne o fotoğraf makinesine. Arada bir fotoğraf makinesi arıza, sorun çıkarsa da dostlukları bir ömürdür.

Hatta, bazen kıskanırım fotoğraf makinesiyle arasında olan o bitmez dostluğu. Çeşit çeşit, eski, yeni fotoğraf makineleri var. Tam bir koleksiyoncudur. Çektiği resimlerin sayısı belli değildir. Özel kendine has bir karanlık odası vardır.

Ayrıca fotoğraflarını albümlerde toplayıp bir odasını fotoğraf kütüphanesine çevirmiştir.Genellikle doğa fotoğrafları çekmeyi sever ve doğa fotoğrafçılığı onun ana temasıdır. Hayattan görüntüleri, deklanşörüne bastığı anda ondan mutlusu yoktur. Özgür ve doğal olmayı sever. Yemek yemez, su içmez. Bazen elinde bir kuru simit, bir de fotoğraf makinesiyle doğadan bir kare yakalayabilirim umuduyla yollara düşer. İnsan manzaraları onun doğa fotoğrafçılığından sonra gelen yardımcı ana temasıdır. Unutmadan, hayvanlar onun için zorda kaldığı, rahat ve huzurlu hissetmediği anda çıkış kapısıdır.İnsanların ve hayvanların fotoğraflarını çekebilmek için onların poz vermelerini beklemez. Onun kuralı aniden çekimdir.

Bunun sebebini ona sorduğumda gerçeklerin o anda saklı kaldığını, daha doğal olduğunu ve çektiği bu sahnenin bir fotoğraf karesinde ölümsüzleştiğini vurgulamaktadır. Fotoğrafçılıkta realizmden yanadır.

Bu yüzden resmin insanın hayal dünyasından çıktığını, fotoğrafın gerçeklerden oluştuğunu savunur. Bazen aramızda bu yüzden tartışsak ta, ben doğa ve insan manzaralarını sevdiğim kadar, resmin hayalleri canlandırdığına, bir anda olsun gerçeklerden kaçış olarak, bir resim tablosunda saklandığına inanırım.

Resme her ne kadar yeteneğim olmasa da, insanın yüreğinden geçen hayallerini, düşlerini kattığı bir sahnede olmak huzur verir bana. Onunla sohbetlerimde bazen çıkmaza, ikileme düşerim. Aslında, yüreğimizden resim tablosuna aktardığımız da, içimizdeki gerçekler değil midir? Diye onunla konuşurum. Birazda olsun ona hak veririm. Gerçeklerin sadece dış dünyadan ibaret olmadığını, insanın içsel dünyasında yaşadığı gerçeklerinin bazen dıştaki dünyadan daha güçlü, etkileyici ve gerçekçi olduğunu düşünürüm. Arada sırada galerilerde açılan resim sergilerine ve abim sayesinde fotoğraf sergilerine gitmeye çalışırım.

Bir keresinde abimin davetlisi olarak kişisel fotoğraf sergisine gittim,imkanlar çerçevesinde sponsuz yaptırdığı çeşitli ebatlardaki ,Abimin çektiği fotoğraflara bakan insanların yüzlerindeki ifadeleri görünce, abimin adına onurlandım. Fakat, bir duvar kenarına dayanmış sergiyi gezen insanları bir köşeden seyreden abiminı ve yüz ifadesini görünce düşler ve duygular aleminde mutlu olduğunu anladım. Aslında oda benim gibi bir hayalin, bir düşün peşinden koşuyordu farkında değildi.

Resim insanın düşlerini en üst noktasına kadar çıkartabilir. Olmayan bir şeyi, aynı yerde var olmuşlar gibi gösterebilir ve yaşatabilir. Bu yüzden resmin duygusallığını ve düş gücünü seviyorum.Şimdi diyeceksiniz kim bu abin diye.Evet o benim abim.Yılların fotoğrafçısı evinde Kırıkkale’nin ve ilçe belde kasaba köy resim arşivini tutan fotoğraf sanatçısı güzel insan Ahmet Yaman,O benim fotoğrafçı abim.

 

Bende Süleyman Yılmaz’ın gözünde,kalbinde fotoğrafçı Abisi olarak,bu güzel tespitleri için teşekkür ediyorum.Bitmeyen Sevdam olan Fotoğraf çekme aşkına devam diyorum…

 

Çevreci Doğa sever,Araştırmacı Fotoğraf sevdalısı Bir Şahıs, Bir ölümlü..?

Ahmet Yaman.

 

 

Bu haber 4678 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi