Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Bankaları Kime Şikayet Edebiliriz?

23 Mart 2011, 01:21

Bankaları Kime Şikayet Edebiliriz?

Bankalar hayatın vazgeçilmez birer kurumu olmakla birlikte sık sık müşteri-banka arasındaki anlaşmazlıklara rastlamaktayız. Bankaların aldığı masraflar veya yaptığı kesintiler şikayet konularının en çok rastlanılanlarıdır.

Müşteriler, bankalarla yaşandıkları sorunları sineye çekmek ve çevresindeki kişilere şikayet etmekten fazlasını da yapabilirler. Bankalarla yaşanan sorunlarda yardım istenecek, başvurulacak mercilerden bir tanesi Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetidir. Bu heyet, Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde görev yapmak üzere kurulmuştur. Heyetin görevi, Bankalar ile bireysel müşterileri arasındaki ihtilafların değerlendirilmesi ve çözüme kavuşturulmasıdır.

Mevduat, kredi veya kredi kartı gibi bireysel bankacılık işlemi konusunda banka ile anlaşmazlık yaşayan bir müşterinin yapacağı ilk şey sorunu yazılı olarak bankasına başvurup çözüm aramaktır. Bankalar bu tip başvuralara 30 gün içerisinde (kredi kartı ile ilgili konularda 20 gün) cevap vermek zorundadır. Bankalar bu süre dolmadan müşteriye bildirmek suretiyle süreyi 10 gün uzatabilirler.

Yaptığı başvuru sonrası çözüme ulaşamayan veya Bankadan herhangi bir cevap alamayan müşteri bu bilgilerle birlikte Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetine başvurabilir. Başvuru yazılı olarak ve bir form doldurularak yapılmaktadır. Başvuru formu Banka şubelerinden veya Türkiye Bankalar Birliğinin internet sayfasından alınabilmektedir.

Müşteri bankadan cevap aldıktan sonra 30 gün içerisinde Heyete başvurmalıdır. Bankadan cevap alınamaması durumunda ise Bankaya başvuru tarihinden sonraki 30 günü takip eden 30 gün içerisinde başvuru yapılmalıdır.

Heyete yapılan başvurular kayda alındıktan sonra 30 gün içerisinde sonuçlandırılmakta ve 10 gün içerisinde de taraflara tebliğ edilmektedir.

Heyete yapılan başvurular ücretsizdir. Ancak Heyetin kararı Bankalar için bağlayıcı değildir. Bankaların müşteri lehine verilen karar uyma zorunluluğu yoktur. Heyetin kararı ile de çözüme ulaşılamaması halinde yasal mercilere (mahkemelere) başvurulabilir.

Bu haber 9742 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi