Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Söz Havada Kalmasın

03 Mayıs 2012, 23:32

Söz Havada Kalmasın

    

       Ne demişti koca ozan:

       ‘‘Nice güzellere bağlandım kaldım
       Ne bir vefa gördüm ne faydalandım
       Her türlü isteğim topraktan aldım
       Benim sadık yârim kara topraktır’’

 

     Podyumdan oyunculuğa giden yol veya yumuşak stil Çin savaş sanatı hocasının yolu tarladan geçer mi demeyin. Burası Türkiye olmadık olmaz.

 

     Geçtiğimiz günlerde Hasandede beldemizde belediye başkanlığının daveti üzerine 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen şenliğe renk katan manken Tuğçe Kazaz’ı alkışlıyorum. Şenliğe beraber katıldığı; çoğunlukla sağlık ve uzun yaşam amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemi olarak tanıtımı yapılan, içsel veya yumuşak stil Çin savaş sanatı olarak kabul edilen Tai Chi hocası Muhlis Partal ile bir müjde verdiler. Toprakla haşır-neşir olmayı seven birisi olarak iş ortağı oldukları belirtilen ikilinin verdikleri müjdenin memnuniyet verici olduğunu belirtmeliyim.

 

     İkilinin, Hasandede karpuzu, Hasandede üzümü Hasandede şarabı ve beldeye adı verilen bir Anadolu ereni olan Hasandede ile tanınmış; daha büyük müjdelere layık olan Hasandede beldemizde iki bin dönümlük bir arazide organik tarım yapacaklarının sözünü etmelerini ilimiz açısından önemli buluyor, gerçekleştiği takdirde insanımız açısından örnek bir çalışma, örnek bir yatırım olacağını düşünüyorum.

 

     Yirminci yüzyılda dünya gündeminde önemli bir yer teşkil eden organik tarım ülkemizde ancak bazı Avrupalı firmaların isteği doğrultusunda ihracat amaçlı olarak 1986 yıllarında yapılmaya başlandı. Kırıkkale ve çevresinde tarla tarımı atadan görme usulüyle yapılırken zamanla ülkenin her tarafında olduğu gibi Amerika’nın Marshall yardımları etkisiyle "Yeşil Devrim" olarak adlandırılan tarımsal üretimin etkisi altında kalmış ve verim artırıcı çeşitli kimyasalların kullanılmasına başlanmıştır.

 

     Doğaya ve insan sağlığına zararlı olan ve verimi artırırken ürün kalitesini düşüren kimyasalların kullanımı tüm hızıyla devam ederken ülkemizin bazı bölgelerinde organik tarıma geçişlerin olduğu son zamanlarda ilimizde de bazı çalışmalar yapılmış ancak yeterli değildir.

 

     Kırıkkale Üniversitemize bağlı Delice Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünün açılması ile başlayan organik tarım faaliyetleri, Delice, Hasandede ve Çelebi organik tarım projeleri, gerçekleştirilen toplantı ve konferanslar, cüzi miktarda yapılan örnek çalışmalar bugüne kadar ilimizde organik tarımın önemini benimsetir duruma gelmemiştir.

 

       Toprağın iyice verimsizleştiği şu zamanda gerek tarla gerek bahçe ürünleri üretiminde çeşitli kimyasal maddelerin bilinçsiz ve kontrolsüz olarak kullanılmasına ilimizde de devam edilmektedir.

 

       İlimizin Kızılırmak havzasında sanayi tesislerinden uzak Karakeçili, Çelebi, Sulakyurt ve Delice Irmağı havzasında Delice ilçesi ve köylerinde organik tarıma elverişli büyük miktarda verimli topraklar mevcut iken köylümüz organik tarımdan haberdar olmadığı gibi organik tarımın yapılabilmesi çok ta kolay bir iş değildir. Hem köylüyü bilinçlendirerek aile işletmeciliğini özendirmek hem de bu işi yapabilecek firmaları ilimize davet etmek gerekir ki gelecek nesle ölmemiş bir doğa, sağlıklı bir gelecek bırakalım.

 

     Umarız ki Hasandede beldemizin rafineriyle dolum ve depolama tesislerinin bulunduğu Hacılar beldesi ile Cankurtaran mevkiine yapılan İl II. organize sanayi bölgesi arasında olması organik tarım projelerini olumsuz etkilemez. Ve dileriz ki Hasandede’de verilen söz havada kalmaz ve geleceğe örnek bir proje olarak hayata geçer.

 

                                                                                                               Osman Öcal

       

 

 

 

 

Bu haber 10127 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi