Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

Sıcak hava tehdit ediyor

Sıcak hava tehdit ediyor

Tarih 27 Ağustos 2008, 17:21 Editör PINAR YILMAZ

Sıcak hava tehdit ediyor

Sıcak hava tehdit ediyor

Su ve besinlerle bulaşan hastalıklarla mücadele ve korunma yöntemleri hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Yalçın Şengül, su ve besin maddelerinde havaların ısınmasıyla birlikte halk sağlığını tehdit edecek salgın hastalıklara yol açacak tehditlerin oluşabileceğini açıkladı.

 

DUYARLI OLUNMALI

Hastalıkların en aza indirilmesinde vatandaşların duyarlılığının ve alınan tedbirlerin önemine değinen Şengül, “Bazen önemsenmeyen bir dikkatsizlik ve boş vermişlik telafisi mümkün olmayan hastalık ve sonuçlara davetiye çıkarabilmektedir. Alınması gereken tedbir ve vuku bulması muhtemel hastalıklarla vatandaşlarımızdan dileğimiz bu tedbirlere elden geldiğince uymalarıdır” sözlerine yer verdi.

 

10 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Şengül, “İshal, normalden fazla sıvı dışkılama olarak tanımlanır. Genel bir tanımla günde 3’den fazla sulu dışkılama ishal olarak kabul edilir. Bazen dışkıda kan olabilir. Dünyada durum; Dünya’da gelişmekte olan ülkelerde her yıl 75 milyon kişi ishale yakalanmakta ve 4 -5 milyon kişi’de ishalden ölmektedir. Türkiye’de; Ülkemizde yapılan araştırmalara göre, 12 milyon kişi ishale yakalanmakta ve yaklaşık 10 bin kişi ishalden ölmektedir” şeklinde konuştu.

 

TEMMUZ AĞUSTOS’DA

İshal’in en çok yaz ayında görüldüğünü dikkat çeken Şengül, “Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında ishalli hastalık sık görülüyor. Her yaş grubunda görülmekle birlikte bebekler ve çocuklarda daha sık görülür ve hastalık daha ağır olur. Hastalık yapıcı mikroplar kirlenmiş eşya veya besinlerle kişiden kişiye bulaşır. Toplumun ortak kullandığı su veya ortak yenilen bir gıda maddesi de ishalli hastalıklar neden olabilir. Bazı durumlarda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Fakat ishalli hastalıklarda doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır” açıklamalarında bulundu.

 

BELİRTİLER

Şengül, “Hastalıklarla etkin mücadele; Çevre koşullarının olumlu hale getirilmesi, Yeterli ve sağlıklı içme – kullanma suyunun temini, Kişisel temizlik kurallarına uyulması, Gıda güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar arasında; İshaller, Tifo, Kolera, Dizanteri, Brucella vs. sayabiliriz. İshalli hastalıkların belirtileri; Bulantı – kusma, Karın ağrısı, İshal gibi, sarılık, baş ağrısı ve böbrek yetmezliği de görülebilir. İshalli hastalıklar, belirli yaş gruplarında beslenme bozukluğu ile büyüme, gelişme, geriliğine yol açarlar” dedi.

Bu haber 2217 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Dünya

Basın halkın sesidir

Basın halkın sesidir Kırıkkale Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Tabibi ve Başhekimi Ahmet Soyak, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle G...

Kırıkkaleliler Dağcılığı Sevdi

Kırıkkaleliler Dağcılığı Sevdi Kırıkkaleliler Dağcılığı Sevdi
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi