Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

GENEL SAĞLIK SİGORTASI

Osman TÜRKYILMAZ

27 Ocak 2012, 16:24

Osman TÜRKYILMAZ

GENEL SAĞLIK SİGORTASI

Genel Sağlık Sigortası  aslında 01/10/2008 tarihinde uygulamaya girmesi gereken bu kanunun  2 defa ertelenmek sureti ile 2012 yılı Ocak ayı başında uygulanmaya girdi.

Kısaca GSS denilen Genel Sağlık Sigortası aslında ülkedeki her ferdin artık sağlık hizmetini zorunlu olarak alması demektir. Ve Müracaat yerleri Valilik ve Kaymakamlıklarda Bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürlükleridir.

Eski uygulamalarda Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-kur ve Yeşil kart olarak uygulanmakta idi. Daha sonradan gerekli yasal düzenlemeler yapılarak Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bütün sosyal güvenlik kurumları toplandı. Bu uygulamaların bazıları isteğe bağlı idi şimdi ise tüm vatandaşlar zorunlu sağlık sigortalı olmak zorundalar.

Yeşil kart sahipleri de bu kapsama dahil edildi.

Sosyal Devletin en başta gelen  temel görevlerinden birisi de her vatandaşını sağlık hizmeti verilmesini sağlamaktır. Diğer bir deyişle hiç bir sosyal güvencesi olmayan bir vatandaşını sağlık hizmetinden mahrum bırakamaz.

Bu yasa değişikliği ile, vatandaşların ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık sorunlarına karşı, toplumun bütün fertlerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanmasını sağlamak için genel sağlık sigortası getirilmiştir.

Bu zorunluluğu sağlamak için de sağlık güvencesini kişilerin inisiyatifinden çıkararak zorunlu hale getirmiş oldu.

Ülkemizde yaklaşık 9,5 milyon yeşil kartlı bulunmaktadır. Hem bu vatandaşlarımız, hem de hiç bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız yukarıda da bahsettiğim gibi 1 Ocak’tan itibaren Valiliklerde ve  Kaymakamlıklarda bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek mutlaka aile içi gelir testini yaptırmaları gerekiyor.

Vatandaşlarımıza burada önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum .Hiç bir sosyal güvencesi olmayanlar Şubat ayı sonuna  kadar başvurmaları gerekiyor.Yeşil kartlıların ise hemen 1 ocak'tan itibaren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına koşturmasına gerek yok.Yeşil kartlılar, bir yıllık vizeleri doluncaya kadar herhangi bir işlem yapmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecektir. Ancak, bir yıllık vizesi dolan yeşil kart sahipleri gelir testine tabi olacak ve vizelerinin bitiminden itibaren bir ay içerisinde gelir testini yapmaları gerekecektir.

Gelir Tespiti Ne Demektir:

Gelir tespitinde aile fertlerinin bütün harcamaları, gayrimenkulleri ile bunlardan elde edilen toplam geliri dikkate alınacaktır. Gelir testinde aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyükanne ve büyükbabadan oluşan tüm aile fertleri esas alınacaktır.

Yapılacak gelir tespitine göre, aile fertlerinin toplam geliri, ailedeki kişi sayısına bölünerek gelir durumu tespit edilecektir.

Ailedeki kişi başına aylık ortalama geliri,

Aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünün altında yani bugün için 295,50 TL. den az ise o ailenin tüm fertleri hiçbir prim ödemeden sağlık hizmetinden yaralanacaklar. Bunların primi devlet tarafından ödenecektir.

Aylık geliri asgari ücretin üçte biri (295,50 lira) ile asgari ücret (886,50 TL) arasında olanlar, aylık 35,46 TL GSS primini ödeyecek,

Aylık geliri asgari ücret (886,50 TL) ile asgari ücretin iki katı (1.773,00 TL) arasında olanlar, aylık 106,38 TL GSS primi ödeyecek,

Aylık geliri asgari ücretin iki katından (1.773,00 TL) daha fazla olanlar, aylık 212,76 TL GSS primi ödeyecek.

Gelir testini  şubat ayı sonuna kadar veya yeşil kart vizesi bittikten sonra bir ay içinde yaptırmayanların, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık gelirinin asgari ücretin iki katından fazla olduğu kabul edilerek aylık 212,76 TL GSS primini ödemeleri gerekecektir.

Saygılarımla

Bu haber 10280 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi