Kırıkkale Sağlık Meslek Lisesi Anestezi Bölümü Öğrencileri, Ameliyat Anında Yaşlıların ve Çocukların Dişlerinin Kırılıp Soluk Borusuna Kaçmasını Önleyen Cihaz Geliştirdi.
Öğrenciler, İlginç Buluş
Kırıkkale Sağlık Meslek Lisesi Anestezi Bölümü Öğrencileri, Ameliyat Anında Yaşlıların ve Çocukların Dişlerinin Kırılıp Soluk Borusuna Kaçmasını Önleyen Cihaz Geliştirdi.
Kırıkkale Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi anestezi bölümü öğrencileri, ameliyat anında yaşlıların ve çocukların dişlerinin kırılıp soluk borusuna kaçmasını önleyen cihaz geliştirdi. Ameliyat anında insanların soluk alıp vermemesi için, ağız girişine takılan boruya monte edilen cihaz, dişlerin kırılmasını önlüyor. Öğrenciler, 'Dişleri kırmayan laringoskop' adı verdikleri cihazın, patentini almak için de çalışma başlattı.Öğrencilerin geliştirdiği cihaz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ankara'da yapılan Proje Tabanlı Beceri yarışmasında 624 proje içinde 'Kırmayın İncilerimi' adlı projeyle bölge birincisi oldu.
Cihazı bulan ve katkıda bulunan, Orçun Furkan Bostancı, Murat Koçak, Beytullah Erkuş, Ahmet Tekpınar, öğretmenleri Fadime Demirci ve Mehmet Enver Demirci, projede birinci olmanın mutluluğunu okullarında tüm arkadaşlarıyla paylaştılar. Hastanelerde ameliyat anında genel anestezi olan hastalarda, hava alması için soluk borusu yerleştirdiğini açıklayan Kırıkkale Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğretmeni Fadime Demirci, "Ağza yerleştirilen soluk borusu sırasında özellikle çocuklar ve yaşlılarda diş kırılmaları meydana gelebiliyor. Kırılan dişler, ciğerlere ve solunum alanlarına kaçarak bazen ölümlere sebebiyet verebiliyor." dedi.
Öğrencilerin dişlerin kırılmaması için soluk borusu üzerine 'Dişleri kırmayan laringoskop' adını verdikleri cihazı geliştirdiklerini açıklayan Demirci, "Monte edilen cihaz, monitöre yerleştirdiler. Ardından da olası basıncı ölçmeye başardılar. Cihazın esnekliği ve sıvıların basıncı direk iletmesinden dolayı dişlerin kırılmasının önüne geçtiler. Olası ölümlerinde meydan gelmesi böylelikle engellediler." diye konuştu.
Cihazı geliştirirken öncelikle çocukları ve yaşlıları düşünerek işe başladıklarını açıklayan Öğrenci Murat Koçak, "Mesleğimiz icabı zaman zaman ameliyatlara giriyorduk. Çocuk ve yaşlıların dişlerinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını öğrendik. Arkadaşlarla kafa kafaya vererek, bu sıkıntıyı aşmaya karar verdik. Bunu yaparken bazı öğretmenlerimiz bize destek oldular. Hatta bizleri bu konuda motive ettiler. Birçok gece uykusuz kaldık. Ama buna değdi. Çocuklar ve yaşlılar artık dişlerinden dolayı zor anlar yaşamayacaklar." şeklinde konuştu. - KIRIKKALE
Bu haber 2096 defa okunmuştur.