Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

Dr. Cebrail Taşkın'ın Büyük Başarısı

Dr. Cebrail Taşkın'ın Büyük Başarısı

Tarih 06 Ekim 2009, 02:29 Editör PINAR YILMAZ

Aşağı Mahmutlar'lı hemşerimiz Dr. Cebrail Taşkın Ağ Teknolojileri ve Telekomünikasyon adında bir kitap yayınladı.

Dr. Cebrail Taşkın’ın Büyük Başarısı

 

Aşağı Mahmutlar’lı hemşerimiz Dr. Cebrail Taşkın “Ağ Teknolojileri ve Telekomünikasyon” adında bir kitap yayınladı.

Geçtiğimiz aylarda kitapevlerinde yerini alan kitap, Taşkın’ın çocukluğundan beri süregelen yazma tutkusu ve araştırmacı yapısı sonucunda ortaya çıktı. Yoğun iş ve sosyal yaşamı arasında planlı ve disiplinli bir çalışma sonucu ortaya çıkan Dr. Cebrail Taşkın’ın kitabı hakkında konuştuk.

2006 yılında Yurtdışında aldığı en iyi makale ödülü ile tüm Kırıkkaleli hemşerilerimizin göğsünü kabartan Sayın Taşkın’ı  tebrik ediyor ve başarılar diliyoruz.

Öncelikle kendinizden bahsedebilir misiniz? Cebrail Taşkın kimdir?

TAŞKIN:

Cebrail Taşkın’ı, elektronik mühendisi, yönetici, yazar ve akademisyen olarak tanımlayabiliriz. Türkiye deki ilk internet bağlantısının yapıldığı 1993 tarihinden itibaren Bilişim sektöründe çalışmaktadır. Türk Telekom Genel Müdürlüğü Bilişim Ağları Dairesi Başkanlığında Mühendis, Başmühendis ve Müdür olarak; birçok şebekenin planlanması, kurulması ve yönetilmesinde görev almıştır. Türk Telekom’un özelleştirmesi sonrasında oluşturulan, Strateji ve İş Geliştirme Başkanlığında çalışmaya başlayan Dr. Taşkın, halen bu birimdeki görevine devam etmektedir. Aynı zamanda Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektronik-Haberleşme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Dr. Taşkın “Telecommunication Networks” dersini ve Lisans / Yüksek Lisans tezlerini yönetmektedir.

Ağ Teknolojileri, Telekomünikasyon ve Bilişim alanında yurtiçince ve yurtdışında birçok eğitime katılan Dr. Taşkın, 2003 yılında Japonya Dış İşleri Bakanlığının Ülkemiz adına tahsis ettiği bir kişilik bursu, almaya hak kazanarak Japonya da Telekomünikasyon alanında burslu eğitim almıştır. Eğitimin yaşam boyu sürmesi gereken bir süreç olduğuna inan Dr. Cebrail TAŞKIN, önce Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalında; Yüksek Lisans yaparak Elektronik Yüksek Mühendisi unvanını almıştır.  Sonrasında bilimsel çalışma yapmaya olan isteği ve merakı üzerine Telekomünikasyon alanında Doktora yapmaya karar vermiş ve ODTU’de başladığı doktora öğrenimini Japonya ve daha sonra Türkiye’de devam ettirerek Elektronik Mühendisliği Anabilim dalında doktorasını tamamlamıştır.

Dr Taşkın,Bilgisayar/Internet Ağları, Telekomünikasyon Şebekeleri, Yeni Nesil Internet Ağları” konularında ulusal ve uluslar arası çalışmalar yürütmekte ve ayda bir yayımlanan TELEKOM DÜNYASI dergisinde Bilişim ve Telekomünikasyon üzerine yazılar yazmaktadır. RTUK tarafından 2008 yılında piyasaya çıkarılan IPTV isimli kitabın yazarlarındandır. Ulusal ve uluslar arası birçok konferans ve akademik dergide yayımlanmış birçok makalesi bulunan Dr. Taşkın, Uluslar arası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) ve IARIA tarafından 2006 yılında Fransa’da düzenlenen ‘International Conference on Digital Telecommunications -ICDT 2006’ konferansında “en iyi makale” ödülünü almıştır.

Yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen birçok forum, panel ve konferansta; davetli konuşmacı, panelist, bilimsel kurul üyeliği, hakemlik, düzenleme komitesi başkanlığı gibi çeşitli görevlerde bulunmuştur. Merkezi Amerika’da bulunan IARIA (The International Academy, Research, and Industry Association) nın 2007 yılında San Francisco’da yapılan Genel Kurul toplantısında, Dijital Telekomünikasyon Grubunun eş başkanlığı görevini getirilmiş ve bu görevi halen yürütmektedir.

Kitabınız kimlere hitap etmektedir?

TAŞKIN:

Teknolojileri ve Telekomünikasyon kitabı, Üniversitelerin; Elektrik, Elektronik, Haberleşme ve Telekomünikasyon bölümlerinde kaynak kitap olarak okutulabilir. Aynı zamanda, Telekomünikasyon sektöründe çalışan / çalışmaya yeni başlayan Mühendisler, Teknisyenler ve Teknikerler için faydalı olabilecek bir başvuru kitabı olarak temin edilebilir.

Kitap fikri nasıl ortaya çıktı?

TAŞKIN:

Yaşadığım bugüne kadar hiç boş kalamadım. Aynı anda hep birçok işi yapmayı ve başarmayı seven bir yapım var. Öğrenci iken, boş vakitlerimde çalışarak aylık giderlerimi karşılıyordum. İş hayatımda ise, mevcut işimin mesai saatleri ve sosyal yaşamımın dışında kalan bölümünü tamamen araştırmaya, kendimi geliştirmeye ve öğrenmeye ayırdım. Bu sayede çalışır iken, önce yüksek lisans sonra ise doktora yaptım. Doktora sonrasında bir anda boş kalmak zor geldi bana. Yeni bir şeyler yapmam lazım dedim. Hep arzu ettiğim fakat bir türlü yoğunlaşamadığım, içimde her zaman duran kitap yazma hedefimi öne aldım. Evet, yazmam lazım dedim. Bunca yıllık bilgimi deneyimimi, bu alanda çalışan ve çalışmaya başlayacaklara aktarmam lazımdı. Eser sahibi olmak ve insanlara okuyabilecekleri bir eseri bırakmak, son derece önemli idi… Ve bir anda yola koyuldum.

Kitabı yazarken hangi safhalardan geçtiniz… Ne kadar sürede yazdınız?

TAŞKIN:

Kitabı önce kafamda kurguladım; ne yazacaktım, hangi konulara odaklanacaktım, bunları tek tek belirledim. Kitabı yazmaya önce içindekiler bölümünü oluşturarak başladım. Normalde içindekiler bölümü en son hazırlanır. Ben tersden başladım. Bu sayede bütün resmi görebildim. 10 ana bölüm belirledim ve bu bölümlerin alt başlıklarını oluşturdum. Daha sonra birinci bölümden başlayarak bölüm bölüm yazmaya başladım. Kitap yazmak toplamda 3 yılımı aldı. Bunun ilk iki yılında kitabı taslak olarak bitirdim, son yılında ise düzeltme, güncelleme ve beğenmediğim bölümleri yeniden yazmak ile geçirdim.

Kitabın basılması ne kadar sürede gerçekleşti ve hangi yayınevinden çıktı?

TAŞKIN:


Kitabın yazım işlemi bittikten sonra, 3 farklı yayınevi ile de görüştüm. Bu yayınevleri arasında teknik ve bilgisayar kitapları basan, en bilinen ve en büyük yayınevi olan PUSULA yayıncılık ile anlaştım. Kitabın dizgisi ve baskıya hazırlanması 3 ay sürdü. Kitap, ülkenin dört bir yanındaki bütün kitap evlerine dağıtılıyor. Kitabı, İnternet üzerinden kitap satışı yapılan bütün elektronik satış mağazalarından, D&R, Dost, Remzi ve Bıçaklar gibi büyük kitap evlerinden ve yayıncım olan PUSULA yayıncılıktan temin etmek mümkündür.


İş yaşamı dışındaki
zamanınızı nasıl değerlendirirsiniz?

TAŞKIN:

Hem iş hem de sosyal hayatta da çok yoğun yaşayan birisiyim. Vakit bulduğum sürece her türlü kültür-sanat aktivitesine katılmaktan, seyahat etmekten ve yakın arkadaşlarımla birlikte zaman geçirmekten çok hoşlanırım. Bunların yanı sıra; film arşivi yapıyorum ve vakit buldukça bunları izliyorum, fotoğraf çekiyorum, teknik makale ve hayata dair sosyal içerikli yazılar yazıyorum ve bol bol kitap okuyorum.

Bunların dışında Kırıkkale merkez belediye sınırları içine dahil edilen kasabamız Aşağı Mahmutlar’ın adını yaşatmak üzere kurmuş olduğum internet sayfasına vakit ayırıyorum. Kasabaya dair her şeyi www.asagimahmutlar.com sayfasında bulabilirsiniz.

 

“Ağ Teknolojileri ve Telekomünikasyon” kitabınız hangi amaç ile yazılmıştır ve hangi konuları içermektedir?

 

TAŞKIN:

 

Telekomünikasyon alanında çok fazla yabancı kaynak olmasına rağmen, Türkçe bir kaynağın bulunmaması, beni bu çalışmayı yapmaya iten en önemli güçtür. Amacım; akademik ve pratik bilgilerimi birleştirerek kolay anlaşılan ve bu sektörde görev yapan herkesin anlayabileceği dilde bir kitabı literatüre kazandırmaktı.

 

Bu kitap ile Haberleşme Sistemlerinin Temelleri, Bilgisayar Ağları, Transmisyon Sistemleri Ses Şebekeleri, Data Şebekeleri, Genişband Erişim Teknolojileri, Yeni Nesil Ağlar, Yeni Nesil Servisler, Ağ Güvenliği ve Uluslararası Ağ Standardizasyon Kuruluşları geniş hatlarıyla irdelenmiştir. Kitap aşağıdaki başlıkta verilen konuları içermektedir.

 

  • Haberleşmenin Temelleri: Modülasyon, Veri İletimi
  • Bilgisayar Ağları: LAN, MAN, WAN,  Ağ topolojileri, Coaxiel, Twisted Pair ve Fiber Kablolar, Ethernet, Token Bus, Token Ring, FDDI,
  • Ağlarda Kullanılan Ekipmanlar: Hub, Switch, Gateway, Bridge, Modem, Router
  • Transmisyon Şebekeleri:  PDH, TDM, SDH, WDM,
  • Data Şebekeleri: X.25, FR, LL, IP, ISDN, ATM
  • Ses Şebekeleri: PSTN Şebekeleri, GSM, GPRS, UMTS, EDGE 
  • Genişband Erişim Teknolojileri: ADSL, GSHDSL, VDSL, Kablo TV, Metro Ethernet, Wireless Network, Wimax, Free Space Optic
  • Yeni Nesil Ağlar: MPLS, MPLmS, GMPLS, IP over WDM
  • Yeni Nesil Servisler: IPTV, VoIP, VoD, Video Konferans
  • Ağ Güvenliği; Ağlar için temel güvenlik önlemleri, Saldırılar, IDS, Virüsler ve Bilgisayar Korsanları
  • Uluslar arası Standardizasyon Kuruluşları: ITU, IEEE, ISO, IEC, IETF, ETSI, 3GPP

 

Ağ Teknolojileri ve Telekomünikasyon’dan okuyucunun ne anlaması lazım?

 

TAŞKIN:

“İnsanlar, eski zamanlardan itibaren bilgiyi sürekli insanoğlunun normal görme ve duyma sınırlarının dışına taşıma yollarını, yani bilgiyi iletmenin yollarını araştırmışlardır. İkinci dünya savaşı sonrasında (1947) insanoğlunun hayatına giren bilgisayarlar gün geçtikçe adından çok söz ettiren ve her çeşit uygulamaya giren makineler haline gelmişlerdir. Bilgisayarlar başlangıçta bilim dallarındaki ihtiyaçları karşılamak amacıyla ortaya çıkmasına rağmen, giderek ofis otomasyonuna ve bilgi iletişimine katkı vermeye başlamıştır. Günümüzde bilgisayarlar; eğitimden ticarete, üretimden haberleşmeye kadar her alanda kullanılmaktadır.

 

Bilgisayarlar başlangıçta tek-tek kullanılırken, kaynaklarını paylaşma ve haberleşme ihtiyaçları, bilgisayarlar arasındaki bağlantıyı zorunlu hale getirmiştir. Birden çok bilgisayarın bilgiyi ve kaynakları paylaşmak amacıyla birbirlerine bağlanmalarına "bilgisayar ağı" (computer network) adı verilir. Bilgisayar ağları; bir ofis içerisindeki bilgisayarların birbirleriyle bağlanmasıyla başlamış, bunu sırasıyla tüm bina, kurum ve dünyadaki bilgisayarların birbirlerine bağlantısı izlemiştir.

 

Günümüz dünyasında kuruluşlar kendi bünyelerinde bilgi sistemlerini bir araya getirmek kadar, başka bilgi kaynaklarına erişmek ve bunun avantajlarından yararlanmak suretiyle sürekli kendilerini yenileme ve geliştirmek durumundadırlar. Bunun içinde bilgilere ulaşma, bir takım donanım birimlerini ortak kullanma, kısıtlı zamanı en iyi şekilde değerlendirme ve bu işleri en güvenli, en hızlı, en kısa, en ucuz maliyetle yapabilmenin yollarını araştırmaktadırlar. Bu amaca ulaşmak için şirketler, üniversiteler, bankalar ve devlet kuruluşları bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayarak ‘gerçek zamanlı’ ilişkiler kurmaktadır. Bu ilişki üretilen fikirlerin ve bilgi birikimlerinin paylaşılmasına imkan sağlamaktadır. Bilgisayar ve bilgisayar ağları için değişmeyen tek gerçek, gün geçtikçe daha çok büyümek ve daha fazla yerle bağlantı kurmaktır. Buda ancak Ağ teknolojileri ile mümkün olabilmektedir.

Ağ Teknolojileri ve Telekomünikasyon hizmetleri, insanoğlunun yaşam kalitesini artıran, iş yapma şeklini kolaylaştıran, çalışma hızını ve kalitesini artıran birçok imkânlar sunmaktadır.”

bizde Haberci haber sitesi olarak hemşehrimizi kutluyoruz.

Haberci

 

Bu haber 13380 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Teknoloji

Dünya oynarken bizde yasaklandı.

Dünya oynarken bizde yasaklandı. Sosyal ağ Facebook'ta 53 milyon kişinin oynadığı Farmville uygulamasına yasak geldi.

Cep Telefonu Kullananlar Dikkat...?

Cep Telefonu Kullananlar Dikkat...? Her arama yaptığımda ekranımdaki 'aktif aramalar'yazısı benim de dikkatimi çekiyordu aslında ama durumun farkında d...
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi