Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Yahşihan TRT-1'de

Yahşihan TRT-1'de

Tarih 14 Ocak 2009, 10:35 Editör PINAR YILMAZ

Dünyanın izlediği kerbela programında yahşihanda aşure ile katıldı.

Yahşihan TRT-1’de aşureyi tanıttı.

 

Dünyanın izlediği kerbela programında yahşihanda aşure ile katıldı.

Tufandan kerbelaya aşure adlı programda Yahşihan takdir topladı.

 

Tufandan kerbelaya Aşure adlı programın geleneklerimizden olan Aşure çekimleri Kırıkkale Yahşihan ilçesinde yapıldı. Bir gün süren çekimlerde üç mahallede halkın aşure kaynatması ve gelenekleri uygulaması ile aşureyi komşulara dağıtması ekranlara yansıdı.

 

 

Kırıkkale üniversitesi Türk dili ve edebiyat bölümü profesörlerinden Dr. Ahmet Kartal ‘da yaptığı söyleşide şunlara yer vermiştir,”Hz. Hüseyin’in tarihi şahsiyetinin kendisine yüklenen insanüstü vasıflardan dolayı menkıbeyi bir hüviyet verilmiştir. Böylece maktevi Hüseyin denilen tür oluşmuş. Türk edebiyatında yazılan ilk maktevi bakıldığı zaman ondördüncü asırda kaleme alındığını görüyoruz. İsmi Yusuf isimli bir şair yazdığı makdeli Candaroğlu Beyazide takdim etmiştir. Daha sonra kastomunulu Şazi tarafından makdeli Hüseyin kaleme alınmıştır ve bu eserde aynı sultana takdim edilmiştir.”diyerek aydınlatıcı tarihe ışık tutan bilgiler vermiştir.

 

 

Kırıkkale Üniversitesi Türk Dili Edebiyat bölümü Yar.Doç .Dr. İbrahim Ekrem ise Tv deki muharrem ayı konusunda şunları söyledi,”Osmanlılarda muharrem ayı kutlamaları olur,başta deste adı verilen cemaatin önünde siyah giymiş genç insanlar yer alır onların peşlerinde ,sinezenler ,zincirzenler denilen guruplar gelir ve  bu törenler esnasında ,bu duygulu coşkulu kalabalığın sineleri Edebiyat metinleri ile beslenir ve en çokta Kazım paşanın Kerbela mersiyesindeki nakarat cümleleri söylenir.

Düştü Hüseyin atından sahrayı kerbelaya,

Cibril var, haber ver Sultanı embiyaya .

Diye bu nakarat beyitler tekrarlanır.”diyerek üniversiteyi temsilen bilgiler vermiştir.

TRT-1 de bir buçuk saat süren programda bütün dünyanın izlediği kerbela ve aşure’ye Yahşihan’dan katkıda bulundular.

Yahşihan’lı Türkmen kadınların kaymakamlığın tertiplediği ve vakıf müdürü Osman Türkyılmaz’ın organize ettiği aşure programı yayınlandığı gün Yahşihan’da bütün insanlar televizyonları başında merakla kendilerini izlediler.

Bu haber 4186 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

İlçe Haberleri

Öğretmenin arabası yanmış bulundu

Öğretmenin arabası yanmış bulundu Kırıkkale Kızılırmak kıyında bir hazır beton yakınında sabah yanmış otomobil bulundu. Kırıkkale yaylacık mahallesi...

Bedaş Direklerin haritasını çıkarıyor.

Bedaş Direklerin haritasını çıkarıyor. Kırıkkale ve civarında başlatılan Direkler tespit çalışması hızla devam ediyor. Bahşılı ilçesi içerisinde sokaklar...
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi