Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Hıdrellez coşkuyla kutlandı

Hıdrellez coşkuyla kutlandı

Tarih 08 Mayıs 2009, 09:43 Editör PINAR YILMAZ

Kırıkkale Belediye Başkanlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ortaklaşa hazırladıkları Hıdrellez Bahar Bayramı Celal Bayar Parkında düzenlenen programla kutlandı.

Hıdrellez coşkuyla kutlandı

Kırıkkale Belediye Başkanlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ortaklaşa hazırladıkları   

 Hıdrellez Bahar Bayramı Celal Bayar Parkında düzenlenen programla kutlandı. Bahar Bayramı kutlamalarına ilgi büyük oldu.

 

MÜZÜK ŞÖLENİ

Celal Bayar Parkında düzenlenen Hıdrellez Bahar Bayramı kutlamalarına Vali Yardımcısı Mustafa Işık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seyfettin Topsoy, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Jandarma Alay Komutanı Alparslan Enver, Emniyet Müdürü Salim Akça, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Peker, Spor İl Müdürü Lale Öztürk, Türk Sağlık Sen Başkanı Mustafa Başkal, üniversite ve lise öğrencileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Kültür ve Turizm Müdürü Topsoy ve Belediye Başkanı Korkmaz’ın konuşmalarının ardından Mehter Takımı Programa katılanlara gösteri yaptı. Mehter Takımının sonrasında ustalar topluluğunun yaptığı müzik şöleninde programa katılanlar halay çekerek ve oyun oynayarak eşlik ettiler. Son olarak Anadolu Lisesi 10’uncu sınıf öğrencileri Uygar Erdoğan ve Alican saz ve gitar ile katılanlara müzik şöleni yaptılar.

 

BOLLUK VE BEREKET

 Bir milletin oluşumunda dil, din, tarih, kültür ve kültürel değerlerin büyük önem arz ettiğini ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Topsoy “Bu vesile ile tarihi kesin olarak tespit edilemeyen yani, neden, niçin, nasıl gibi sorular sorulmaksızın atadan oğla kalan, gelenek, görenek, töre, tören, inanç ve bayram gibi manevi kültürel değerlerini koruyan ve bu değerleri kuşaktan kuşağa aktaran milletler her zaman tarih sahnesinde var olmuş ve de yıllarca ayakta kalmayı başarmışlardır. Bu nedenle, zengin Türk kültürü içinde yıllarca canlılığını koruyan geleneklerimizden birisi hıdrellez geleneğidir. Bu geleneğe göre her yıl 6 Mayıs günü yeryüzünde buluşan Hızır ve İlyas Peygamberler keramet sahibi sıfatlarıyla insanlar arasında dolaşarak kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı, bolluk ve bereketi de getirdiği her zaman bilinir ve de söylenir” şeklinde konuştu.

 

TEK BİR KÜLTÜRE MAL EDEMEYİZ

Müdür Topsoy konuşmasının devamında “Bugün Türk Kültür ve inançlarına göre, insanlar arasında milli birlik ve beraberliğin kuvvetlendiği, saygı ve sevgi unsurlarının perçinleştiği, dargınlıkların unutulup barışıldığı, her zaman için sağlık mutluluk ve başarıların düşünüldüğü, yapılan dua, istek ve arzuların kabul olduğu, hastalıklara şifa verecek bitkilerin yeşerdiği, uğur ve kısmetlerin açıldığı, Türk örf ve adetlerinin yaşatılıp sergilendiği Hızır ve İlyas sözcüklerinin birleştirilmesi neticesinde halk ağzında hıdrellez adı verilerek de Anadolu da her yıl Türk Milletinin görkemli bir şekilde kutlandığı bir bayram olup, sonuçta tüm halkımızla kutladığımız bu bayramı ülke içinde tek bir kültüre  de mal edemeyiz. Bu yıl da temennimiz çekilen sıkıntıların geride kalması, baharla birlikte bolluk ve bereketli bir yılın olması yönündedir”

 

GELECEK NESİLLERE MİRAS

“Her türlü istek ve arzuların kabulü ile gelenek ve göreneklerimizin eksiltilmeden daha nice yıllara ve gelecek nesillere aktarılmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi. Kültür ve Turizm Müdürü Topsoy’un ardından konuşma yapan Belediye Başkanı Veli Korkmaz “Baharın gelmesi insanlar için bolluk ve bereket için çok önemlidir. Anadolu’nun bütün yerlerinde hastalığın iyileştiği, bereketin ve bolluğun geldiğine inandığımız bir bayram. Kırıkkale’miz Türkiye’nin orta kesiminde bulunması devlete, topluma bilinçlendirmek açısından önem taşımaktadır. Her Kırıkkaleli taşıdığı değerleri insanlara taşımakta ve anlatmakta elinden geleni yapmaktadır. Baharın devletimize ve tüm insanlarımıza hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Bu haber 4299 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kültür - Sanat

DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9

DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9 DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9

Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı

Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi