Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Türk Büyüklerinin Büstleri Çalındı

Türk Büyüklerinin Büstleri Çalındı

Tarih 23 Aralık 2009, 23:43 Editör PINAR YILMAZ

Kırıkkale Kültür parkında aralarında Uygur Hükümdarı Kutluğ Bilge Kağan ile Göktürk Hükümdarı Bumin Kağan'ın da olduğu dört Türk büyüğünün bir parktaki büstlerinin çalınması üzerine belediye, büstlerin yerine yenilerini koymak için 4 ay beklemek zorunda kaldı.

Türk Büyüklerinin Büstleri Çalındı
 
Kırıkkale'de aralarında Uygur Hükümdarı Kutluğ Bilge Kağan ile Göktürk Hükümdarı Bumin Kağan'ın da olduğu dört Türk büyüğünün bir parktaki büstlerinin çalınması üzerine belediye, büstlerin yerine yenilerini koymak için 4 ay beklemek zorunda kaldı. Parktaki 16 Türk büyüğünün büstlerinin tamamını yenileyen belediye 30 bin TL harcadı.

Kırıkkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü İsmet Köksal, Yeni Mahallesi'ndeki Mustafa Pekdoğan Kültür Parkı'ndaki Türk Büyükleri Anıtında yer alan Uygur Hükümdarı Kutluğ Bilge Kağan, Göktürk Hükümdarı Bumin Kağan, Hazar Hükümdarı Hazar Kağan ve Avar hükümdarı Bayan Kağan'ın büstlerinin nisanda çalındığını söyledi.

Köksal, şunları kaydetti:

''Mustafa Pekdoğan Kültür Parkı 2001'de hizmete açıldı. Parkta 16 Türk büyüğünün pirinçten yapılan büstlerine de yer verildi. Nisanda, aralarında Uygur Hükümdarı Kutluğ Bilge Kağan ile Göktürk Hükümdarı Bumin Kağan'ın da olduğu 4 Türk büyüğünün büstlerinin çalınması üzerine diğer büstleri koruma altına almak için kaldırdık. Çünkü hırsızlar, yaklaşık 2 tonluk topları da yerlerinden oynatmışlar. Götüremeyeceklerini anlayınca da vazgeçmişler.''

Belediye yönetiminin, pirinç büstlerin yerine fiberglastan yapılmış büstler yerleştirmeyi kararlaştırdığını aktaran Köksal, ''Siparişi eylülde verdik ama isteğimizin özgünlüğü ve ince işçilik gerektirmesi nedeniyle 4 ay beklemek zorunda kaldık. Neticede, parktaki 16 Türk büyüğünün büstlerinin tamamını yeniledik. Büstleri yenilemek bize 30 bin TL'ye mal oldu. Yeni yılda benzer bir tatsızlıkla karşılaşmamak için gerek kameralı güvenlik sistemi kuracağız gerekse de bekçi sayısını artıracağız'' dedi.
AÇIK HAVA MÜZESİNDE BİR TARİH YATIYOR
Kırıkkle'nin Açık hava müzesinde Kırıkkale ve civarında bulunan tarihi eserler getirilerek sergilenmektedir.3000 bin yıllık Kral mezarı olan lahit kapağı,mermer sütunlar,üzeri haç işaretli mermer çeşme parçaları,eski büyük küpler,savaş meydanalrının aranan silahı Top'lar gibi bazı eserlerin bulunduğu kültür parkında ayrıca güvenliğin artırılması halinde Silah müzesinden bazı örnek eski silahlarında sergileneceği iletildi.

AY-Haberci

Bu haber 8508 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kültür - Sanat

DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9

DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9 DÜNYAMIZ VE DOĞAMIZ-9

Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı

Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı Turizm Haftasında Yöresel Yemek Yarışması yapıldı
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi