Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Dünya Kanser Günü BİLDİRİSİ

Dünya Kanser Günü BİLDİRİSİ

Tarih 06 Şubat 2015, 01:29 Editör PINAR YILMAZ

İl sağlık müdüründen Dünya Kanser Günü

 4 Şubat günü Dünya Kanser Günü

Bilindiği üzere, her yılın 4 Şubat günü Dünya Kanser Günü olarak anılmaktadır. Kanser, günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak hala gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır.

 

            Hücrelerin kontrolsüz çoğalmaları olarak tanımlanan kanserin oluşum süresi kanser türlerine göre değişkenlik gösterir. Kanserin oluştuğu organa göre belirti ve bulguları değişmektedir.

 

Kanserin sebepleri arasında çevresel nedenler, kimyasal maddeler, viral enfeksiyonlar ve sigaranın rolü büyüktür. Kanserlerin görülme sıklığını azaltabilecek koruyucu önlemler ile bireyleri kansere riskli hale getirecek etmenler tanımlanmıştır. Bu nedenle bireylerin kanser konusunda bilinçlendirilmeleri kanserin kontrolünde en önemli unsurdur. Günümüzde kanser kontrol programları ağırlıklı olarak erken tanı çalışmalarına dayanmaktadır.

            Dünya Sağlık Örgütü kanserin erken belirtisi kabul edilen yedi uyarı işaretini şöyle belirtmiştir.

1-İdrar yapma ve dışkılama alışkanlıklarında değişmeler,

 

2-Kapanmayan yaralar

 

3-Anormal ve beklenmedik kanama, akıntı,

 

4-Memede ve vücudun başka bir yerinde kitle,

 

5-Hazımsızlık ve yutma güçlüğü,

 

6- İnatçı öksürük,

 

7-Siğil ve benlerde değişme.

 

 

 

Bu belirtilerden birini 15 gün süre ile kendisinde hisseden kişi hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

 

KANSERDEN KORUNMA:

 

Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmamalıyız.

         Korunmadan önce kanserden korkmamak öğrenilmelidir. Korku hekime gitmeyi önler. Bu durum da hastalığın teşhisini ve önlenmesini engeller. Tüm kanserlerin %70-80’inde sebebin çevresel faktörler olduğu tahmin edilmektedir. Kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmak, kanserden korunmada en önemli faktördür.

 

·  Tütün ve tütün ürünleri ve alkol alımından kaçınmak,

 

·  Güneşte uzun süre kalmamak,

 

·  Katran, asbest, vinil klorür ve boya sanayide çalışanların periyodik olarak kontrollerinin   düzenli olarak yapılması,

 

·  Şişmanlığın önlenmesi (Şişman kişilerde kanser riski 2 kat fazladır.)

 

·  Yağ alımının azaltılması,

 

·  Meyve, sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin yenilmesi,

 

·  A ve C vitamininden zengin besinlerin yenilmesi,

 

·  Tuzlu, nitritli ve salamura yiyeceklerin azaltılması kanserden korunmada önemli faktörlerdir.

 

 

 

Bu nedenle hiçbir rahatsızlık duyulmasa bile yılda bir kez mutlaka genel sağlık kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.

 

            Kanser nedeniyle ölümlerde ilk sırayı erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanseri almaktadır. Kadınlarda en sık rastlanan meme kanserinin yanı sıra; servikal, yumurtalık  (over), endometriyal (rahim) kanserlerine de sıkça rastlanmaktadır.

          Servikal kanserler, tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde halen önde gelen ölüm nedenlerindendir. Ülkemizde de kadınlarda en sık görülen ilk 10 kanser arasında olup, yılda 1300-1500 arası yeni vaka teşhis edildiği düşünülmektedir. Sosyo-kültürel değişiklerle beraber servikal kanser yükünün her geçen gün artacağı ve ülkemiz için gelecek yıllarda çok daha büyük bir tehdit oluşturacağı düşünülmektedir.


         Genital kanserler arasında diğer bir tür ve en ölümcül olanı ise yumurtalık (over) kanseridir. Ülkemizde olguların en az dörtte üçü ileri evrelerde teşhis edilmekte ve ne yazık ki bu evrelerde de en az %80 ölümcül seyretmektedir. Endometriyal (rahim) kanserlerde ise tarama programı olmasa da semptomatik olması nedeniyle vakaların çoğu erken evrede teşhis edilebilir.
Görüldüğü üzere genital kanserler ülkemizde kadınlarda en sık görülen 4 kanseri oluşturmaktadır.

 

Bu nedenlerle 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılı da  Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığınca  Kadın Kanserleri Yılı olarak devam edecektir.                                                                                                                                         

 

           “Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır!..”

 

           “Erken Teşhis Hayat Kurtarır!” prensibiyle yola çıkan ilimiz  Kırıkkale Hacı Hidayet Doğruer Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis,  Tarama ve Eğitim Merkezimiz Meme Kanseri ve Serviks (Rahim ağzı) kanseri ile ilgili tarama programlarını yürütmekte olup, 50–69 yaş arası kadınlar da meme kanseri ve 30–40 yaş arası kadınlarda Rahim Ağzı kanseri taramalarını ÜCRETSİZ olarak yürütmektedir. Ayrıca sigara da kansere neden olduğu kesin olarak bilinen bir maddedir. Sigarayla mücadele kanser kontrolünün önemli bir basamağıdır. Ülkemiz sigarayla mücadele konusuna mevzuat ve kurumsal bazda destek veren nadir ülkelerdendir. İlimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde  ( KETEM)  Sigara Bıraktırma Polikliniği Temmuz 2010 tarihinde hizmet vermeye başlamıştır. Randevu sistemiyle çalışan polikliniğimizde konu ile ilgili eğitim almış hekim ve sağlık çalışanları mevcuttur. 171 Sigara Bırakma Hattını arayan vatandaşlarımız randevu alabilmektedirler.

 

Erken tanı ile önlenebilir kanserlerin tarama programlarına alınması ve uygulamanın başlatılması açısından ve eğitim yoluyla halkın bilinçlendirilmesi, kanserden korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin ( KETEM) kanserle mücadelede katkıları oldukça önemlidir.

 

Unutulmamalıdır ki, vatandaşlarımızın kanser konusunda en yakın ve ücretsiz danışmanı KETEM’dir. Kanser konusunda bilgi almak ve muayene olmak için mutlaka KETEM’e başvurmalıyız.

 

 

 

Dr.Mustafa UZUN

 

İl Sağlık Müdürü

 

 

Bu haber 3491 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Sağlık

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİ BASİTE ALMAYIN

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİ BASİTE ALMAYIN MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİ BASİTE ALMAYIN.Başı sürekli ağrıyanlar...

Zeytinyağı Sağlık ve Polifenoller

Zeytinyağı  Sağlık ve Polifenoller Zeytinyağı Sağlık ve Polifenoller
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi