Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Balışeyh in  köylerinde Tarımsal faaliyetler

Balışeyh in köylerinde Tarımsal faaliyetler

Tarih 11 Nisan 2015, 11:51 Editör PINAR YILMAZ

Balışeyh in köylerinde Tarımsal faaliyetler

Balışeyh’in  köylerinde Tarımsal faaliyetler

Rhizobium Bakterisinin verim ve toprak üzerine etkileri incelendi

Kırıkkale ili, Balışeyh İlçesi, Hıdırşeyh köyünde; Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Gürsel Doğan,Delice Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kamil Kara, Balışeyh İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatma Duygu Kara, Hıdırşeyh Köyü Muhtarı Haydar Akcan’ın katılımlarıyla Hıdırşeyh Köyü çiftçilerinden Şakir Dönmez’in 10 dekarlık arazisine ve köy muhtarı Haydar Akcan’ın 20 dekarlık arazisine Rhizobium Bakterisinin verim ve toprak üzerine etkilerini incelemek üzere Adi Fiğ bitkisi ekimiyle demonstrasyon alanları kurulmuştur.

Rhizobium Bakterisinin aşılandığı bitkinin kök bölgesine yerleştiği ve havada serbest halde bulunan azotu toprağa bitkinin faydalanacağı bir formda depoladığı bilinmektedir. Hıdırşeyh köyü çiftçilerinden Şakir Dönmez’in 10 dekarlık arazisinin 5 dekarlık bölümüne Rhizobium Bakterisi ile aşılanmış olan Adi Fiğ bitkisinin tohumları ekilmiş olup diğer kısmına aşılanmamış Adi Fiğ bitkisinin ekimi yapılmıştır. Aynı şekilde köy Muhtarı Haydar Akcan’ında 20 dekarlık arazisinin 10 dekarlık bölümüne Rhizobium Bakterisi aşılanmış Adi Fiğ bitkisi ekilmiş olup diğer bölümüne aşılanmamış Adi Fiğ bitkisinin tohumları ekilmiştir. Böylelikle havadaki serbest azotu toprağa bağlayan Rihizobium Bakterisinin verim üzerine etkisi bakteri tarafından aşılanmış olan kısım ve aşılanmamış olan kısım arasında rahatlıkla görülebilecektir.

 

Atmosfer bileşiminde % 71 oranında bulunan azotun Rhizobium Bakterisi tarafından toprağa bitkilerin faydalanacağı bir biçimde bağlanacağı ve dekara 10 kg dolayında saf azot bırakacağı bilinmektedir. Ekimden önce demonstrasyon alanlarından alınan toprak numunesi ve hasattan sonra demonstrasyon alanlarından alınacak toprak numunesi analizleri karşılaştırılarak Adi Fiğ bitkisinin kök kısmına yerleştirilen Rhizobium Bakterisinin toprağa ne miktarda azot kazandıracağı görülebilecektir.

Hüseyinbeyobası köyünde çiftçi toplantısı düzenlendi

Hüseyinbeyobası köyünde; Delice Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kamil Kara, Delice Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Nursal Koca, Balışeyh İlçesi Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mehmet Çeltik, Kulaksız Köyü Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Yunus Çiftçi, Balışeyh İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatma Duygu Kara, Balışeyh İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden; Veteriner Hekimi Erdal Öcal, Ziraat Mühendisi Ali Rıza Kalkan ve Ziraat Mühendisi Mesut Çiftçi’nin katılımlarıyla akşam saat 18:30’da,köy konağında çiftçi toplantısı düzenlenmiştir. Düzenlenen çiftçi toplantısına Hüseyinbeyobası Köyü Muhtarı İlyas Tosun’un katkılarıyla köy halkı tarafından yoğun ilgi gösterilmiştir.

Düzenlenen çiftçi toplantısında Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının 2014-2015 tarımsal destekleme takvimi, genel hayvansal ve bitkisel üretim konularında çiftçilere bilgi verilmiş olup Delice Meslek Yüksekokulundan toplantıya katılan akademisyenler tarafından kimyasal gübrelemelerde dikkat edilecek hususlar, toprak analinizin önemi, ekimde tohumluk seçiminin verime etkileri, tarla ve bahçe ziraatinde ilaç kullanımında ve sulamada dikkat edilecek hususlar, meyve bahçelerinde budama zamanı konularında bilgi verilmiştir.

Balışeyh İlçesi Hüseyinbeyobası Köyünde düzenlenen gece toplantısında Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tarım bülteninin yanı sıra çiftçilerin bilgilendirilmesi amacıyla Balışeyh İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan, 2014-2015 yılı Tarımsal Desteklemeleri Birim Fiyatları Listesi, Organik Tarım, Toprak Analizi, ÇATAK  (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı), Fidan Dikimi, Kimyevi Gübrelerin Özellikleri, Meyve Ağaçlarında Aşılama, Süt İneklerinin Bakım ve Beslenmesi ve Besi Sığırcılığı konularını içeren çiftçi mektupları çiftçilere dağıtılmıştır.

Düzenlenen çiftçi toplantısı çiftçilerin gündüz tarımsal faaliyetlerde bulunması nedeniyle akşam saatlerinde uygulanmıştır. Genel itibariyle soru-cevap şeklinde yapılan çiftçi toplantısında, çiftçilerin soru ve sorunlarına teknik ve çağın gerektirdiği teknolojik veriler çerçevesinde cevaplar verilmiş ve çözümlerönerileri sunulmuştur.

 

 

 

 

Bu haber 3414 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Balışeyh

Balışeyh köylerini Mayıs Dolu su elç etti

Balışeyh köylerini Mayıs Dolu su elç etti Balışeyh köylerini Mayıs Dolu su elç etti

Hububat Üreticileri Bilgilendirme Toplantıları Balışeyhde yapıldı

Hububat Üreticileri Bilgilendirme Toplantıları Balışeyhde yapıldı Hububat Üreticilerimizin Dikkatine Akşam Bilgilendirme Toplantılarına Balışeyh İlçesi Işıklar Köyünde Devam Edildi...
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi