Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Hububat Üreticileri Bilgilendirme Toplantıları Balışeyhde yapıldı

Hububat Üreticileri Bilgilendirme Toplantıları Balışeyhde yapıldı

Tarih 16 Nisan 2015, 00:45 Editör PINAR YILMAZ

Hububat Üreticilerimizin Dikkatine
Akşam Bilgilendirme Toplantılarına Balışeyh İlçesi Işıklar Köyünde Devam Edildi.

Hububat Üreticilerimizin Dikkatine

Akşam Bilgilendirme Toplantılarına Balışeyh İlçesi Işıklar Köyünde Devam Edildi.

Işıklar köyü köy konağında akşam saat 18.30’da yapılan toplantıya; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale Ünv. Delice M. Y. O. Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kamil Kara, Delice M. Y. O. Müdür Yrd. Öğr. Gör. Nursal Koca, Balışeyh İlçe Müdürü Fatma Duygu Kara, Ziraat Mühendisi Mesut Çiftçi köy muhtarı Ali Bedir ve çiftçiler katılmışlardır. Toplantıda tarımsal desteklemeler, genel hayvansal ve bitkisel üretim konularında çiftçilere bilgi verilmiş olup akademisyenler tarafından kimyasal gübrelemelerde dikkat edilecek hususlar, toprak analinizin önemi, ekimde tohumluk seçiminin verime etkileri, tarla ve bahçe ziraatinde ilaç kullanımında ve sulamada dikkat edilecek hususlar, meyve bahçelerinde budama zamanı konularında bilgi verilmiştir.

İl Müdürü Recep Kırbaş Kırıkkale’de 170 bin hektar alanda hububat yetiştiriciliği yapıldığını,ilkim şartları nedeniyle hububat ekili alanların sarı pas hastalığı riskiyle karşı karşıya olduğunu ve bundan dolayı çiftçilerin zirai mücadelede geç kalmamaları gerektiğini söylemiştir. 2015 yılında yağışların zamanında toprağa düşmesi ve bahar ayların da yağışlı geçmesi nedeniyle hububat gelişiminin iyi olduğunu söyleyen KIRBAŞ, nisan ayı başı olmasına rağmen hava sıcaklıkları fazla artmadığı hava sıcaklıklarının 15 dereceyi geçmesiyle beraber hububat alanları etkileyebilecek pas hastalığı tehlikesi bulunmaktadır.

Buğday da görülen pas hastalıklarından en erken görüleni sarı pastır. Sarı pas genellikle yapraklarda görülse de sap ve başaklarda da zaman zaman görülebilmektedir. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa çizgili pas da denir. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece sıcaklık ve yüksek nem hastalığın gelişimi için en uygun ortamdır.Hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber hububat ekili tarlaların kontrol edilmelidir. Sarı pas yoğunluğu tespit edildiği anda mücadele zamanında geciktirilmeden yapılmalıdır. Mücadele için sık ekimden kaçınılmalı,gübreleme toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalı ve yabancı ot mücadelesi tekniğine uygun ve zamanında yapılmalıdır. Bunların yanında pas hastalıklarına dayanıklı buğday çeşitlerinin ekilmesi ile pas zararı en az seviyeye indirilebilmektedir.Sayılan bu kültürel önlemlerin yanında, hastalığın hemen her yıl şiddetli olarak görüldüğü yerlerde ve duyarlı buğday çeşitlerinde yeşil aksam ilaçlaması da gerekebilir. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa, kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabilir. İlaçlama hasata 1 ay kala yapılmamalıdır.Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi ve sorularınız için İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat ediniz.

                                                           

Bu haber 2877 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Balışeyh

Balışeyh köylerini Mayıs Dolu su elç etti

Balışeyh köylerini Mayıs Dolu su elç etti Balışeyh köylerini Mayıs Dolu su elç etti

Balışeyh in köylerinde Tarımsal faaliyetler

Balışeyh in  köylerinde Tarımsal faaliyetler Balışeyh in köylerinde Tarımsal faaliyetler
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi