Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
Açılımı bırak memura bak

Açılımı bırak memura bak

Tarih 29 Ekim 2009, 16:08 Editör PINAR YILMAZ

Kamu-Sen İl Temsilcisi Yaşar Şahindoğan, böylece olumsuz ekonomik şartlar altında yaşamak zorunda bırakılan hak sahibi vatandaşların sıkıntılarını bir nebze olsun gidermek için bir umut ışığı doğduğunu söyledi.

Açılımı bırak memura bak

 

Türkiye Kamu-Sen Kırıkkale İl Temsilcisi Yaşar Şahindoğan “Hükümet aklını başına almalı ve “Kürt Açılımı”, “Ermeni Açılımı” gibi boş ve gereksiz açılımlar yerine memura bir açılım yapmalı ve memurun insanca yaşayacağı bir ortamı acilen oluşturmalıdır.  Hükümet, KEY hesapları konusunda yaşanan adaletsizlikleri gidermek zorundadır” dedi.

 

UMUT IŞIĞI DOĞMUŞTU

Hüseyin Kahya Parkında bir araya gelen Kamu-Sen’e bağlı sendikaların üyeleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde yaşanan sıkıntılarla ilgili görüşlerini dile getirdiler. Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır KEY hesabında biriken paraların hak sahiplerine ödenmesi için mücadele ettiklerini, 2006yılı toplu görüşmelerinde konunun karara bağlandığını hatırlatan Kamu-Sen İl Temsilcisi Yaşar Şahindoğan, böylece olumsuz ekonomik şartlar altında yaşamak zorunda bırakılan hak sahibi vatandaşların sıkıntılarını bir nebze olsun gidermek için bir umut ışığı doğduğunu söyledi.

 

GİRİŞİMLER KARŞILIKSIZ KALDI

KEY ödemeleri başlamadan önce hak sahiplerini temsil eden sivil toplum örgütleriyle ortak çalışma yapılması gerektiğini defalarca dile getirdiklerini, kaydeden Şahindoğan “Yetkililerle yaptığmız görüşmelerde hak sahiplerinin ve ödenecek tutarın tespitinin son derece sıkıntılı bir süreç olduğunu, bu nedenle mutlak surette hükümetin belirleyeceği bir koordinatör kurum eşliğinde, tarafların katılımı ile ortak çalışmalar yürütülmesi gerektiğini belirttik. Ancak Hükümetin, vatandaşlara hakkı olan parayı öderken bile siyasi kaygılar gözetmesi nedeniyle girişimlerimiz karşılıksız kaldı” dedi.

 

BEN YAPTIM OLDU MANTIĞI

 Hemen her konuda olduğu gibi KEY konusunda da kapalı kapılar ardında yapılan hesaplamaların, “ben yaptım oldu” mantığı içinde hareket edilmesi sonucunda ortaya çıkan mağduriyet artık dayanılmaz bir hal aldığını söyleyen Şahindoğan açıklamasının devamında şunları söyledi. “Bilindiği gibi Konut Edindirme Yardımı, 1 Ocak 1987 tarihinde başladı ve 31 Aralık 1995 tarihinde son buldu; toplam 9 yıl boyunca bankada çalışanlar ve emeklilerin kendi adına açılan hesaplara para yatırıldı. Buna göre ilgili hesaba; 1987-1995 yılları arasında adına kesintisiz para yatırılan bir hak sahibi için toplam 3 bin 786 TL ana para birikti. 

Konut Edindirme Yardımı hesaplarında adımıza toplanan paralar yıllarca, Emlak Bankası’nın 6 aylık vadeli mevduat faizi, devlet tahvili, hazine bonosu ve gelir ortaklığı senetleri gibi çeşitli seçeneklerle nemalandırıldı.

 

EKSPERTİZ DEĞERİ SIR OLDU

Amaç, birikimlerin enflasyon karşısında korunması ve reel olarak artmasıydı. Yasanın ve yönetmeliğin hükümlerine rağmen Emlak Bankası’nın KEY hesaplarına uyguladığı nema raicin çok gerisinde kaldı. Bu düşük nemalandırma sonucunda KEY hesapları eridi. 1999’da KEY hesaplarının tasfiyesi kararlaştırıldı ve Emlak Bankası hesaplarında bulunan KEY kesintilerinin parasal miktarı değerindeki gayrimenkul, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (EGYO) AŞ’ye devredilerek, sermayesine eklendi. Ancak devredilen Emlak Bankası gayrimenkullerinin ekspertiz değeri bir sır olarak kaldı.

 

GÖRÜŞMELERDE DİLE GETİRDİK

Devir sırasında Emlak Bankası gayrimenkullerinin değerinin çok yüksek tutulduğu ve böylece KEY hesaplarının zarara uğratıldığı sık sık gündeme getirildi. 1999 yılında Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na 395,7 milyon TL değerinde gayrimenkul devredildi, bu tutar Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın sermayesinin %61’ini oluşturdu. Türkiye Kamu-Sen, toplu görüşmelerin başladığı 2002 yılından beri KEY’de biriken paraların hak sahiplerine ödenmesini talep etti ve bu konuyla ilgili bir çok görüşme yaptı.

 

HAK SAHİPLERİ MAĞDUR EDİLDİ 

Nihayet 2006 yılında yapılan toplu görüşmeler sonucunda imzalanan tutanağa, KEY’de biriken paraların tasfiye edileceği ve hazırlanacak kanun tasarısının konfederasyonumuzun görüşleri alınarak yasalaşacağı hükmünü koydurttu. Hükümet imza altına alarak, taahhüt etmesine rağmen yapılan çalışmaların hiç birinde hak sahiplerinin temsilcilerinin görüşüne başvurulmadı. Türkiye Kamu-Sen, defalarca konu hakkında yetkilileri uyardı ve hesaplamanın yanlış yapıldığını, hak sahiplerinin mağdur edildiğini belirtti. Hesapta toplanan paraların bir kısmı, 75 metrekareden küçük konut edinmek isteyen hak sahipleri adına kooperatiflere aktarıldı. Bu sayı 230 bin kişidir. Konut Edindirme Yardımı olarak adına yatırılan parayı kullanmayan toplam 8,5 milyon hak sahibi bulunmaktadır. 

 

5 MİLYON 500 BİN HAK

SAHİBİNE ÖDEME YAPILMADI

Ancak tasfiye sırasında yaşanan aksaklıklar, belirsizlikler, ihmal ve karmaşa nedeniyle bugüne kadar yaklaşık 5 milyon 500 bin hak sahibine ödeme yapıldı. Geride kalan 3 milyon hak sahibi ise kayıtları bulunamadığı gerekçesiyle mağdur edildi. KEY ödemelerinden faydalananlar, yatırılan paranın bugünkü değerini dahi alamadılar. Tam 1,5 milyon hak sahibi eksik ödeme aldığı için mahkemelere başvurdu. 

KEY hesabında bugünkü reel değeriyle 3.786 TL anapara biriken hak sahiplerine en fazla 1.400 TL ödeme yapıldı. 1999 yılında yaşanan deprem bölgesinde çalışanların kayıtlarına hiç ulaşılamadığı ifade edildi. Belediyelerin çalışanları adına yatırmak zorunda olduğu KEY paralarını kendilerinin kullandığı ortaya çıktı.

 

SORUNUN MUHATABI OLMUYORLAR

Şimdi ise KEY ödemelerinden hiç faydalanamayanlar ile eksik ödeme yapılan hak sahipleri sorunlarını anlatacak yetkili merci bulamıyorlar. 4,5 milyon mağdur, oradan oraya savrularak bir muhatap arıyorlar.

 Mahkemeler dolup taşıyor. Hükümet KEY ödemelerine sahip çıkmıyor. Hesaplamaların nasıl yapıldığı, hak sahiplerinin nasıl ve kimler tarafından belirlendiği bilinmiyor. KEY hesaplarının tasfiyesi konusu sahipsiz çocuk gibi ortada kalmış durumda. Hükümet nezdinde, kamuda hiç kimse ya da kurum sorunun muhatabı olmamaktadır. Vatandaşlarımız ortada kalmış, mahkemeye başvuran hak sahiplerinin sonuç alması neredeyse imkansız hale gelmiştir.

 

DAR VE SABİT GELİRLİ VATANDAŞ

AKP’NİN ŞAMAR OĞLANI OLDU

8,5 milyon hak sahibi, anasının ak sütü gibi helal olan parasını tam olarak alabilmek için sorunun çözülmesini beklemektedir. Başta siyasi irade olmak üzere, hiç kimsenin milyonlarca dar ve sabit gelirli vatandaşımızın hakkını gasp etme lüksü yoktur. Haksızlığı yapan, adının içinde “adalet” bulunan bir partinin kurduğu hükümet olunca, durum daha da “kara mizah” haline gelmektedir. KEY Hesaplarında hak sahibi olanlar da mağdur edilenler de her zaman olduğu gibi memur, işçi, emekli, kısacası dar ve sabit gelirlilerdir. Dar ve sabit gelirli vatandaşlarımız adeta AKP’nin şamar oğlanı haline getirilmişlerdir. KEY hesaplarının tasfiyesinde her türlü haksızlığın yapıldığı, hukukun çiğnendiği bir trajedi yaşanmaktadır.

 

DUR DEME VAKTİ GELDİ

Hükümet, KEY hesapları ile ilgili bir birim oluşturmak ve yaşanan adaletsizlikleri gidermek zorundadır. Eksik yapılan ödemeler tamamlanmalı, ödeme yapılmayan hak sahiplerinin sorunları çözülmelidir. Türkiye Kamu-Sen artık bu hukuksuz uygulamalara “dur” demekte kararlıdır. Artık AKP’ye milletin sesini duyması için bir ihtar verme vakti gelmiştir. Hükümet aklını başına almalı ve “Kürt Açılımı”, “Ermeni Açılımı” gibi boş ve gereksiz açılımlar yerine memura bir açılım yapmalı ve memurun insanca yaşayacağı bir ortamı acilen oluşturmalıdır. Bu nedenle AKP iktidarından canı yanan tüm vatandaşlarımızı, AKP’yi uyarmak amacıyla yapacağımız bir günlük iş bırakma eyleminde Türkiye Kamu-Sen’e destek vermeye çağırıyorum.”

Bu haber 9035 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Ekonomi

Mke İşçi Alımı Sınav Sonuçları Açıklandı

Mke İşçi Alımı Sınav Sonuçları Açıklandı Mke İşçi Alımı Sınav Sonuçları Açıklandı

60 Kişiye İş Kapısı Açıldı

60 Kişiye İş Kapısı Açıldı 60 Kişiye İş Kapısı Açıldı
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi