Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

Su tasarrufuna yeni formül

Su tasarrufuna yeni formül

Tarih 08 Ekim 2008, 11:54 Editör PINAR YILMAZ

Su tasarrufuna yeni formül Akıllı Gözler

Su tasarrufuna yeni formül ‘Akıllı Gözler’

Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği ‘Akıllı Gözler’ adlı proje, elektrik ve su kullanımında önemli tasarruflar sağlıyor. Öğrencilerin projesi, Üretim ve Mühendislik dalında Kırıkkale il 1.'si oldu.

 

SUDAKİ GEREKSİZ TÜKETİM ENGELLENECEK

Üretim ve Mühendislik Teknolojisi - 1'de sergilenen projenin alanı tesisat teknolojisi ve iklimlendirme olarak değerlendiriliyor. Kadir Çiftçi ve Rıza Dündar adlı öğrencilerin gerçekleştirdiği projenin danışmanlığını ise meslek dersi öğretmeni Mehmet Ünal yapıyor. Proje, manüel olarak çalışan musluklardaki arızalarda, su kaçaklarını engellemeyi öngörüyor. Ayrıca gereksiz yere elektrik kullanımına son vermeyi, ihmal veya unutma sonucu açık bırakılan Ampullerin boşa yanmasının önüne geçiyor.

 

KURAKLIK, TASARRUFU ZORUNLU KILDI

Projenin mucitlerinden Kadir Çifti, “Günümüzde küresel ısınma sonucu oluşan su kaynaklarındaki azalma ve enerji sıkıntısı, enerjide tasarrufu zorunlu hale getirmektedir. 2007 yılı tüm ülkemiz kuraklığı ciddi olarak hissetmiş. Biz de bu kapsamda akıllı gözler isimli projemizle genellikle okullarda, hastanelerde, askeri kışlalarda, otogarlarda umumi kullanım alanları olan lavabo ve WC'lerde kullanılmasını hedefliyoruz. Meydana gelen bas arızaları taharet musluğu ve lavabo musluk contasından veya musluk göbeğinden meydana gelen arızalarda, değişimine veya tamirine kadar geçen sürede her saniyede bir damla su akıtan musluk yılda 6 ton su harcar gerçeğini özümseyerek projemizi hazırlamış bulunuyoruz” sözlerine yer verdi.

 

BİR MUSLUK 200 YTL

Fotoselli muslukların herkes tarafından bilindiğini ve günümüzde de lüks olan alanlarda kullanıldığını belirten öğrenci Rıza Dündar ise “Fotoselli musluklar varken böyle bir projeye ne gerek vardı diye düşünülebilir. Oysaki 1 öğrenci lavabosunu örnek verecek olursak bir lavaboda 5 el yıkama musluğu 5 taharet musluğu 5 tane de bas olduğunu tespit ettik. Bir öğrenci lavabosu için maliyet hesabı yaptığımızda 6 bin YTL bir masraf söz konusu. Acaba hangi okulumuz böyle bir sisteme geçebilir. Oysaki aynı yer için bizim projemizde 200 YTL’lik bir harcama ile su kaçaklarına son vermektedir” dedi.

 

Bu haber 2635 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim

Kızılırmak Anaokulundan geleceğe enerjin kalsın isimli sergi

Kızılırmak Anaokulundan geleceğe enerjin kalsın  isimli sergi Kızılırmak Anaokulundan geleceğe enerjin kalsın isimli bir sergi düzenlendi

ÖMER AKAYLA SINAV SÖYLEŞİSİ

ÖMER AKAYLA SINAV SÖYLEŞİSİ ÖMER AKAYLA SINAV SÖYLEŞİSİ
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi