Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM
İş Yaşamında Gerilim ve Stres

İş Yaşamında Gerilim ve Stres

Tarih 26 Mart 2009, 16:10 Editör PINAR YILMAZ

Milli Prodüktivite merkezi (MPM) ve Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkılarıyla hazırlanan eğitim seminerleri devam ediyor.

Milli Prodüktivite merkezi (MPM) ve Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla hazırlanan eğitim seminerleri devam ediyor. Vali Mustafa B. Demirer’in katılımıyla İl Yöneticilerine yönelik “İş Yaşamında Gerilim ve Stres” konulu eğitim semineri verildi.

 

İl yöneticilerine verildi

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası ve Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) tarafından hazırlanan eğitim seminerleri devam ediyor. Valilik toplantı salonunda Vali Mustafa B. Demirer’in katılımıyla İl Yöneticilerine “İş yaşamında gerilim ve stres” konulu eğitim semineri verildi. MPM Uzmanı İpek İmirlioğlu tarafından verilen eğitim sabah ve öğleden sonra aralıklarla devam etti. İpek İmirlioğlu ilk olarak konunun içeriğinden bahsetti. “Çalışma ve çalışmanın insan hayatındaki önemi, çalışma hayatı, meslek seçimi, gerilim, gerilimin sebep olduğu belirtiler, kaygı ve gerginliğin neden olduğu fiziksel semptomlar ve nedenleri, stres, stres nedir?, stresin nedenleri ve etkileri, iş ortamında verimliliği etkileyen faktörler, stresle başa çıkma yöntemleri” diye konuştu.

 

Meslek Seçimini etkileyen faktörler  

Meslek seçimini etkileyen faktörlerden bahseden İmirlioğlu, “İşin yapısı: günlük işlerin niteliği, işin gerektirdiği görevler ve sorumluluklar, çalışma koşulları: memuriyet ve zevk veren bir ortamda çalışmak, baskı altında olmamak, işe kabul şartları: işi gerçekleştirmek için gereken eğitim ve deneyim durumu, Para kazanma potansiyeli: işin kazanılacak para miktarı, bu alanda başarı gösterildiğinde elde edilmesi umulan kazanç düzeyi, gelişme fırsatları: işteki yükselme ve gelişme olanakları, iş doyumu düzeyi; bu işten elde edilecek doyum, Geleceğe bakış: Bu işte çalışmanın bireye gelecekte sağlayacağı olanaklar ve işin gelecekte ortaya çıkacak tepkiler” ifadelerini kullandı.

 

Stresin nedenleri

Stres’in nedenlerini madde madde sıralayan İmirlioğlu, “Strese yol açan temel düşünme biçimleri: ya hep ya hiç türü düşünme, Aşırı genelleme, olumsuz etkileme, zihinsel süzgeç, hemen bir sonucu varma isteği, ‘meli-malı’ kazanmalıyım düşüncesi. Strese yol açan temel düşünme biçimleri: bireyin bedenine zarar vermesi; dengesiz beslenme, ilaç, sigara ve alkol kullanımı, bireyin kendini iyi hissetmesini önleyen benlik kavramları, gerçekte olmayan reddedilmenin algılanması, kişisel özellikleri” şeklinde konuştu.

 

Kişilik özellikleri

Kişilik özelliklerini A Tipi ve B tipi olarak ikiye ayıran İmirlioğlu, “A Tipi kişilik: hırslı, heyecanlı, duygusal, aceleci, zamana karşı yarışan, saldırgan, çabuk öfkelenen, işleri hemen bitirme eğiliminde olan, işine aşığı bağlı, hareketleri ve konuşma tarzı hızlı, bir güne çok iş sığdıran, dinlemeyi sevmeyen, çabuk sıkılan, kişisel ve sosyal yaşantıya zaman ayırmayan. B Tipi Kişilik: İş konusunda rahat olan, zaman ve başarı ile pek ilgilenmeyen başkalarıyla yarışmayan, kendisinden emin, sağlığına düşkün, boş vakit yaratan, sosyal yaşamı seven, her şeyi olduğu gibi kabul eden, herkesle dostluk içinde olan” ifadesinde bulundu.

 

Stresin etkileri

Ayrıca stresin etkilerinden bahseden Uzman İpek İmirlioğlu, Stresin yararlı etkileri: motivasyonu, sevk ve idareyi artırmaktadır. Uyanıklığı ve canlılığı sağlamaktadır. Yüksek bir enerji hissi vermektedir. Amaç ve hedef duygusu sağlamaktadır. Stresin zararlı etkileri: Vücutta; Yüksek kan basıncı, hızlı kalp atışı, Kaslarda gerilim ve titreme, uykusuzluk, midede ağrı,  kramp, baş ağrısı, baş dönmesi, göz seğirmesi, ağız kuruması, zor nefes almak, dişlerin sıkılması, bağırsak bozulması, aşırı yorgunluk bitkinlik, mide bulantısı, göğüs ağrısı olarak açıkladı.

 

Stresle başa çıkma yöntemleri

İmirlioğlu, “Stresle başa çıkma yöntemleri: etkisiz yollar; Uygun olmayan davranışlar, kaçmak, saldırganlık, içe kapanıklık, alkol ve sigara kullanmak, kötü beslenmek, kendini aldatmaya yönelik davranışlar: Durumu görmezlikten gelmek, suçlamak, bastırmak. Etkili yollar: Çevreye yönelik, zihne yönelik, bedene yönelik, çok yönlü, Çevreye yönelik teknikler; etkili zaman planlaması yapmak, düzenli olmak, yazılı planlar yapmak, iş bölümü yapmak. Problem çözme teknikleri: problemi saptamak, seçenek belirlemek, seçenekleri gözden geçirmek, uygun olan seçeneği saptamak, uygulamaya koymak, sonuçların değerlendirilmesi” dedi.

Bu haber 2557 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim

Kızılırmak Anaokulundan geleceğe enerjin kalsın isimli sergi

Kızılırmak Anaokulundan geleceğe enerjin kalsın  isimli sergi Kızılırmak Anaokulundan geleceğe enerjin kalsın isimli bir sergi düzenlendi

ÖMER AKAYLA SINAV SÖYLEŞİSİ

ÖMER AKAYLA SINAV SÖYLEŞİSİ ÖMER AKAYLA SINAV SÖYLEŞİSİ
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi