Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

Patlamanın Ardından Sabırların Patlaması Son Anda Önlendi

Ahmet YAMAN

04 Aralık 2008, 13:05

Ahmet YAMAN

MKE Kurumu barut fabrikası barut depolarının olduğu yere İspanyolların yeni inşa ettiği ünite insan eli değmeden barut hamuru gibi işleri yapıp,son teknoloji ile çalışarak hizmet veriyordu. artık tehlike yok diye öğünürken, birden işçinin paydosta olduğu,bir anda nedeni belli olmayan bir teknik sebeple olduğu söylenen patlama meydana geldi.

 

Patlama  600 metre uzaklıkta meydana geldi. çalışan işçilerin öğle paydosunda olması faciayı önledi. bir ön patlama arkasından çok büyük bir patlama daha meydana geldi.patlamayı Dünya ilk önce AA.dan duydu.

daha sonra neler oldu, neler.

-MÜTAHİT, KALFASI VE BİR İŞÇİSİ ŞEHİT OLDU.

Patlamaya yakınlığı 500-600 metrede binaların bakım ve boya işlerini yapan mütaahit ve boya yapan işçilerinden  üç kişi vefat etti.30,a yakın insan yaralandı. bütün gözler MKE kurumu barut fabrikasına çevrildi. araştırmalar ve ziyaretler hep baruttaki patlayan ünitede yapıldı.(29 Ağustos 2008)

Kaymakam lığa vekalet eden Vali yardımcısı Mustafa ışık ve Bayındırlık il müdür vekili Vedat ölmez’le beraber ilçe içerisindeki okullar, resmi daireler gibi bazı yerleri gezerek işin boyutunu incelediler.(29.08.2008)

KIRIKKALE’DEN KİMSELER GELMEDİ.

ama kızıl ırmağın karşısında ,patlayan deponun öbür tarafında bulunan bir yerleşim yeri vardı Bahşılı orasını kimse hesaba katmadı,1 Eylüle kadar,ilgilenilmedi.araştırılmadı soruşturulmadı .Kırıkkale den şimdiye kadar nedense kimse gelmedi,sormadı.(mv Mustafa özbayrak olabilir.1 eylülde )

hatta patlamadan dört gün sonra rahmetli olanların ailelerine  ziyarete gelen milli savunma bakanı Vecdi Gönül,vali beyin makamında basının sorularına cevap verirken,Bahşılı muhabirinin Bahşılı’da 600 evin cam  ve çerçevelerinin hasar gördüğünü bununla ilgili bir çalışma yapılacak mı,insanların hasarları ne olacak, sorusuna şaşkın bakışlarla vali beyin gözüne bakarak bu ne dercesine ..! baktığında vali bey bayındırlık müdürlüğümüz ve kaymakamımız araştırmalarına devam ediyor ,hasar tespitleri yapılıyor sayın bakanım dedi.

Bakanda muhabire devletimiz güçlüdür,yaralar sarılır demişti.farklı bir soruda ise ,o barut depolarının yerleşim yerlerine yakın olması sakıncalı değil mi ,buna kanun müsaade ediyor mu diye soruldu.

-Bakan Vecdi Gönül’ün cevabı ilginçti,” o depolar çok eski, depolar kurulduğunda oralarda yerleşim yeri yoktu, oraları imara ve yerleşime açanlar düşünsün,”demişti.

eee sayın bakanım iyi güzel diyorsun da o yerleşim yerleri İmara,Bahşılı ilçe olduktan 1989 dan sonra doğanay mahallesi  kurularak açıldı.oraya bu hükümet 2005 yılında TOKİ kurdu, sağlık ocağı kuruldu, ilköğretim ve lise yapıldı,camiler var,kaymakamlık lojmanı var bunları devletin bakanlıkları kurdu, neden kuruldu,madem tehlikeli idi niçin araştırma yapılmadı,o zaman bu bahane tutmadı değil mi….?

 patlamanın olduğu Cuma günü Bahşılı Kaymakamı izinde olduğu için yerine bakan Vali yardımcısı Mustafa bey Gerekli dirayeti gösteremedi, cumartesi Pazar da olmak şartıyla kriz masasını faaliyete geçirip hasar tespitlerini incelemeliydi. bu olmadı tabiî ki.Cuma cumartesi,Pazar boşa geçerken Bahşılı Emniyeti bir şeyler yapmaya çalıştı,belediyeden anonslar yapıldı,dilekçeler toplandı, kaymakamlık yazı işleri müdürlüğü cumartesi Pazar hasar tutanakları nı kabul edip insanlara bilgiler vererek gerekli sakinleştirici açıklamalar yaptı.(en çok çalışanlardan biri idi.)

Pazartesi oldu Kırıkkale den sadece Bayındırlık müdürü geldi, ve resmi dairelerle okullar gezildi, incelemelere hız verildi.izinde olan Kaymakam Elif Nur Bozkurt Tandoğan göreve başladı, bütün çabalar göstererek bayındırlık ekiplerini  bütün mahallelerde tespite başlattı.(1 Eylül 2008)

VEKİLLER NEDEN GEÇ KALDI.

İzinde olan Belediye başkanı H.İbrahim Bişkin’de göreve başladı,ilçedeki hasar gören evlerin 200 e yakınını gezdi,incelemelerde bulundu, kiminle mi yalnızdı, belediye birim amirleri ve encümenleri ile.

bayındırlığın ekipleri belediyeden temin edilen araçlar hızla mahalle muhtarları ile hasar tespitine dört mahallede çıktılar.gördükleri manzara korkunçtu.özellikle barut fabrikası karşısında bulunan doğanay mahallesi ve Kızılırmak kıyındaki yazlık villalar çok hasar görmüştü.üç-dört gün süren araştırmada bütün hasarlı evler tarandı,ve dilekçeleri hasarları tespit edildi.toplam 600 konutun hasar gördüğü,konutların bazılarında kısmı hasara  uğrarken bazılarında cam ve çerçeveler,kapılar hasar gördü.bunun içerisinde camiler,okullar,sağlık ocağı,TOKİ konutları,çok sayıda esnaflar hasar gördü.o günden bugüne Bahşılı ya ne vali geldi,ne emniyet müdürü geldi,nede büyük şehir deyip gözümüzde büyütüp bir türlü nüfus olarak büyütemediğimiz hep idareciler sayesinde küçülttüğümüz Kırıkkale’mizin, belediye başkanı geldi.milletvekillerinden ise patlamanın olduğu gün akşam saat 19 gibi sadece Osman durmuş gelip esnafları gezdi.(29 Ağustos 2008).diğer vekillerimiz Vahit Erdem ve Turan Kıratlı 14-15 gün sonra gelebildi,oda gece gelerek teravi namazından sonra belediye önünde beş dakika oturdular.(14 Eylül 2008).bu sırada bazı vatandaşların “bu milletin halini düşünün, neden iki hafta sonra geldiniz,” tepkileri ile karşılaştılar, sonra gece tamiratı bitmiş veya devam eden bir villayı usulen gezdiler.

-Bir diğer vekilimiz Mustafa Özbayrak ta Karakeçili belediyesinin iftar davetine giderken Mevlana camiine uğrayıp Dernek ten ve beraber namaz kıldığı camii cemaatinden,AA.muhabirinden bilgiler aldı.(9 Eylül 2008)

 

 

CAMCILAR KÖŞE OLDU,CAMLAR SENETLE VERESİYE TAKILDI.

İnsanlarımız kendi yaralarını kendileri sardılar, ilçeye gelen camcılarla anlaşıp senetler imzalayarak camlarını taktırdılar, çerçeve ve kapılarını tamir ettirdiler.Ankara’dan bile ilçeye camcılar gelip burayı mesken tuttular.fahiş fiyatlarla cam taktılar.şimdi senetlerin günü geldi ödemeler başladı.kaymakamlığın ve valiliğin cam paralarını ödemesi beklenirken bayındırlık bakanlığına yazılan ödeme talebine ret geldiği ilçede duyulunca ,hayal kırıklığına uğrayan insanlar çaresiz kaldı.

, hani devletimiz yaraları saracaktı diye,düşünür oldular.

BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN.

-Kırıkkale valisi il koordinasyon toplantısın da patlamanın genel hayatı etkilemeyen felaket olmadığı için Devletten yardım gelmesinin mümkün olmadığını söylemesi ve zarara uğrayanların  MKE  ile hukuken çözülebilir ifadelerini kullanmıştır.(il gazetesi 20 Ekim 2008).

-Sayın Valim iyi güzel yol gösteriyorsun da Bahşılı da camları ve kapıları hasar gören bazı vatandaşlar diyor ki,”biz cam paralarını ödeyemezken birde mahkeme ve avukat paralarını nerden bulacağız,Devleti temsil eden büyük makamlarımız bize yol göstersin,mağdur ediliyoruz,MKE ile bizi karşı karşıya getirdiler.bu memlekette daha öncede patlama oldu,onuda hükümet bir yerden ödedi,şimdi ne değişti de ödeyemiyorlar.”diyerek yardım beklediklerini bildirdiler.

-Bir özel petrol şirketinin açılışına katılan bakanların konuya yaklaşımı,çok ilginç oldu.

- AA. Muhabirinin Bayındırlık ve iskan bakanı Faruk Nafis Özak,a hasar paralarını sorduğunda bunun kanunda yeri yok,doğal afet değil,teknolojik bir afettir ,olaydır,ama konuyu takip edenler bir yolunu bulup çözebilirler dedi,yanında hazır bulunan Bayındırlık il müdür vekili de evet efendim kanunen engel var diyerek bakanın deyimlerini destekledi.(19 Ekim 2008)

-Milli savunma bakanı Vecdi Gönül e  hasar parası ne oldu halk merak ediyor,diye sorulduğunda ise tam cevap verirken,Kırıkkale valisinin robortajı engelleyip efendim bu sorunun muhatabı benim, siz cevap vermeyin ,ben gerekli açıklamayı yaparım diye engellemesi, ise sorunun devlet tarafından çözülemeyeceği anlamına geldiği açıkça görüldü.yani sizin anlayacağınız bu işin artık mahkemelerde biteceği anlaşıldı. .(19 Ekim 2008)

 

BU İŞ MAHKEMELERE KALDI, HERHALDE.

-bakın neler olmuş neler ,bir muhabir olarak ben boş durmadım .

onun haricinde ,İlçe idarecilerimiz Bahşılı Kaymakamı ve Belediye başkanı da ellerinden gelen gayretleri gösterdiler. Vali bey yazışmalarla, bayındırlık müdürü tespit kayıtları ile Millet vekilleri meclisten uğraştılar ama şimdilik netice çıkmadı, MKE ile görüşmeler yapılacakmış.

 fakat Nedense Kırıkkale yöneticilerinin Bahşılı ya sanki farklı gözle bakıp ilgilenmemesi, hiçbir yorum yapmaması,ve basit e  alması ,MKE ile  bu işi hukuki yollardan çözün demesi nasıl bir anlayış biz anlayamadık

-MHP millet vekili Osman Durmuş bey ise Bahşılı’ya ikinci geldiği ziyaretinde Patlama konusunu gündeme getiren gruba ise,bu devletin valisi ne iş yapar,vekilleri ne iş yapar,parti yetkilileri ne iş yapar,bu konuyu meclise taşıyacağını bildirirken,ben bunları bilirim,bu mahkeme çok sürer çözülmez dedi.

-Türkiye’nin o kadar sorununun arasında Kırıkkale’deki 800 konutun patlamadaki hasar paralarını dinlerler mi ,ilgilenirler mi göreceğiz doğrusu,buda bir MKE teknolojik afeti değil mi,bu her on-onbeş senede bir oluyor.

-biz bundan daha öncede patlama gördük, yine MKE,da oldu.,o zamanki Vali beyin ve kriz masasının zamanında verdiği sağlıklı kararla şehri boşaltmaları faciayı önledi.hatta o patlamada hasar komisyonunun başında Bahşılı Kaymakamı Mehmet Baygül vardı,vali Behiç Çelik beyle koordineli olarak il,ilçe, mahalle insan ayırımı yapılmadan bütün hasar paraları kısa zamanda ödendi.buna doğal afet,teknolojik afet denmedi,yok kanunda yeri yok diye insanlar çaresiz bırakılmadı ve kimsede mahkemelere gitmedi.

-ama ya şimdi neler oluyor,Belediye başkanı kah AKP genel merkezine ,kah meclise vekillerin yanına koşturup bir çözüm bulmaya çalışıyor,geçen gün AKP genel merkezdeki mahalli idareler başkanına il başkanı ile patlama dosyası verdi.Belediye başkanı Bişkin iç işleri bakanına gitti,MKE genel müdürüne gitti,genel müdür  başkan Bişkin’e ,”daha öncede patlamalar oldu ama bir şekilde devlet karşıladı,şimdide aynı fondan yapılabilir .”diyerek yol göstermiş.

MÜJDELİ HABER MİLLET VEKİLİNDEN GELDİ.

 Belediye başkanı Millet vekili Turan Kıratlı ile görüşerek Başbakanlık Müsteşarlığında bu durumu araştırması için rica etmiş,Turan kıratlı zaten bu konuyu araştırdığını yakından takip ettiğini bildirerek ,tekrar müsteşarlığa yaptığı girişimden olumlu cevap çıkmış ve  Başbakanlık fonundan Patlama hasar paraları Kırıkkale Valiliği özel idare hesaplarına yatırılmış.Turan bey Belediye başkanını ve muhtarları arayarak müjdeyi vermiş.

Aynı günde bayındırlık müdürü açıklama yaparak patlama hasar paralarının hesaba geçtiğini en kısa zamanda listeye göre ödemelerin yapılacağını duyurdu.

Demek ki isteyince her şey oluyormuş,ama şu bir gerçek ki bazı idareciler hiç önemsemeden insanların ümitlerini kırarak sabırlarını taşırma noktasına getirdiler.hukuki yollara baş vurun diye insanları çaresiz bıraktılar.

 işte gelişmeleri size aktardım ,yorumunu kamu oyuna ve halka sunuyorum,kim ne yapmış patlamanın ardından neler olmuş,kimler iyi puan almış,kimler sınıfta kalmış bunları siz halkımız daha iyi bilirsiniz,yorumu size  bırakıyorum,gelişmeleri ayrıntılarla aktardım.ama kimin ne kadar çalıştığını kimin insanları çaresiz bıraktığını,kimin bu konuları malzeme yapıp Başkanın ve vekillerin aleyhinde seçim malzemesi yapmaya hazırlandığını iyi biliyorum,burada önce mv.Turan Kırat lı beye ve Belediye Başkanı Halil İbrahim Bişkin’e  ilçem adına teşekkür ediyorum. inşallah böyle bir facianın bir daha olmamasını temenni ediyorum,saygılar sunuyorum.

Bu haber 5929 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi