Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

İşte sigaranın insana verdiği zararın isbatı.

Ahmet YAMAN

17 Ocak 2009, 12:45

Ahmet YAMAN

İşte sigaranın  insana verdiği zararın isbatı.

-Sigaranın bir deneyde gösterilen içler açıcı hali ve onu büyük bir zevkle içen insanlara ibret olmasını isterim.

-Tütün nedir diyerek başlayacağım yazımda,bağımlılık ve nedenleri,başlamadaki aranması gereken nedenler,piskolojik zararları ve içinde bulunan maddeleri açıklayarak kısaca bahsedip sonra size vereceğimiz ring adresine girip o örnek olması gereken deneyin filmini izlemelisiniz.

Tütün nedir;   yapraklarında tanen, zamk, nişasta, reçine  ve nikotin alkoloidi  denen (alkole benzer madde) kimyasal maddeler bulunduran bir bitkidir.
İnsanlık tarihinin en eski ve yaygın alışkanlığı olan tütün kullanımı, çağımızın en büyük toplumsal sorunlarından birini oluşturmaktadır. Tütün tutsaklığının her geçen gün daha da yaygınlaşarak özellikle genç kuşakları etkilemekte olduğu görülmektedir.
Sigara, bütün bitkisinin (nicotina tabacum) kurutulmuş olan yapraklarından hazırlanır. Tütün puro, enfiye, ve hatta çiğneme şeklinde kullanıldığı gibi, pipo ile de içilebilmektedir.

2. Sigara Bağımlılığı ve Nedenleri
Sigara bağımlılığına neden olan kimyasal madde nikotindir. Nikotin bağımlılığı tıbbi açıdan eroin, alkol ve kokain bağımlılığına benzerlik göstermektedir.

Bütün bu nedenlerden dolayı, sigara bağımlılığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından artık ilaç ve madde bağımlılığına benzer bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Sigara bireyin günlük yaşamda karşılaştığı sorunlardan doğan kaygıyı azaltarak bir an için onu sıkıntı ve gerginlikten kurtarır. Ve bu durumda sigara bir sığınak halini alır.

Gençlik çağının ruhsal ve toplumsal özelliklerinin gencin sigaraya başlamasında ve bu alışkanlığını sürdürmesinde önemli bir etken olduğu görülmektedir. Gençlik çağında sigaraya başlama nedenleri, hemen hemen her araştırmacının ortaya koyduğu nedenler birbirleriyle eş değer olmuştur.

 

SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ
1- sıkıntı,2- Sigaranın arkadaş yerini tutması,3- Anne ve baba zıtlaşması,4- Öfke ve büyüklere direnme,
5- Gösteriş, büyük görünme isteği,6- Arkadaşların ısrarına hayır diyememe (sigara kötü arkadaştan iyidir değil, kötü arkadaştan daha kötüdür.)7- Eğlence aracı olması,8- Kendine güven sağlamak için.
Gençler özdeşleşme döneminde büyüklere benzemek, onlar gibi davranmak eğilimiyle sigara içmektedirler. Arkadaşları arasında üstünlük kurma, kendini kanıtlama, kendini kabul ettirme gibi onlara doyum sağlayan bu özentinin neye mal olacağının bilincinde değiller. Anne-babanın sigara içip içmemesi de bu alışkanlığın yerleşmesinde önemli bir unsurdur. Yapılan araştırmalar sigara içen anne-babaların çocuklarında bu alışkanlığın daha fazla yerleştiğini göstermiştir.
Ülkemizde yapılan incelemeler sigara tüketiminin büyük bir hızla arttığını, sigara içenlerin yaş ortalamasının gittikçe düştüğünü ortaya koymaktadır. Ülkemizde orta öğrenim düzeyinde öğrenciler arasında yapılan araştırmada, sigaraya başlama nedenleri çokluk sırasına göre sorunlar, dertler, sıkıntılar, arkadaşların etkisi, özenme, zevk için, büyüdüğü ispat etmek için, gösteriş için, arkadaş toplantılarının etkisi ile, merak ve nihayet baskıya tepki şeklinde tespit edilmiştir. Türkiye’de sigara içme tutkusu üzerinde yapılan araştırmalarda, alışkanlık öğrencilik dönemlerinde başlamakta ve %25’e kadar çıkmaktadır. Bu oran üniversite döneminde %40’a varabilmektedir.
Liseyi yeni bitirip köyünden, kabasından veya küçük bir kentten büyük kentlere üniversite okumaya gelen öğrenciler ilk zamanlarda büyük uyum problemleri ile karşılaşmaktadırlar. Bir çokları bu sorunlarının üstesinden gelebilmek veya yeni çevreye uyum sağlamada kendisini daha rahat hissedeceğini düşündüğü sigaraya alışmaktadırlar.
3. Sigaranın Yol Açtığı Fizyolojik ve Psikolojik Sorunlar (Etkiler)
Sigara ve sigara dumanı çok miktarda ve değişik özellikte zararlı maddeler içermektedir. Yapılan araştırmalar sigara dumanında 4.000’den fazla zararlı madde bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu zehirli maddeler, tek bir sigara mevcut olan miktarı bir defa insan vücuduna doğrudan zerk edildiğinde ölüme neden olacak güçtedir. Bu maddelere bir göz atalım.

Sigaranın İçindekiler :Sigaranın içindeki maddeler kanserojen maddelerdir ve en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluene, amonyak ve propilen glikoldur. Tarımda böcek öldürücü olarak nikotin sülfat tuzları kullanılır. Bir paket sigarada bulunan NİKOTİN bir insana damardan verilse insanı öldürür.

Genel olarak bilinen maddelerden bir kaçı;

Polonyum - 210 (kanserojen), Radon (radyosyon), Metanol (füzeyakıtı), Toluen (tiner), Kadmiyum (akü etali), Bütan (tüp gaz), DDT (böcek öldürücü), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Aseton (oje sökücü), Naftalin (güve kovucu), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Arsenik (fare zehiri), Amonyak (tuvalet temizleyicisi) , Karbon Monoksit (eksoz gazı), Katran (zift)Nikotin    
ve 3.884 toksik madde.

-Dünyada ve gelişmiş ülkelerde sigaranın içim yerleri artık daraltılırken,İngiltere gibi bazı ülkelerde artık caddelerde de içilmesi yasak olma yoluna gitmektedir.Bütün bunları zaten sitelerde bulabilirsiniz,ama bana öyle bir video ve laboratuarda yapılan sigara testinin canlı örneği geldi ki,eğer bunu seyrettikten sonrada daha hala sigara içemeye devam edecekseniz,benim size söyleyecek hiçbir şeyim yok,Allah sizi sigaranın akıbetinden ve açacağı zararlardan korusun demek düşer.

1983 yılından itibaren sigarayı bırakmak ve bıraktırmak için çok mücadele verdim, halada vermekteyim,öyle ameliyatlar,öyle kaybolan canlar gördümki,1992 yılında Kırıkkale televizyonlarında yayınlanmak üzere çektiğim programı ,robertaj yaptığım arkadaşın ölümünden dolayı ailesinin ricası ile yayınlayamadım. çağımızın en büyük vebasından kurtulmak için 21 yüzyılda çok mücadele veren kuruluşlar ve klinikler var.ben yinede bu videoyu seyretmenizi tavsiye ederim,ondan sonra yorum yazabilirsiniz.Bu sitedeki görüntüyü bütün sigara içen dostlarınıza gönderin,izlesinler.bağlanmak için Ctrl ‘ye  basarak mause tıklayın.

http://www.sacitaslan.com/spl.php?bl=haber&hb=5980%20

Bu haber 4053 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi