Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

SİGARANIN SEBEP OLDUĞU SORUNLAR:

Raziye UNAL

28 Temmuz 2009, 09:47

Raziye UNAL

SİGARANIN YÜZYILLARDIR SEBEP OLDUĞU SORUNLAR:
1-1492 yıllarından önce başlayan tütün alışkanlığı,  Amerika’dan Fransa’ya oradan İngiltere’ye ve sonrada 1565yılında Avrupa’ya yayılan tütün, bazı ülkelerde de yasaklanırken, 1612 yılında Virjinya’da sigara üretimine başlandı. O tarihlerden daha önce insanlar sigaranın esiri olmaya başlamış, günümüze kadar da devam etmekte, Soğuk savaş nedeni olarak kullanılmakta, zarara uğratan kişi ve kurumlar aslında ayna misali kötülüğü, kendine yansıtmaktadır.
            2-Sigaranın zararlarını ilk defa 1761yılında bir İngiliz Dr. John Hill, tütün-kanser araştırması olan raporunu yazmış, ama bu bilgiler daha o zaman, sigara alışkanlığını ve yayılmasını engelleyemedi.
            3-Günümüzde yetersiz eğitim,  kötü örneklere özenti nedenleri ile tiryaki olmuş, sonradan edinilen ilmi bilgiler ve gayretlerle zararlı alışkanlıkları yenmek zor olmuşsa pek çok kimse kendiliğinden sigarayı bırakmış, bazı sorunlu sorununu çözemeyen kimseler için, imkansız olmuştur.
4-Geçmiş tarihlerde, pek çok ülke, sigarayla mücadele başlatmışlar, lakin çıkarılan savaşlar, yapılan reklamlar, televizyon, sinema vs. mücadeleyi etkisiz kılmıştır.
            5-Ülkemizde tahmini 17 milyon kişi artarak sigara içiyor, günde 17milyon, yılda 6,5 milyar dolar para gidiyor, sigaradan kaynaklanan sağlık sorunları için ise 2,5 milyar dolar harcıyor. Toplam yılda 9 milyar dolarımız havaya uçuyor. Bunun yanında 100 bin insanımızı erken yaşta kaybediyoruz. Pasif içicilerin uğradığı zararın, sigara kaynaklı yangınların hesabı, belli değildir.
            6-Bu gün dünyada 4 milyon insan ölüyor, eğer önlem alınmazsa, 20 yıl sonra dünyada 10 milyon insan öleceğini bildiriyor uzmanlar. Bu rakam, dünyadaki sorumsuzluğun ve inançsızlığın nedenidir.
            7- İnsanların çoğu sigara zararlı diye biliyor, ama nasıl ve ne kadar zararları olduğunu, tam tekmil bilmiyor, bildiğini sanıyorlar. Müptelalar sigaraya duydukları  sempatiden onun zararlarını daha fazla öğrenmek istemiyorlar. Sinema televizyon gibi görüntülü medyanın bu alışkanlığı körüklemesi ile, insanlar birbirine kötü örnek oluyorlar.
             Bu gün devletimiz sigara konusunda çok ciddi kararlar almış sigaranın zararlarından koruyucu tedbirler almış ve bu çalışma ile dünyanın sağlık konusunda etkin çalışmalar yapan sayılı ülkeleri arasına girmiştir. Tütün kontrol kurulu ile çalışmalarına devam etmektedir.
            Bizlerde aklı başında bireyler olarak, sigarayı içiyorsak bırakıp, içmeyenlerle birlikte gelecek nesillere güzel örnek olmalıyız.
            Cümle tiryakilerimizin sigarayı bırakması, en azından kurallara uyması dileklerimle
Güzel Hasletletler Eğitim Der. Başk. Raziye Ünal

Bu haber 3312 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi