Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

YÜRÜYÜŞ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDELİM ve NASIL YAPALIM

Raziye UNAL

05 Nisan 2011, 19:03

Raziye UNAL

YÜRÜYÜŞ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDELİM ve NASIL YAPALIM?
(Gülhaseğitim seferberliği için Gülhaseğitimin onayı ile yayınlanmaktadır. )
Vücut hareket ister, İnsan organizması hareket üzerine yaratılmıştır. Çalışan, işleyen organ gelişir, güçlenir. Çalışmayan ise zaman içinde iyice yıpranır. Spor, egzersiz veya spor yerine geçebilecek bedensel işler yapmayan,  kimse, durgun su gibi mikropların vücudunda çoğalıp barınmasına, bozulup hastalanmasına vesile olacaktır.
Egzersiz, sinir hücrelerinin büyümesine neden olan beyin kimyasallarını uyarıyor ve kişinin ruh halini dengeleyen seratonin hormonunu etkiliyor. Egzersiz sırasında kalbin daha fazla çalışmasıyla birlikte, seratonin gibi stres azaltan ANP hormonunu üreterek kişiye moral ve mutluluk sağlıyor.
Yürüyüşün faydaları.
1-Yürüyüş, kan akımını ve kan damarlarının miktarını artırarak, dolaşımı iyileştirir, kalp-damar ve beynin damarsal hastalıkları riskini azaltır.
2-Kalp kası dâhil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek, daha etkin çalışmalarını sağlar.
3-Her bir kasılmada kalbin pompaladığı kan miktarını artırarak, istirahattaki kalp atım sayısını (nabzı) azaltır.
4-Egzersiz ve stres durumunda artersel kan basıncında (tansiyonda) oluşan yükselmeyi azaltır. 5-Kan basıncını düzenler.
6-Kalp kasının yan damarlardan da beslenmesini destekler. Böylece kalbin ana damarlarında oluşacak tıkanıklıkların vereceği zararı azaltır.
7-Şişmanlık riskini azaltır, kandaki şekeri ve kilo alımını düzenler.
8-Sindirimi kolaylaştırır.
9-Beyine oksijen sağlanmasını artırarak, zihinsel keskinlik ve yaratıcı düşünce potansiyelini yükseltir.
10-Lenfatik dolaşıma (kan dolaşımına) yardımcı olur.
11-Egzersiz sırasında ve sonrasında metabolizmayı uyarır.
12-Solunumsal kapasiteyi ve aerobik gücü artırır.
13-Büyümeyi ve travma sonrası toparlanmayı olumlu etkiler.
14-Kan yağlarının (trigliserid) düzeyini düşürür.
15-HDL/LDL (iyi huylu-kötü huylu kolesterol) dengesini düzenler.
16-Koordinasyona olumlu etki yapar.
17-Eklem ve kasların esnekliğini artırarak, bel ve boyun ağrılarını hafifletir.
18-Kemiklerin güçlenip kuvvetlenmesini, sertleşmesini sağlar.
19- Uykusuzluğu azaltır, rahatlamaya yardımcı olur.
20-Yorgunluk duyumunu engeller. Dayanıklılığı artırır.
21- Moral, özgüven ve iyimserliği, yaşam kalitesini artırır
 22-Vücutta doğal keyif verici hormon olan endorfin salgısını artırır.
23- Hücrelerin yaşlanmasını geciktirip, genç bir görünüm sağlar.
24-Bazı kanser türlerinden de koruyan sporu gerçekten hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz.
            Spor yaparken yemek saatlerimiz nasıl olmalıdır?
            Yürüyüş yaparken ne aç nede tok olmalıyız, yemek yeme, spor yapma saatlerimiz biyolojik vücut saatimize uygun,  düzenli olmasına dikkat etmeli planlı programlı hareket etmeliyiz.
İdeal olan yemek saatleri spordan 2-3 saat önce yeme içme işinin bitmiş olmasıdır.
Spora başlamadan önce kişinin açma germe hareketleri dediğimiz vücudu spora hazırlayıcı hareketleri yapması lazım. Kişi bunları yapmaya üşenmemeli. Bu hareketler yapılmadığı takdirde kas yırtılmaları, ani travma ve sakatlanmalardan korunmalıdır. Yürüyüş Sporuna başlarken de birden bire değil, yavaş bir tempoyla başlayıp, tempoyu belli bir seviyeye çıkartmalı ve sonunda da yine yavaş, yavaş tempoyu düşürerek bitirmeli, yürüyüş öncesi ve sonrasında yudum, yudum su içerek, susuz kalmamaya dikkat etmelidir.
Spordan hemen önce ve sonra neden yemek yememeli?
Spor sırasında kol, bacak kasları, kalp, akciğer gibi organlara kan gidiyor. Bütün bu organlar da dinlenirken o zaman sindirim sistemi çalışıyor. İkisinin birden çalışması sindirim, solunum ve kan dolaşım sisteminde bozulmaya neden olduğundan, spor yaptıktan sonra hemen arkasından yemekle, aldıkları gıdayı yakamayacak, kendilerine büyük kötülük yapmış olacaklardır. Bu nedenle aradan en az 1 saat geçtikten sonra bir şeyler yemelidir.Yürüyerek gezerek yemek, yemek aynı şekilde zararlıdır.
Spor yaparken gıdalarımıza da dikkat etmeliyiz
Hayvansal ve bitkisel gıdaları dengeli almaya dikkat etmelidir. 
            Spor kilo vermek için değil, sağlık için yapılır. Spor kilomuzun dengesini sağlar. Sağlıklı olmanın iki vazgeçilmez unsurundan biri mutlaka ve mutlaka düzenli bir beslenme şekli, diğeri ise egzersiz. Beslenme derken bizim anladığımız can boğazdan gelir değil, can boğazdan gideri unutmamak lazım. Az ve öz yemelidir, Ne kadar çok yersen vücudu o kadar çok yormuş olursun. Vücudu ne kadar çok yorarsan, o kadar çok hasta olma ihtimaliniz artar.
Fazla besin vücutta toksin etki yapar, yani zehirlenme yapar. Vücut, fazla alınan besini vücuttan uzaklaştırabilmek için çok fazla çalışmaya başlıyor ve daha fazla yoruluyor. Bu da daha fazla yıpranmak anlamına geliyor özellikler yağlı şekerli ve unlu gıdaları azaltmalıyız.
Yürüyüş Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar:
Sağlık sorunları olanlar ve 40 yaşın üstündekiler doktora görünmeden, yürüyüş programına başlamamalıdır. Diyabet, hipertansiyon ve diğer sistematik hastalığı bulunanlar sık, sık doktor kontrolünden geçmelidir.
Kilo aldım spor yapayım, kilo verince tekrar bırakırım' anlayışı yanlıştır. Kilo veren kişinin bir süre sonra, verdiği kilo miktarını yeterli bulup, sporu bırakmamalıdır. Bütün gün evde, işte çalıştım, ayrıca spor yapmama gerek yok, günde 1 öğün yiyorum bir şey olmaz' gibi, bilimsellikten uzak düşünmemelidir. Kişi spora başlayınca belirli günler ve saatlerde sporu düzenli olarak yapmak, en az haftada üç gün, en çok beş gün, sporu hayatın bir parçası haline getirmek durumundadır.
            Sporu her mevsimde temiz havada yapmak insanı güçlendirir. Soğuk havalarda sadece boynunuzu, kulaklarınızı ve sorunlu bölgelerimizi soğuktan iyi koruyalım yeter. Spordan sonra terleyelim ya da terlemeyelim, duş almamızı tavsiye ediyor uzmanlar. Hafif sıcak duş ve bol bitki çayı, sıcak su içmek de toksinleri atmaya yardımcı olur. terlediğimizde yudum, yudum doğal maden sodası içmek de yararlıdır. Böylece kalsiyum, magnezyum, potasyum ve tuz gibi mineralleri de yeterince alabiliriz.      
Kısa vadede şiddetli sporlar yapmaktansa belli bir tempoda uzun vadeli spor yapmalıdır ki; vücut depodaki yağları yaksın. Ani yapılan sporda vücut, kandaki şekeri yakıyor, şeker bitince vücut da tükeniyor. Halbuki; uzun vadede yavaş yapılan spor depodaki yağları yakarak enerji harcayacaktır.
Her işimize dua ile başlamak insanı psikolojik yönden olumlu etkilediğini biliriz. O nedenle spora başlarken, kazalardan, belalardan korunmak, sağlıklı olmak için, dua etmeliyiz.
Kilo vermek istediğiniz bölgelerinize yumuşak naylon sarılmamalı. Spor bittiğinde naylonu çıkarıp teri derhal kurulayıp duş almalıyız.
Alelade ince tabanlı gelişigüzel ayakkabılar ile değil, mevsimine uygun Ortopedik tabanlı spor ayakkabısı giymelidir. Her zaman duruşumuza estetiğe ve esnekliğe dikkat ettiğimiz gibi yürürken de omurgalar üst üste düzgün, göğüs ve baş dik, kulak memeleri boyun çukuru ile orantılı, karın içe çekik olmalıdır.
 Spor kıyafetlerinize de özen göstermelisiniz. Bol eşofman üstüne de Uzun, bol, ya da yanlarından yırtmaçlı kıyafetleri seçerek vücudunun serbest hareket etmesini sağlayabilirsiniz.   Çok sıcak havalarda ve saatlerde yürüyüşten kaçınmalı. Bir sıkıntı hissedildiğinde yürüyüşe inatla devam etmemelidir. Aşırı yorulduğunu hissettiğin anda yavaşlayarak ya da oturarak vücudu biraz dinlendirmelisiniz.
Internetten yaptığımız bu araştırma çalışmalarımız Uzman Doktor Ender SARAÇ, Doç. Dr. Ahmet  Kalaycıoğlu ve daha başka vs. uzmanların çalışmalarından esinlenip faydalanarak bazı konuları direk kaydederek düşüncelerimizi katarak hazırladık.
 Gülhaseğitim Başk. Raziye Ünal

Bu haber 17558 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi