Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HAYATIMIZDAKİ BAŞEDECEĞİMİZ SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

Raziye UNAL

16 Haziran 2010, 23:56

Raziye UNAL

HAYATIMIZDAKİ BAŞEDECEĞİMİZ SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

 

HAYATIMIZDAKİ BAŞEDECEĞİMİZ SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

NASIL GAYRETLİ OLURUZ ?

             İnsanların yaptığı işi severek aşkla şevkle yapması dolayısı ile gayretli olması için, o işi sevmesi gerekmektedir. Aslında kabiliyetimizin olduğu yani konusunda genel bilgiye sahip olduğumuz her doğru işi severek yapmalıyız, çünkü insan sevmediği işte başarılı olamaz. Sevmiyorum diye inatlaştığımız doğru ve güzel bir işi yaparken bile sevmemiz mümkün olur, çünkü insanlar bazen sevdiği değil, bulduğu işte çalışmak zorunda kalabilir. Yeter ki yaptığımız iş meşru olsun, insanlara faydalı olalım ve helalinden kazanalım. Bu durumda insan sevmediği işi de sever ve başarılı olmaya gayret eder.

             Her insanın ayrı bir becerisi kabiliyeti vardır ve eğitim aldığı, sevdiği bir alanda çalışmalı ve yaptığı işin en iyisini yapmalıdır. Çevresinde yardıma ihtiyacı olan insanlara ve sosyal alanda olacak işlere imkanı dahilinde yardım etmeli, çalışmalıdır.Mecbur kaldığımızda benim bu işte kabiliyetim yok yapamam diye kendimizi şartlandırmamalı esnek olmalıyız. “Odun gibi insan, eli işe yakışmıyor” tanımlamasına dahil olmamalıyız.

            Her işin sağlık açısından sosyal ve özel açıdan eksileri ve artıları olabilir. İşte bu durumda güzel yanlarını düşünerek hoşumuza gitmeyen yanlarına dayanmak zorundayız. İnsan alternatifler geliştirerek hoşuna gitmeyen yönlerini de bertaraf edebilir.

            Gurup çalışmalarında arkadaşlar pozitif(yapıcı) olmalı hep birlikte gayret göstermelidir. Negatif(yıkıcı) olmamalı çalışanların şevkini kırmamalıdır, çünkü bu insanlar her zaman işi baltalar, şikâyetler ve olumsuz davranışlarla bütün gayretleri söndürürler. Yönetici, yada gurup başkanı, pozitif kişiliğe sahip olmanın önemini aşılayarak gurubunu kanalize eder, düzelmeyen kişilikleri çalışmanın dışında tutar.  O zaman yapıcı konumda olan gurupta iş yapma aşkı öyle filizlenir ki başarı üzerine başarı, mutluluk üzerine mutluluklar yaşanır.

            Her işimizde gayretli olmak için, işimizi iyi öğrenmeli tekrar etmeli.  Daha sonra ben bu işi kaç saatte, kaç dakikada ya da kaç saniyede yaparım diye hesap etmeli, ikinci ve daha sonraki çalışmalarda, daha hızlı olsam ne kadar zamanda yaparım diye kendimizle yarış etmeli, bıkmamalı ve yarışlarımızı çoğaltmalıyız. Ayrıca iki işi, üç işi bir arada yürütme gayretleri ile birlikte sağlığımıza kişiliğimize olabilecek zararlı etkilerinden korunmak için iş aralarında spor yapmayı gereğinde dinlenmeyi ve namaz kılmayı alışkanlık haline getirdiğimizde başarılarımızı kimse yakalayamaz İşte bu yarışlar bizim gayretimiz, başarımız ve dolayısı ile mutluluklarımızdır.

            Başarı ve mutluluk dileklerimle

Raziye Ünal

 

            VESVESE  VE KURUNTULARDAN NASIL KURTULURUZ

            Vesvese şeytanın insanları Allah'ın yolundan uzaklaştırmak, onları boş ve amaçsız işlerle uğraştırarak vakitlerini almak amacıyla hislerle gelen yanıltıcı sözlerdir.

            Örneğin banyo yaparken temizlenmediği hissini vererek iki misli ve daha fazla su kullanmasına ve zamanı kaybetmesine sebep olur. Veya kapısını kitlediği halde tekrar, tekrar gider kapıyı kontrol eder, temizlediği yeri tekrar, tekrar temizler, sevdiği insanların kendisini aldatacağı düşüncesine, bilmediği varlıklar tarafından öldürüleceği korkusuna kapılır. Doğru bildiği gerçeklerin yanlış olduğunu düşünür. Şeytan bu vesvese ve kuruntularla insanlara, hüzün, korku sıkıntı vermeye, Allah, Kuran ya da din hakkında kuşkuya düşürmeye ve insanların aralarını açmaya, çalışır. Kuran'da şeytanın vesvese verme özelliğini anlatan ayetlerden bazıları şöyledir:

            Şeytan vaatlerle, en olmadık kuruntulara düşürür. Oysa bir aldanıştan başka bir şey va'detmez. (Nisa Suresi, 119-120)

            Şeytan insanların göğüslerine vesvese verir. (içlerine kuşku, kuruntu hissi verir. ) (Nas Suresi, 5)

            Şeytanın vesvesesine kapılanlar, bu sorunlarla bitkin olur, ruh sağlığı bozulur.            Akıllı insan, şeytandan gelen vesveseleri düşünerek vakit kaybetmez, Takıntılara kapılmamak için kendini çalışmaya verir, Yüce Allah'ı çok anar ve Kuran ayetlerini düşünerek şeytanın şerrinden kurtulmak için namazlarının arkasından dua eder. Faydasını umarak ve inanarak Felak, Nas ve Fatiha ayetleri okuyup zamanını çalan şeytandan ve onun şerrinden, sonsuz ilim ve Alemlerin gerçek sahibi Yüce Allaha sığınılır.

            Mucizelerle dolu olan Kuranı kerim insanların psikolojik sorunlarına da çözüm üretmiş kestirmeden psikoterapik bir düşünce ile tedavisini bildirmiştir. Pisikiyatri uzmanları bu rahatsızlıklara tıbben takıntı saplantı ve zorlantı olarak isimlendiriyorlar tedavisinin de ilaçtan çok psikoterapi’nin iyi geldiğini belirtiyorlar.

 

Sağlık ve huzur dileklerimle

Raziye Ünal

Bu haber 10557 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi