Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

NASIL BİR İSLAM MODELİ

Nilgün Güney

23 Mart 2015, 16:52

Nilgün Güney

NASIL BİR İSLAM MODELİ?

Birşeyin kaliteli olması, kıyas edildiği şeylere göre daha iyi ve daha üstün olması demektir. Kalite kavramını bir kişinin karakterini tarif ederken de kullanırız. Bir liste yapacak olursak kaliteli insan dediğimizde aklımıza gelenler; kişinin görüntüsü, kültürü, bilgisi, bulunduğu yerler, modernlik ve sanat anlayışı, ahlakı sayılabilir. Kaliteli bir gençlik dediğimizde ise aklımıza gelenler; modern, akılcı, dünyadaki sorunlara karşı ilgili ve çözümler sunabilen, yüksek bir ahlak anlayışına sahip, her fikre saygılı, ön yargılı olmayan, vicdanlı, yüksek bir sanat ve estetik anlayışına sahip, teknolojiyi olumlu yönde kullanan, şefkatli, herkesi seven, hayatın güzel yönlerini ortaya çıkarabilen, alabildiğine demokrasi yanlısı, kültürünü ve bilgisini sürekli arttıran, onurlu, saygın, itidalli, dinamik ve neşeli olan kişidir.

Saydığım bu özellikler herkesin hayal ettiği, olmasını istediği gençliğin modelidir. Elbette bu listeyi arttırmak ve listedeki özelliklerin her birini yükseltmek mümkün. Aslında insanda var olan bu özelliklerin her birini Rabbimiz kulu üzerinde tecelli ettirmektedir. Bu yüzden kalitenin insan üzerinde artmasının bir sınırı yoktur. Çünkü hepsi de sınırsız güç sahibi Allah’tan lütuftur ve Allah dilediği kimsenin üzerinde kaliteyi arttırandır.

Gerçek kaliteyi de bize öğreten Yüce Rabbimiz’dir.Hz. Adem (as)’dan son peygamber Hz. Muhammed (sav)’e kadar tüm peygamberler yaşadıkları dönemin en kaliteli insanlarıydı. Kalplerinde taşıdıkları Allah sevgisi ve O’nun rızasını kazanma arzusu bu mübarek insanları en yüksek ahlak seviyesine ulaşmalarına vesile olmuştur. Bu üstün ahlaklı peygamberler bugün yaşasaydı hiç kuşku yok tüm insanlar içinde en kaliteli insanlar olurlardı. Allah bir ayetinde Hz. Muhammed (sav)’deki yüksek ahlakı şöyle haber vermiştir:

Gerçekten senin için kesintisi olmayan bir ecir vardır. Ve şüphesiz sen, pek büyük bir ahlak üzerindesin. (Kalem Suresi, 3-4)

Rabbimiz güzel olduğundan güzel herşeyi sever. Allah’ın samimi kullarına vaadi olan cennet, modernliğin, sanatın, estetiğin, temizliğin ve güzel olan herşeyin en yüksek seviyede tecelli ettiği ortamdır. Muttaki Müslümanlar cenneti hedeflediklerinden, oranın benzeri bir ortamı dünyada da oluşturmaya çalışarak Allah’a yakınlıklarını arttırırlar. Resulullah (sav) hadislerinde cennetteki kaliteli köşkleri şöyle haber vermiştir:

Cennette öyle köşkler vardır ki, içindeki dışındakini, dışındaki içindekini görür... [Ramuz el-Ehadis-1, s. 125/9]

Gurfeler (cennet köşkleri) kırmızı yakut, yeşil zebercet (zümrüt) ve beyaz incidendir. Onlarda hiçbir kusur ve ayıp yoktur. Cennet ehli bunlara, sizin gökte, doğu ve batıdaki parlak yıldızlara baktığınız gibi bakarlar... [Ramuz el-Ehadis-1, s. 225/6]

Ancak günümüze bakarsak İslam aleminde Kuran’daki İslam yerine, hurafe dolu bir din yaşandığından modernlik ve kalite Müslümanların büyük bir kısmı tarafından haram olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden bugün Avrupa ülkeleri ve Amerika Müslümanlığı yanlış tanımakta, iyi ilişkiler içinde olmayı ret etmektedirler. Bu modeldeki bir İslam anlayışının dünyaya anlatılması ve kabul ettirilmesi de mümkün değildir.

Kaliteli olmak hayatın en keyif veren nimetlerindendir. Bu nimet hayattan çıkarıldığında geriye huysuz, neşesiz, bakımsız, kof, hüzünlü ve sevgisiz insan modeli kalır. Belki Müslüman ibadetlerini yapar ama ruhunda büyük bir boşluk meydana gelir, bu da insanı mutsuzluğa iter. Ancak Allah’ın izni ile bu durumun değişmesi çok kolaydır. Bunun için Müslümanların niyet edip, Kuran’daki İslam’a dönmeleri ve kardeşlik bağlarını güçlendirmeleri yeterlidir. Müslümanlar birlik olup, cennet benzeri bir dünya için çaba gösterdiklerinde kısa bir süre içerisinde sadece Müslüman alemindeki sorunlar değil, tüm dünyadaki sorunlar çözüm bulacaktır.

 

 

 

 

Bu haber 2418 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi