Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Zararlı mı Haram mı?

Şevket ÖZSOY

02 Mart 2010, 12:45

Şevket ÖZSOY

Zararlı mı Haram mı?

 

Bu hafta Yeşilay’ın kuruluş yıldönümü olması sebebiyle İnsanlık alemini mahveden iki önemli zehirden kısaca bahsetmek istiyorum. Her ne kadar bu bahsedeceklerimden okurlar haberdar ise de bilmemezlikten, görmemezlikten gelen okurlarıma bir kez daha hatırlatmanın bir insanlık borcu olduğunu düşünmekteyim.

 

İçki ve uyuşturucu madde alışkanlığı bir salgın halini alması üzerine bu faciayı gören Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Bey ve arkadaşları Şeyh'ül-İslam Haydarizâde İbrahim Efendi'nin teşvik ve himayesinde halkı ve gençliği uyarmak ve bu yolda mücadele etmek için 5 Mart 1920 tarihinde merkezi İstanbul'da olmak üzere "Hilâl-i Ahdar" adıyla cemiyetin temellerini attılar. Daha sonraları, cemiyet ilkönce "Yeşil Hilal" ve sonra da "Yeşilay" adını kullanmıştır.

 

Cenâb-ı Hak, Kur’ân-ı kerîmde, “Ey îmân edenler, içki, kumar, tapınmaya mahsûs dikili taşlar, fal okları ancak şeytanın amelinden birer necistir. Onun için bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz” buyurmuştur.


Hadîs-i şerîfte, İçkiden sakının! Ağaç dal budak saldığı gibi, içki de, kötülük saçar) buyuruldu. İçki, her kötülüğün anahtarıdır. Çünkü, içki içilince her türlü günâhı işlemek kolaylaşır. Çünkü kişi aklını kaybettiği için harâmı, helâlı, yanlışı, doğruyu ayırt edemez.

Ayet ve Hadis-i şeriflerde de görüldüğü üzere dinimizin de ısrarla yasakladığı bu kötü alışkanlıklardan uzak durmak her aklı başında insanın olduğu gibi dindar kardeşlerimizin de bu hususta daha da dikkatli olması gerekmektedir. Dinimiz yasakladığına göre hem haram hem zararlı demek ki

Alkolizm bir hastalık fakat  her içki için hasta değildir. İçkiye karşı aşırı istek veya tutku, durduramayacağını bilme, alkole karşı tolerans oluşturduğundan sürekli daha fazla miktarda içme, başka ilgi ve zevklere hayatında yer vermeme, sağlığından işinden eşinden olacağını bildiği halde içmeye devam etmekle artık süregelen alkol bağımlılığı yerleşmiştir. Bu evreye girmiş olanların azı alkolü bırakır. Çoğu ya ağır bedensel ve sosyal yeti yitimine uğrar ya da ölür.

Sigara kullanımı sadece Türkiye’de değil Dünya üzerinde yıldan yıla artmaktadır. Her yıl binlerce kişinin sigaradan dolayı ölmesine rağmen bu durum kişilerin sigarayı bırakmalarını ne yazık ki sağlayamıyor. Geçmiş hükümetlerin yavaş yavaş toplu kullanım alanlarında sigara içmeyi yasaklayarak bir başlangıç yapmışlar nihayetinde bu hükümet beklide yedi yılda tek hayırlı işini yaparak kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayarak sigara içme oranının düşmesine büyük katkı sağladılar.

Uzun süre sigara bağımlısı olup daha sonra sigarayı bırakmak isteyen kişilerin organlarının görevlerini yerine getiremediklerini görüyor ve duyuyoruz. Sigaranın içinde bulunan nikotine bağımlı hale gelen organlar nikotinsizlikte ne yazık ki olumsuz durumlara neden oluyorlar. Sigarayı bırakmak çok kolay gibi görünse de bağımlıların sigarayı tek başlarına bırakamadıklarını görmekteyiz. Sigarayı bırakmak için kişinin doktor ve kendi yakınlarının desteğine ihtiyacı vardır.

Kendi sağlığınız için sigarayı bırakmayı deneyin.

Bu haber 4326 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi