Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

EN ÇOK OKUNANLAR

RUHSAL BOZUKLUKLAR,ŞİZOFREN,DEPRESYON'UN NEDENLERİ VE ÇARELERİ

Ahmet ZENGİN

23 Nisan 2014, 01:08

Ahmet ZENGİN

RUHSAL BOZUKLUKLAR,ŞİZOFREN,DEPRESYON'UN NEDENLERİ VE ÇARELERİ

Vücuttaki diğer organlar gibi beyinde de sorunlar olabilir. Normal dışı davranışlar varsa ruhsal bozukluklar da var demektir. Çok zeki birisi de normal sayılmayabilir. Ama tabii ki hasta değildir. Ruhsal bozukluklar çevreye zarar verdiği gibi hastaya da zarar verir. Şizofreni ve depresyon ciddi ruhsal bozukluklardır.

ŞİZOFRENİ

Bütün şizofrenler düşüncelerinin denetimini kaybederler. Bazıları kuruntulara kapılırlar yani gerçekte olmayan şeylere inanmaya başlarlar. Bazılarında büyüklük kuruntuları vardır; kendilerini güçlü ve önemli zanneder ya da tanınmış birisi olduklarını sanırlar; örneğin Napolyon. Bazılarında ise paranoyak kuruntular vardır. İnsanların kendilerini öldürmek istediklerini veya herkesin kendinden nefret ettiğini sanırlar. Şizofrenler halüsinasyonlar da görürler. Böyle durumlarda gerçekte yaşamadıkları şeyleri yaşıyor olduklarını düşünürler. Çoğu ne yapmaları gerektiğini söyleyen (ki bunlar genellikle zararlı işlerdir)yada yaptıklarını eleştiren ve gerçekte olmayan sesler duyarlar

DEPRESYON

Depresyona giren insanlar derin bir keder ve umutsuzluk içindedirler; hiç enerjileri yokmuş gibi hissederler. Bazı vakalarda bu durumla sınırsız bir enerjiye sahipmiş gibi göründükleri manik dönemler arasında gider gelirler. Manik durumdaki insanlar dışardan mutlu gibi görünürler ancak kendilerini denetleyemezler; çoğunluklar kafaları karışmış ve korku içindedirler.

NEDENLER VE ÇARELERİ

Ruhsal bozukluklar büyük bir olasılıkla genlerdeki doğuştan anormalliklere ve büyüme sürecinde kişinin başından geçen olaylara (çevresel faktörler)bağlıdır. Doktorlar ruhsal bozuklukları iki yöntemle iyileştirmeye çalışırlar; biyolojik ve psikolojik tedavi. Biyolojik tedavide hastanın beynindeki kimyasal maddelerde ne gibi değişiklikler olduğu incelenir ve bu maddelerin normal düzeyine dönmesi için uğraşılır. Biyolojik tedavide genellikle ilaçlardan yararlanılır.

Psikolojik tedavideyse (terapiler)ilaç kullanmaksızın hastalığın bir parçası olan duygu, düşünce ve davranışlarını değiştirmesi için kişiye yardım edilir. Bu tür bir tedavi için ,hastanın terapisine güvenmesi ve sorunları üzerinde birlikte çalışmaları gerektirir. Tedavi aylarca hatta yıllarca sürebilir.

*KAYNAKÇA;

Beyin ; Rebecca Treays-çeviri Feryal Halatçı Tübitak popüler bilim kitapları S,22-23

 

 

Bu haber 4007 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi