Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

BU ÜLKEDE UZMAN JANDARMA OLMAK

Ahmet ZENGİN

06 Kasım 2010, 00:44

Ahmet ZENGİN

BU ÜLKEDE UZMAN JANDARMA OLMAK
Katıldığım bir televizyon Programında;yıllardır unutamadığım bir olayı anlattım. Bir uzman evladının Astsubayın oğlu ile arkadaş olduğu için Marmara Ereğlisi kampına alınmadığını,sonrasında kampa dışarıdan girmek isterken  elektrik direğine çıkarak  elektriğe çarpılıp öldüğünü gazeteler “RÜTBESİZ ÖLÜM” başlığı ile yazmışlardı.
Programda yanımda Emekli bir general var.Mağrur.İnsanlara ”Siz de general olsaydınız efendim ”diyecek kadar,Atatürk’ün Zabit ve Kumandan Kitabını anlattığımda ise “Bırak Atatürk’ü” diyecek kadar aklı evvel.
Sonrasında; Jandarma Uzmanlar ile Uzman çavuşların ayrımını bilmeyecek kadar cahil.
Uzman çavuşlar 3269 sayılı Uzman erbaş kanununa tabi.Onların Uzman çavuş ve Uzman Onbaşı rütbeleri var.İlk sene 2 yıl sözleşme yaparlar,sonrasında +5 yıl ve 45 yaşına kadar görev yaparlar.Orduda genelde;Tank şoförü,araç şoförü,silah sistem operatörü,aşçı,Elektrikçi,Gemi makinisti,Hava kule operatörü ve nizamiye nöbetçisi olurlar.
45 yaşından sonra sözleşmeleri fesh edilir.MSB lığına müracaat ederler.İlgili kuvvet komutanlıklarında sivil memur olarak işe alınır ve 52 yaşından sonra emekli edilirler.
Uzman jandarmalarda durum çok farklıdır.Onlar en az lise mezunu ve yüksekokul mezunudur.Mecburi hizmetleri 10 yıldır.3466 sayılı kanuna tabidirler.Erlerin üstüdürler.Sekizinci kademeye kadar rütbeleri vardır.Birçoğu fakülte mezunudur.
Bu ordunun asıl unsurlarıdır.Hizmette sınır tanımazlar,onurlu gururlu mümtaz kişilikleri ile disiplinleri ile canlarını bu vatana gözünü kırpmadan feda edecek kadar fedakarlıkları ne yazık ki onurlarına dokunan bazı uygulamalarla kalplerinin kırılmalarına neden olmaktadır.
Ordu evlerine alınmazlar.Hastanelerde gereken ihtimamı göremezler. Birçok yerde Jandarma komutanlarına tahsis edilen yer aslında onların dinlenecekleri tesis olarak görünür.Sosyal tesis adı altında kaldıkları yer ne bu çağa ne de bir Uzmanın kalitesine yakışır.Onlar da bir baba ve şerefli bir eştir.Utanacakları uygulamalar ile mahcup  olmak istememektedirler.
Örnek aldığınız Amerikan ordusunda durum nedir?Bir er generale “Ne haber ortak” diyebilir.Generalle yemek yiyebilir.Hatta onun kızı ile dans edebilir.Eşi ile  oturabilir.Hatta astlar üste sicil verir.Astından sicil alamayan bir general komutanlık yapamaz.
Şimdi profesyonel ordu kurma peşindeyiz.Merak etmeyin cephede mücadelede uzmanlar ve astsubaylar yine en önde olacaklar.
Kışla isimlerine bakınız bir şehit uzmanın,Astsubayın  ismi var mı?Belki olmasını ümit ederim.General isimlerini verdiğimiz kışlalarda en az onlar kadar uzmanın alın teri olduğunu unutmayınız.
Uzmanlar bu ordunun asıl iskeleti ve belkemiğidir.
O ordu evlerine almadığınız uzmanları şehit olduğunda peygamberimiz bağrına basacak.Çünkü bu ordu peygamber ocağı.
Şefkat göstermediğiniz insanlar her şeye rağmen şefkati izan,akıl ve merhamet sahibi komutanlarında aramaktadırlar.
Uzmanlar sadece şefkat aramaktadır.
Bakınız Atatürk Komutanlara ne demektedir.
“Komutanlar emirlerine verilen millet evlatlarını,memleket kaynaklarını düşmana;ölüme yöneltirken tek düşüneceği nokta,milletin kendisinden beklediği vatani vazifeyi ateşle süngü ile ve ölümle yapmak ve sonuçlandırmaktır.
Lafla,politika ile,düşmanın aldatıcı vaatlerine kulak vermekle askerlik vazifesi yapılamaz.
Komutanlık vazife ve sorumluluklarını yüklenecek kadar omuzlarında ve özellikle zihinlerinde kuvvet bulamayanların feci sonuçlarla karşılaşması kaçınılmazdır.1927”
Kuvvetli bir ordu denildiği zaman anlaşılması lazım gelen anlam; her kişisi bilhassa subayı,komutanı,medeniyetin ve tekniğin gereklerini kavramış ve ona göre iş ve hareketlerini uygulayan yüksek ahlakta bir topluluktur.
 
Ahmet ZENGİN
Emekli Astsubay
Araştırmacı-yazar
Tv. programcısı

Bu haber 9472 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi