Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

ASIRLARDAN GELEN TÜRK HARİKULADESİ

Şelçuk Silsüpür

16 Mayıs 2011, 17:33

Şelçuk Silsüpür

                    ASIRLARDAN GELEN “TÜRK HARİKULADESİ”

            Dünyanın en eski milletlerinden birisi olan yüce Türk Milleti, dünyanın her tarafına dağılmış, bu coğrafyalarda devletler, medeniyetler kurmuş ve tabii ki dili de Türkçedir.

Dünyaya dağılan, Türk dilli Türk topluluklarını şöyle bir hatırlayalım.

Eski Sovyetler birliğinde yaşayan ve bugünde Türkçe konuşanlar;

Azeriler, Altaylılar, Lebedinler, Maymalarlar, Oyrotlar, Telengitler, Telesler, Teleütler, Tubalar, Çalkanlar, Balkarlar, Başkırtlar, Gagauzlar, Kazaklar, Kırgızlar, Karakalpaklar, Dolganlar, Kumuklar, Karaçaylar, Nogaylar, Mesket Türkleri (Ahıska Türkleri), Tatarlar, (Kazan, Barabin, Sibirya, Kırım, Kasımlılar, Meşar Tatarları, Nogaybaklar, Tarlıklar, Turinliler, İşimliler, Teptarlar, Arililer), Tuva Türkleri, Türkmenler, Özbekler, Hakaslar( Kaçinliler, Sagaylar, Beltirler, Kızıllılar, Koyballar), Uygurlar, Çulım Türkleri, Şorlar, (Abalar, Abid, Şor), Çuvaşlar, Yakutlar, Karaimler;  

Türkiye’de yaşayan, Türkçe konuşan Türk kavimler; Oğuzlar (Türkmen ve Yörük olarak 24 boyun tamamı), Tatarlar, Pomaklar, Kırgızlar, Karapapak, Terekeme, Gacal, Azeri, Özbek, Harzem, Kırımçak, Karaçay, Balkar, Kazak, Kumuk, Karakalpak, Uygur, Ahıska, Gagauz, Kırım Tatarı, Peçenek, Kıpçak, Çıtak, Balkan göçmenleri, Afgan Türkü

İran’da yaşayan ve Türkçe konuşan Türk kavimler; Azeriler, Avşarlar, Sonkorlar, Kaşnaylar, Türkmenler, Eynalular, Horasan Türkleri, Halaçlar, Kaçarlar.

Irak’ta: Türkmenler;

Afganistan’da: Afşarlar, Türkmenler, Özbekler;

 Moğolistan’da: Kazaklar, Tuva Türkleri, Hotonlar;

Çin’de: Uygurlar, Lobsonlar, Kazaklar, Salarlar, Salarlar, Sarı Uygurlar, Bulgaristan’da: Gagauzlar, Osmanlı Türkleri, Tatarlar, Alan Türkleri;

Romanya’da: Tatarlar;

Yugoslavya’da: Rumeli Türkleri;

Arnavutluk’ta: Arnavut Türkleri;

Macaristan’da: Hunlar;

Geçmiş asırlarda Türk halklarının kökleri; Hazarlar, Hunlar, Peçenekler, Kıpçaklar, Alanlar, Oğuzlar, Alanlar, Sarmatlar, Berendeler, İskitler(Sakalar) vs.

Sümer, Etrüsk, Eski Yunan halkları, Slav kökenli halkların dillerinde de pek çok Türkçe kelime vardır. Bugünkü İtalyan, İngiliz, İspanyol, Alman, Portekiz, Yunan gibi halkların dillerinde de pek çok Türkçe kelime bulunmaktadır. Mesela Rusçanın % 45’i Türkçe kelimedir. Aztek dilinde “Ak” kelimesi Türkçe de olduğu gibi “Beyaz” manası taşımaktadır. Amerikan Kızılderililerin dillerinde Türk dilinden pek çok tabaka bulduk: Siyu kabilelerinden-Dakolta, Maya, İnk ve Azteklerin dillerinde geçen bitkisel yer, su, hayvanlarla ilgili, akrabalık ve değişik fiillerle ilgili adlar bugünkü Türkçe ile aynısıdır. Siyu kabilesi, Türk Devlet ve Topluluklarının düzenlediği Kurultaylara temsilciler göndermektedir.

Maya dilinde de Türk dillerindeki gibi olumsuzluk edatı “ma- me” vardır. Mesela, barma-gitmeyin, turma-kalkmayın, durmayın gibi. Maya takviminde ilk ayın adı “yaşkin”dir. “Genç güneş” demektir. (Türk dilinde yaş kün, caş kün) .

Siyu dilindeki “Tanım” Türkçede “Tanıdım”, “ate” Türkçede “baba”, “ina, ani inay” Türkçede “anne, nine” demektir. Diğer Türk lehçelerinde de aynı mana içeriyor.

İlim dünyası için en büyük sırlardan birisi ise Etrüsk dilidir. Etrüsklerin Türk olduğu ve dillerinin de Türkçe olduğu Etrüsk kitabelerinin Kazım Mirşan tarafından okunmasıyla kesinlik kazanmıştır. Şimdide Etrüsk’çe bazı kelimelerle Türkçe kelimeleri karşılaştıralım.

Etrüsk’çe “ata” Türkçe “baba”, Etrüsk’çe “anna” Türkçe “anne” , Etrüsk’çe “aklan” Türkçe “oğlan”, Etrüsk’çe “su”, Türkçe” su”, Etrüsk’çe “et”, Türkçe “et”, Etrüsk’çe “kis” Türkçe “kız”, Etrüsk’çe “katn” Türkçe ”kadın”,Etrüsk’çe “ar”, Türkçe “erkek”, Etrüsk’çe “at”, Türkçe “at”, Etrüsk’çe “er”, Türkçe “yer”, Etrüsk’çe “ut”, Türkçe “ateş”,  v.b.

Güzel Türkçemiz binlerce yıllık geçmişine rağmen gerek kullanımı gerekse gramer zenginliği açısından dünyanın en mükemmel dillerindendir. Kaşgarlı Mahmut, yazmış olduğu “Divan-u Lügatit Türk” kitabıyla bunu ispat etmiştir. Bugün dünyada yaklaşık 300 milyon Türk, 35 Türk lehçesini konuşmaktadır. Özellikle Balkar ve Karaçay Türklerini belirtmemiz lazım. Çünkü onlar birkaç bin sene önceki Türkçeyi hiç değiştirmeden konuşmaya devam etmektedirler.

         (Kaynakça; Abdulgapar Alişev, Balkarya Türk dili uzmanı, Yesevi dergisi)

 

 

 

 

 

 

Amerika kıtasındaki Türk kökenli Siyular 150 yıl önce atalarının ABD ile imzaladığı anlaşmaları feshettiklerini açıkladı.

Oturan Boğa ve Çılgın At gibi büyük kabile şeflerinin mensup olduğu -kimi kaynaklarda Türk Toplulukları- arasında gösterilen, geçmişte Türk Devlet ve Toplulukları'nın düzenlediği kurultaylara temsilci de gönderen Siyu Kabilesinin temsilcisi Russel Means, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, "biz artık ABD vatandaşı değiliz ve bizim toprağımızın yer aldığı 5 eyalette yaşamak isteyenler bize katılmakta özgürler" dedi.

Means, Amerikan vatandaşlığından çıkmaları halinde kendi topraklarında yaşayanlara pasaport ve ehliyet vereceklerini de söyledi.

 

Siyu Kabilesi yetkililerinden oluşan bir heyet hafta başında ABD Dışişleri Bakanlığına gönderdikleri mesajda, Amerikan Federal Hükümetiyle bazıları 150 yıl kadar önce imzalanan anlaşmalardan tek taraflı olarak çekildiklerini açıklamıştı.

 

Kabile yetkilileri, anlaşmaları, "değersiz bir kağıt parçasındaki değersiz sözler" olarak niteliyor ve bu anlaşmaların kendi kültürlerini, geleneklerini ve topraklarını çalmak için defalarda ihlal edildiğini söylüyor.

 

Yerlilerin davasının savunucularından olan ve 1977'de yerli haklarının ele alındığı uluslararası bir konferansı düzenlenmesine öncülük eden Phyllis Young da, ABD ile 33 anlaşma anlaşma imzaladıklarını ve bu anlaşmalara uyulmadığını belirtiyor.

 

Kaynak: Millet Haber

 

Bu haber 3953 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi