Haberci71.com -  Kırıkkale Haberleri
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

TARİHTEN GÜNÜMÜZE KARAKEÇİLİLER

Şelçuk Silsüpür

06 Eylül 2011, 14:30

Şelçuk Silsüpür

                                  TARİHTEN GÜNÜMÜZE KARAKEÇİLİLER

 

Araştırmacı Gazeteci Yazar Selçuk Silsüpür, Karakeçili 17. Uluslar arası Kültür Şölenine katıldı. Şenliğe katılan Selçuk Silsüpür Basın Mensuplarına şunları söyledi.

            Belediye Başkanı Salih Avan’ın daveti üzerine bu festivale katıldım. 1995 yılından beridir başlatılan ve sürdürülen bu şenlikler milli birlik ve beraberliğimizin oluşmasına yardımcı olmakta; huzur, barış, dostluk ve kardeşliğimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu festivaller geçmişle günümüz arasında bir köprü görevi görmektedir.

            Silsüpür, Karakeçili Aşireti hakkında da şu bilgileri bizle paylaştı.

            “Karakeçililer, Moğolların Türkistan’ı istilası sırasında Anadolu’ya yönelen büyük Türk göçleri sırasında mensubu olduğu Kayı boyu ile birlikte Anadolu’ya gelmişlerdir. Süleymanşah önderliğinde Fırat Nehrini takip eden Karakeçililer, Rakka üzerinden Anadolu’ya girmişlerdir. Ardından Ertuğrul Gazi idaresinde bulunan yaklaşık 8000 Karakeçili Urfa yöresine yerleşmiştir. Bunların bir kısmı Konya, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Gaziantep ve Kırıkkale yöresine yerleşmiştir. Son yapılan araştırmalarda Anadolu’nun 260 farklı noktasında Karakeçili aşiretine mensup kişilerin bulunduğu tespit edilmiştir.

            Arşiv kayıtlarına göre, Adana, Diyarbakır, Siverek, Eskişehir, Siirt, Urfa, Birecik, Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Rakka, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Haymana, Manisa, Trablus, Şam, Kula, Bursa, Alaşehir… Yine, tarihi vesikalara dayanarak Karakeçililerin, “Türkmen Yörükanı” taifesinden yani Türkmen topluluklarından olduğunu kaydetmektedir.

            Karakeçililer, Osmanlı kayıtlarında “Ulu Yörük” şeklinde anılan ve diğer bazı boyları da ihtiva eden birliğin bir koludur. Nitekim Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivine kayıtlı 982 tarihi Tapu Tahrir Defteri’nde Ankara Karakeçilileri “Ulu Yörük” diye anılmışlardır.

            1299 yılında, Osmanlı Devleti’nin kurulmasıyla Anadolu’nun Türkleşme-İslamlaşma sürecinin hızlanmasında Karakeçililer büyük katkı sağlamıştır. Karakeçililer, Cumhuriyet döneminde de devlete sadakatle bağlı kalmışlar, Mili Mücadele de özellikle Urfa ve yöresinde büyük kahramanlık örnekleri sergilerken Ankara yöresindeki Karakeçililer de Kurtuluş Savaşına tam destek vermişlerdir. Türk Milletinin asil evlatları olan Karakeçililer devletin bekası için seve seve kanını feda ederek Anadolu topraklarını şehit kanıyla sulamıştır.

            Urfa ve yöresinde yaşayan Karakeçililer, Kürt Aşiretlerle beraber yaşamaları sonucu bugün Kürtçe konuşmakla beraber Oğuzların Kayı Boyundan olduklarını gururla söylemektedirler. Bu durumda şu anda Kürk kabul edilen toplulukların kökeninin Türk olduğunun bir delilidir.

            Yazar Silsüpür, 17. Karakeçililer Kültür Şenliğine katılan ve Karakeçililer hakkında yapmış olduğu derin araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Taciser Onuk’a Oğuzlar adlı kitabını imzalayarak takdim etti.

            Yazar Silsüpür kitap standını ziyaret eden Sayın Karakeçili Kaymakamı Duran Kalkan ve Çelebi Kaymakamı Yunus Koç’a Oğuzlar kitabını imzalayarak hediye etti.

            Şölenin sonunda Karakeçili Belediye Başkanı Salih Avan, yazar Silsüpür’e Karakeçili şenliklerine katılarak şenliğin tanıtımında katkılarından dolayı bir plaket verdi.

Bu haber 4868 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
KIRIKKALEDE TARİH YAZAN ÜÇLÜ10 Ocak 2021

HABER ARA


Gelişmiş Arama

REKLAMLAR



 


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi