TAKIM RUHU VE TAKIMI OLUŞTURMA
O.Yılmazın takım oluşturma ve takımın önemi konusunda bir yanı yazmış. Takım bireysel başarıyı getiren en önemli etkendir demiş.
“ Bir elin nesi var iki elin sesi var “, “ Birlikten kuvvet doğar “, “ Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz “ gibi atasözleriyle büyüdük. Bu atasözleri tam olarak ne zaman ortaya çıktı bilmiyorum ama “ Takım “ olmanın önemi üzerinde herhalde son 40 – 50 yılda çok daha fazla durulmaya başlandı. Günümüzde ise artık hemen hemen tüm kurumlar takım çalışmasının öneminin farkına varmışlar ve kurumlarını bu yönde geliştirmeye çalışıyorlar ve çok net görülüyor ki,En başarılılar; aslında bireyler değil, en başarılı Takımlar.
Gerçekten öyle mi acaba?
Michael Schumacher 5 kez üst üste Dünya şampiyonu olurken bunu tek başına mı gerçekleştirdi? Yoksa, Schumacher’in bu başarısında, John Todd liderliğinde mükemmel bir uyum sağlamış olan Ferrari takımının hiç payı yok muydu?
Peki, ya Lionel Messi Dünyada yılın futbolcusu olurken aynı başarıyı milli takımında da aynı düzeyde gösterebiliyor mu?
Dünyanın en önemli şirketlerinden Coca Cola nın en tepesinde bir Türk var ve kendisiyle gurur duyuyoruz. Peki, Acaba Muhtar Kent bu başarıyı tek başına mı yakaladı? O noktaya gelinceye kadar çıktığı basamaklarda birlikte çalıştığı ekip arkadaşlarının hiç mi katkısı olmadı kendisine. Hepimiz etrafımıza bakınca bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz.
Çok yetenekli bireysel sporcular veya müzisyenler de var. Mesela, tenisçiler, yüzücüler, Tiger Woods gibi dünya çapında bir golfçu.
Hepsinin bu başarılarının altında kendi yetenekleri, bireysel çabaları, üstün performansları olduğu kesin, bunlar yadsınamaz elbette. Peki, bu başarılarını tek başlarına mı elde ettiler yoksa küçücük bile olsa bir takım mıydılar?
İstisnalar olabilir elbette ama acaba en az bu insanlar kadar yetenekli, onlar kadar çaba gösteren ama doğru zamanda doğru takımı kuramamış ve bu yüzden de onlar kadar başarıyı yakalayamamış, hiç bilmediğimiz duymadığımız, tanımadığımız insanlar var mıdır?
Bütün bu başarı hikâyeleri incelendiğinde bireysel başarılar ne kadar yüksek olursa olsun eğer arkasında iyi bir takım desteği yoksa ÜSTÜN başarıyı yakalamak pek mümkün görünmüyor gibi…
Sporda sanatta farklı alanlarda başarının ötesinde birde siyasette başarı getiren etkenler var. Buna da yüzlerce örnek verilebilir.
Bırakın dünyadan örnekler vermeyi ülkemizden verecek olursak, belki en başta Atatürk’ü örnek verebiliriz. Sonrasında bir Menderes hükümetini bir Özal hükümetini bir Erdoğan hükümetini düşünün. Hükümetlerin başarısı deha liderler ile olur. Ama daha liderlere destek olacak omuz verecek ekibe de ihtiyaç var. Zira o insana ürettiği fikirler ve uygulama alanlarında ki desteği ile ya o insanı vezir yapacak yada rezil yapacak o ekibidir.
Yerel seçimlerde ekipsizlik başarı terine rezaleti getirir. Ekip ile yola çıkan başarı kazanır. Ekipsiz olan ne kadar deha olursa olsun, ne kadar çalışkan olursa olsun emin olun yarı yola gelmeden biter.
Bu nedenle önümüzdeki seçimler için aday adayları belirleniyor. Lider seçimi kadar ekip seçimi de önemli. Lideri ve ekibini seçme kudretine sahip olanların farklı kaygıları bir kenara bırakarak, kesinlikle başarısına başarı katacak olgun, bilinçli, dinamik ve destekçi ekibi seçmesi gerekiyor.
Hep söyledik söyleyeceğiz sık sık. Birikimi olan, vizyon sahibi, insani ve İslami duygusu tam, kültürü, eğitimi yeterli insanlar seçilmeli.
Selam ve dua ile…
Bu haber 3207 defa okunmuştur.